Geçen yıllarda başı 50 kuruşa satılan enginarın bu yıl 20 kuruş düşerek 30 kuruşa satıldığını belirten üreticiler, ilaç sanayinde de kullanılan enginarı üretenin değil aracılık edenin para kazandığını söylediler.
Enginarın kanı temizlediğini ve yorgunluğu giderdiğini vurgulayan uzmanlar, karaciğer ve kalbin en iyi dostu olduğu belirtilen enginar Aydın’da birçok kişinin ekmek kapısı oldu. Kış ve bahar mevsiminde yemeği yaza mevsimine doğru konservesi yapılan enginarın besin değerinin yanında çok sağlıklı bir gıda olduğu belirtilirken, Aydın’dan kamyonlarla taşınan enginarlar, Aydın’dan kamyonlarla büyük şehirlerdeki gıda fabrikalarına taşınıyor.
Türkiye’de kestane üretiminde lider olmasına rağmen kestane işlemediği için bu konudaki namını Bursa’ya kaptıran Aydın, enginarda da sadece üretim yapıyor. Nerdeyse 2 kiloya yakın gelen enginar başları tanesi 30-40 kuruşa Bursa’ya satılırken, konservesi yapılan enginar daha sonra hatırı sayılır rakamlarla tüketime sunuluyor. Aydın’da tarımsal sanayiye ağırlık verilmesini isteyen çiftçiler “Enginar üretiminden bizler sadece yevmiye kazanıp işsiz kalmamış oluyoruz. Ancak her zaman olduğu gibi bizim kilo ile sattığımız ürünler işlenip gramla satılıyor. Bu nedenle her türlü ürünün yetiştiği Büyük Menderes Ovası’nı içinde barındıran Aydın’da yetkililerin tarıma dayalı sanayiye ağırlık vermesini istiyoruz” diye konuştular.
Şifa kaynağı enginarın bu yıl üreticisine yaramadığını belirten Veysel Gümüş, “Geçen yıl baş hesabı elli kuruşa satılıyordu. Bu yıl 30 kuruşa satılıyor. Aydın’dan kamyonlarla toplanan enginarlar Bursa ve çeşitli illerde işleniyor. Üreticinin emeğinin karşılığını alabilmesi için enginarın baş fiyatı 1 TL olmalıdır” diye konuştu.


ENGİNARIN FAYDALARI
Karaciğer ve kalbin en iyi dostu olan enginarın kanı temizlediğini ve yorgunluğu giderdiğini vurgulayan uzmanlar, diğer zehirli maddeleri ve yorgunluk maddelerini idrarla dışarı atarak vücuda dinçlik verip dinlendirdiğini söylüyor. Uzmanlar, enginarın beyin yorgunluğunu çabucak geçirdiğini, kalp adalelerini kuvvetlendirdiğini, onu rahatsız eden üre ve kolesterolü düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağladığını, şeker hastaları için de çok faydalı olduğunu, mide ve bağırsakları dezenfekte ederek ishalleri durdurduğunu kaydediyor.