Son günlerde artan kadın cinayetleri hükümeti harekete geçirdi. Hazırlanan yeni tasarıya göre koca şiddetine karşı sadece eşler değil nişanlı, eski nişanlı, sevgili ve nikahsız eşler de koruma talebinde bulunabilecek

Kadınların eski eşleri, eşleri veya beraber oldukları kişiler tarafından ardı ardına öldürülmeleri, hükümeti harekete geçirdi. Başbakanlık, 4320 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun'da değişiklik içeren yeni bir yasa tasarısı hazırladı. Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü'nde hazırlanan yasanın tam metnine BUGÜN ulaştı.
Meclis kapanmadan yasalaşması beklenen tasarıya göre, kadınlar sadece kocası veya eski kocasının şiddetine karşı korunmayacak. Nişanlı, eski nişanlı, arkadaş, sevgili, nikâhsız eşler ve eski nikâhsız eşler de erkeklere karşı koruma talebinde bulunabilecek.

Kararı savcı verecek

Yeni yasa ile tehlikede olan kadının korunması için, kadının tehlikede olduğunu ispat etmesi istenmeyecek. Savcı tehdidi ciddi bulursa, Aile Mahkemesi'nin kararını beklemeden, geçici koruma kararı verebilecek. Bu karar daha sonra mahkeme tarafından kalıcı hale getirilecek. Koruma kararı erken alındığı için cinayetler önemli ölçüde önlenecek.

Şiddet ihmali bile yeterli

Düzenlemede şiddetin tanımı da geniş tutulacak. Sadece fiziksel şiddet değil cinsel veya psikolojik şiddet de şiddet sayılacak. Mevcut kanunda kadına 'şiddet uygulayan' olarak "kusurlu eş veya diğer aile bireyi" tanımı kullanılıyor. Bu da dövüleceğinden veya öldürüleceğinden korkan kadının aleyhinde tedbirleri geciktirici bir unsur olarak duruyor. Yeni kanunla bu kavram genişletilerek "Şiddet uygulayan veya şiddet uygulama ihtimali olan birey" şeklinde yer alacak. Böylece şiddet daha çıkmadan tedbir alınabilecek.

Telefonla bile açamayacak

- Şiddet uygulama ihtimali olan erkek, koruma altına alınan kadının evinden uzaklaştırılacak.
- Bu kişinin eğer varsa ruhsatlı silahına el konulacak.
- Şiddet gösteren erkek, korunma isteyen kadının ev veya işyerine gelemeyecek.
- Telefonla bile rahatsız edemeyecek.
- Bu tedbirler 6 ay süreyle uygulanacak.
- Erkeğe bu kurallara uymaması halinde tutuklanacağı önceden tebliğ edilecek.
- Kurallara uymayan erkek 3-6 ay arasında fiili hapis cezası ile cezalandırılacak.
- Şiddet uygulayan kişi ailenin geçimini sağlıyorsa hâkim kadın için nafakaya hükmedebilecek.