Hafta başında kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) Türkiye’nin makro ekonomik dengesizliklerinin düzeltilmemesi halinde notun aynı kalacağını, dengesizlik düzeltilirse notun artacağını açıkladı. Dün de diğer kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s daha önce raporlarda pek kullanmadığı dengesizliğe değindi. Ancak Moody’s, S&P’nin tersine not kırma uyarısı yaptı. Moody’s, Türkiye’nin iç ve dış dengesizlikleri yüksek seviyede kaldığı sürece, pozitif kredi notu görünümü ve Ba2 olan kredi notu üzerindeki aşağı yönlü baskının giderek artacağını belirtti.

‘HATA YAPMA MARJI İYİCE DARALDI’
Cari açığın Türkiye üzerindeki en büyük risk olduğuna dikkat çeken ve geçen 18 ayda bu riskin giderek daha belirgin bir hal aldığını kaydeden Moody’s, artan dış dengesizlikler nedeniyle Türkiye’nin ani gelişmeler karşısındaki kırılganlık notunun "yüksek" seviyesine çıkarıldığını açıkladı. Kuruluş, uluslararası ortamın giderek daha zorlu hale geldiği bir dönemde uygulanan politikalarda hata yapma marjının son yıllarda daha da daraldığını ifade etti. Moody’s, notunun yükselmesi için Türkiye’nin iç ve daha önemlisi dış dengesizliklerde büyümeyi tersine çevirecek ihtiyatlı mali ve parasal politikalar izlemesi gerektiğini belirtti.

MS: TÜRKİYE 2012'DE YÜZDE 2 BÜYÜYECEK
Dünyanın önde gelen yatırım bankalarından Morgan Stanley (MS) yayımladığı raporda Türkiye ekonomisinin 2012’de yüzde 2 büyüyeceğini öngördü. Banka, bu rakamın 2013’te yüzde 4.4, 20142018 döneminde ise yıllık ortalama yüzde 4.5 olacağını açıkladı. Büyümenin yanında enflasyon beklentilerini de açıklayan kuruluş, 2012 ve 2013’te enflasyonun sırasıyla yüzde 9.1 ve 6 olacağını belirtti. Banka raporda ayrıca Merkez Bankası’nın politika faizini 2013 ilk çeyreğe kadar yüzde 5.75’te tutacağı, 2013 ilk çeyrekte yüzde 6.0’ya, 2013 2. çeyrekte ise yüzde 6.25’e çıkaracağı beklentisine de yer verdi.

PAPA, EURO'YU KURTARACAK!
Avrupa Komisyonu 1 Nisan şakası olarak dün yayımladığı açıklamasında pazar günü özel bir zirve düzenleneceğini ve Papa’nın zirvede Euro’nun kurtuluşu için dua edeceğini duyurdu.