Küresel krizin ortaya çıkmasında büyük pay sahibi olan ve özellikle Türkiye'ye verdiği notlar ile adları 'sıfırcı hoca'ya çıkan kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody's, Türkiye'nin raitingini yukarı çıkaracağını tahmin ettiğini açıkladı. Şirketlerin kriz döneminde dışarıdaki sermayelerini tekrar Türkiye'ye çekme yönünde istekli olduklarını belirten Moody's Ülke Risk Birimi Kıdemli Başkan Yardımcısı Kristin Lindow, bu konudaki istekliliğin sermayenin dışa akmasını engelleyeceğini ve Türkiye'yi ciddi bir krizden kurtacağanı söyledi. Türkiye'nin derecelendirilmesinde, yerel pazara ilişkin kaygılar, dış kaynaklı oyuncular, AB süreci içinde atılan adımlar ve hükümetin bunlara yönelik olarak devamlılık kararlılığının önem taşıdığını anlatan Lindow, 'Kriz döneminde Türkiye için verdiğimiz raiting, olumlu bakış açısına sahip ve raitingin Türkiye için yukarı çıkacağını tahmin ediyoruz' dedi.

KRİZE YANIT OLDUKÇA SERT OLDU

Moody's Üçüncü Yıllık Türkiye Kredi Riski Konferansı'nda konuşan Kristin Lindow, Türkiye ekonomisinde son 10 yılda yüksek oranda iyileşme görüldüğünü ve 2001 krizinin ardından büyüme oranlarının arttığını söyledi. Türkiye'deki cari açık sorununa da değinen Lindow, ekonominin yüksek kapasiteli olarak etkin olmaya başladığında, sermaye kıtlığı yaşandığını kaydederek, önümüzdeki dönemde cari açığın, GSYH'nin 2 puan altında gerçekleşeceğini ve GSYH'de toparlanma öngördüklerini ifade etti. Lindow, Türkiye'de, 2001 krizinin ardından toparlanma sürecinde geniş kapsamlı mali konsolidasyon adımları atıldığına değinirken, 'Politika yapıcılar, krize yanıt verirken oldukça sert davrandı. Sert politikalar, ekonomiyi daha derin bir gerilemeden, daralmadan korumuştur diyebiliriz' şeklinde konuştu.

Türkiye'nin performansı iyi

İhracat oranının, yavaş biçimde düşüşe geçtiğini dile getiren Kristin Lindow, bu nedenle cari açığın söz konusu oranda azalmasını beklediklerini söyledi. Lindow, Türkiye ekonomisinin kriz karşısında, GSYH anlamında olmasa da, göreceli olarak gücünü koruduğuna dikkati çekerek, ülke ekonomisinin beklenenden daha olumlu, dirençli bir manzara çizdiğini belirtti. Türkiye'nin yılın başında performansını artırmasıyla iyi bir derece aldığını hatırlatan Lindow, “Türkiye, çeşitliliğin avantajını yaşıyor. Türkiye, iyi bir performans gösteriyor ama tahakküm onda değil” dedi./yeni şafak