Helsinki merkezli teknoloji şirketi Valimo'nun CEO'su Juha Murtopuro, şirketin cep telefonları ile gerçekleştirilen mobil uygulamalarını AKŞAM'a anlattı

TURKCELL'in mobil imza uygulamasındaki çözüm ortağı Valimo, mobil kimlik uygulaması ile dikkat çekiyor. Son derece güvenli olan Mobil ID uygulaması, bankacılık işlemlerinden, e-devlet uygulamalarına kadar pek çok işlemde kullanılabilirken, aynı anda bir çok şifre ezberlemeye de gerek kalmıyor. Valimo Mobil ID ile Facebook gibi sitelerdeki sanal kimlik hırsızlığının da önüne geçiliyor. Valimo'nun, tüketiciler ve tedarikçiler için yüksek güvenlikli kişisel doğrulama ve tanımlama servisi olan 'mobil ID'yi geliştirdiğini kaydeden Murtopuro, mobil ID'nin, yasal imza servislerini kabul eden her servis tarafından kullanılabildiğini aktararak, 'Valimo mobil ID ile olası şifre hırsızlığı ve benzeri aktiviteler engelleniyor' dedi.

Şifre enflasyonu bitirecek
Mobil kimlik teknolojisinin kullanılmasında özellikle finans sektörünün öne çıktığını aktaran Murtopuro, 'İnternet bankacılığı, mobil para transferi ve diğer mobil telefonların transfer onaylaması ve internetin de dahil olduğu mobil telefonlar, artık bir nevi cüzdan görevi görüyor. ATM'den para çekimi, diğer tüm bankacılık işlemleri veya mobil cüzdana para yüklenmesi için kullanılabilir. Tüm hisse alım satım işleri de bu sistem ile yapılabilir. Mobil ID, iki kanallı doğrulama sağladığı için diğer sistemlere göre çok daha güvenli. Artık çok daha az şifre ezberlemeniz gerekecek' diye konuştu.

Cepten nikah başvurusu dönemi
MURTOPURO, özellikle kamudaki e-devlet uygulamalarında bu tarz güvenli kimlik doğrulama sistemlerinin önemine dikkat çekerek, şunları kaydetti: Mobil telefonlar hızla çok amaçlı, evrensel bir elektronik kimlik olma yolunda hızla ilerliyor. Bilgi alımı, mülkiyet uygulamaları, evlenme başvuruları ve vergi ödemeleri en fazla kullanılan mobil uygulamala. Kısaca, mobil ID, kağıt ve plastik kimliklerin yerini alıyor.

Çakma Facebook sayfalarını bitiriyor
MURTOPURO, son dönemde güvenli kimlik doğrulamanın önemine dikkat çekerek, 'Facebook ve MySpace gibi sosyal ağlarda kimliğinin açıklanması zor olan bir sürü yanlış kimlik ve kimlik hırsızları bulunuyor Mobil tanımlama ile sosyal medya ve diğer sanal servislerde güvenli bir kimlik doğrulama mekanizması sağlanabiliyor. Mobil kimlik ile sanal kimlik hırsızları ve bu tarz diğer sanal tehditlere de son verilmiş olunuyor' diye konuştu./akşam