Uzmanlar sağlıklı gözlere sahip olmak isteyenlere sofralarında havuç, limon, lahana ve kabak çekirdeğine yer açmalarını öneriyor.

Doktorlar göz sağlığı için beslenme şekli ile ilgili tavsiyelerde bulunuyor.

Günümüzde birçok insan ofis ortamında, bilgisayar ya damasa başında çalışıyor. Kuru havanın hakim olduğu böyle bir ortamda sürekli bilgisayar ekranına bakarak çalışmak, göz sağlığını olumsuz etkiliyor. Bir grup Alman göz doktoru tarafından kaleme alınan ve Almanya"da çok satan 'Heute Schon Vitamine Gegessen?" (Bugün Vitamin Yedinizmi?) adlı kitap, göz sağlığını korumaya yönelik önemli beslenme tavsiyelerini içeriyor. Kitaba göre; sadece beslenmemizde bazı meyve ve sebzelere yer vererek, dünyaya ömür boyu sağlıklı gözlerle bakmanız mümkün...

MAKARNA MERCEĞİ GÜÇLENDİRİYOR
Kitapta yer alan bilgilere göre; özellikle renkli sebze vemeyvelerin tüketimi göz sağlığının korunmasında çok önemli bir rol oynuyor. Bu türmeyve ve sebzelerde bulunan E ve C vitaminleri görme bozukluğuna yakalanma riskini azaltıyor.

Bu nedenle Alman uzmanlar bol bol kuşburnu, karalahana, kivi, karnabahar, limon,mandalina ve şeftali
tüketilmesini tavsiye ediyor. Makarna ve pirincin de tüketiminde aşırıya kaçılmadığı sürece gözlere iyi geldiğini belirten uzmanlar; badem, susam, ceviz, kabak çekirdeği ve yer fıstığının da göz sağlığı için çok yararlı besinler olduğunu belirtiyor. Tüm bu besinler hem göz merceğini güçlendiriyor, hem de yaşlanmanın sebep olduğu görme bozukluklarının önüne geçiyor. Göz sağlığı için en yararlı yağlar ise ayçiçek yağı ve zeytinyağı olarak sıralanıyor.

PEYNİR RETİNAYI KORUYOR
Mısır ve ıspanak gibi zeaksantin içeren gıdalar ile yeşil lahana, maydanoz,marul, brokoli, pırasa, kabak ve biber gibi lutein içeren birtakımsebzeler ise retinanın güçlenmesini sağlıyarak, göz sağlığına katkıda bulunuyor. Öte yandan; istiridye, peynir ve Brüksel lahanası gibi çinko açısından zengin besinler de, yaşlılık döneminde retinanın korunmasına yardımcı oluyor. Havuç ise içerdiği A vitamini sayesinde göz sinirlerini güçlendiriyor. Omega-3 açısından zengin olan uskumru ve somon gibi balıklar da, görmeyi tehdit eden yaşa bağlı sarı nokta hastalığını ve kadınlarda göz kuruluğu riskini azaltıyor.