CHP'nin 2007 seçimlerinde Türkiye'deki 35 bin 916 köyün 5 bin 581'inden sıfır oy aldığı ortaya çıkınca parti kurmayları harekete geçti. Kılıçdaroğlu seferberlik ilan etti. 'Sıfırcı' Küçükçobanlı Köyü'nü ziyaret edip, köylülerin şikayetlerini bir bir not etti.

CHP'nin Türkiye'deki 35 bin 916 köyün 5 bin 581'inden sıfır, yaklaşık yüzde 80'inden ise en fazla 10 oy aldığı ortaya çıkınca CHP harekete geçti. Kılıçdaroğlu, partisine 2007 genel seçimlerinde partisine 'sıfır' oy veren 5 bin 581 köyün ziyaret edilmesiyle ilgili startı da kendisi verdi. Kılıçdaroğlu, Afyonkarahisar'ın Merkez'e bağlı 800 nüfuslu 'sıfırcı' Küçükçobanlı Köyü'nü ziyaret etti, şikayetlerini, dertlerini dinledi. Kılıçdaroğlu'nun da programları çerçevesinde bazı köyleri ziyaret etmesi için program yaptıklarına dikkat çeken Gürsel Tekin, 'Adeta seferberlik ilan ettik. Arkadaşlarla görev bölümü yaptık. Maalesef bugüne kadar partimiz kırsaldaki vatandaşlarımıza iyi anlatılmamış. İlgi göstermemişiz. Bu ciddi eksikliği ortadan kaldırmak için seçimlere kadar hem 'sıfır' oy veren köyleri hem de az oy veren diğer köyleri ziyaret edip, partimizi ve CHP'yi anlatacağız' dedi. Kılıçdaroğlu'nun başlattığı seferberliğin ardından Kocaeli ve Adapazarı'nda sıfır oy çıkan 7 köyü ziyaret eden CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, köylerde gördüğü tabloyu şöyle özetledi:

CAN CANA OLMALIYIZ

'CHP'yi 'din düşmanı' olarak görüyorlar. Birçok köyde belde, ilçe başkanı veya yöneticilerin isimleri dahi bilinmiyor. Kendimizi köylümüze anlatamamışız, anlatmamışız. Onlara tarım politikalarımızı, CHP'nin dine bakışını ve parti programlarını anlatmamız gerekiyor. Genel Başkanımıza bunu ifade ettim. Zaten kendisi de Türkiye'yi karış karış dolaşmamız gerektiğini belirtiyor. Türkiye'nin köylüsüyle can cana, omuz omuza olduğumuzu göstermemiz şart. Bütün partililerin köylere inmesi gerekiyor. Kırsaldaki oy oranımızı arttırırsak özlediğimiz iktidara ulaşmamız da o kadar yakın olacaktır' diye konuştu. Yaptığı araştırmayı Kılıçdaroğlu'na bir raporla sunduğunu selirten Soysal,' Köylerde yaptığımız araştırmada genel olarak aynı şikayetleri gördük. Bizleri görünce çok şaşırdılar. Bazıları hayatlarında CHP'den siyaset yapan biriyle ilk defa karşılaştılar' dedi.

İLK ADIMI KILIÇDAROĞLU ATTI, KÜÇÜKÇOBANLI'YA GİTTİ

Kılıçdaroğlu, Afyonkarahisar gezisinde 2007'de CHP'ye 'sıfır' oy veren Küçükçobanlı Köyü'ne de uğradı. CHP lideri, 'Bugüne kadar ihmal etmişiz. Eksiğimiz olarak değerlendirin. Vatandaş bize derdini anlatsın. Biz de ders çıkarıp köylünün ayağına daha fazla gidip, dersimizi çalışırız. Başörtüsü sorununu ben bitireceğim. Bunun için kararlıyım' dedi.

EN AZ OY GÜNEYDOĞU'DAN

CHP'ye en az oy veren köylü Güneydoğu ve Doğu Anadolu'dan. CHP'nin 0 oy aldığı köylerin bölgelere göre dağılımı:

- Güneydoğu Anadolu yüzde 42.2,
- Doğu Anadolu 32.4
- İç Anadolu 13.3
- Karadeniz 9.4
- Ege 2.7
- Marmara 2.2
CHP'ye 1 oy veren köylerin bölgelere göre dağılımı:
- Doğu Anadolu yüzde 12.8
- Güneydoğu Anadolu 9.8
- İç Anadolu 9.4
- Karadeni 6.9
- Akdeniz 2.7
- Marmara 2.5
- Ege 2.3.
Partinin 0-5 oy aldığı 13 bin 784 köyün bölgelere göre dağılımı:
- Doğu Anadolu yüzde 66
- Doğu Anadolu 62.9
- İç Anadolu, 42.5
- Karadeniz 35.8
- Akdeniz 15.8
- Marmara 15.3
- Ege ise 15.2.

Kırıkkale, Güneydoğu'ya dönmüş

CHP Yönetimi dün Kırıkkale'ye çıkartma gerçekleştirdi. Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ve beraberindekiler, Kırıkkale'de esnaf ve STK'larla görüştü ve dertlerini dinledi. 44 bin emeklinin bulunduğu kentte emeklilerin gününü geçirdiği parkı da ziyaret eden Tekin, Başbakan Erdoğan'ın Ankara'nın burnunun dibindeki Kırıkkale'den haberdar olmadığını belirtti. Tekin ve CHP heyeti, Necmettin Erbakan'ın ölümü nedeniyle Saadet Partisi İl Başkanlığı'na da taziye ziyaretinde bulundu. CHP'liler Alevi Dernekleri Federasyonu ve Türkiye Emekliler Derneğini de ziyaret etti.

A.Rezzak ORAL/Ercan ÖZTÜRK / Akşam