Türkiye'de ilginçlikler ülkesi... Merkez Bankası'nın yasalaşarak uygulamaya koyduğu sicil affı kız isteme-kız verme konusunda kriter olunca bakın Merkez Bankası nasıl zorda kaldı.

Kredi kartında kara listeye girenlerin sayısı artınca "kız tarafı" damadı sorgulamak için Merkez Bankası"na koştu. Merkez çalışanları bu tür bilgilerin üçüncü kişilere verilmediğini söyledi.

HÜKÜMETİN, küresel kriz nedeniyle çıkardığı kamuoyunda sicil affı olarak bilinen, ödenmeyen kredi bilgilerinin silinmesine ilişkin düzenleme Merkez Bankası"nı zor durumda bıraktı. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından binlerce vatandaş kara listede olup olmadığını öğrenmek için Merkez Bankası"nı telefon yağmuruna tutarken, bazı uyanıkların da kara liste aracılığı ile başkalarına ait mali durumu öğrenmeye çalıştığı ortaya çıktı.

DAMAT KONTROLDE

BAZI vatandaşların, evlenecekleri adayların mali durumunu Merkez Bankası"nın kara listesinden sorgulama girişiminde bulunduğu öğrenildi. Bu durum, Merkez Bankası çalışanlarını da zor durumda bıraktı. Banka çalışanları, mali durum bilgilerinin üçüncü kişilere verilemeyeceğini vatandaşlara anlatmakta zorluk çekiyor. Bu nedenle, vatandaşlar ile banka çalışanları arasında bazen tartışmaların yaşandığı öğrenildi. Bu sıkıntılar nedeniyle, Merkez Bankası ve Türkiye Bankalar Birliği, sicil affı ile ilgili sürecin nasıl işlediğine ilişkin kamuoyuna duyuru yapmak zorunda kaldı. Sicil affının yürürlüğe girmesinin ardından Merkez Bankası"na gelen kara liste telefonları, komedi filmlerini aratmıyor. "Alo ismim kara listede var mı" telefonları ile bunalan Merkez Bankası yetkilileri, bir de üçüncü kişilerin mali durumunu öğrenmek için bankayı arayan uyanık vatandaşlarla uğraşmak zorunda kalıyor. Bazı şirket temsilcilerin, müşterileri ile ilgili istihbarat yapmak için kara listeden sorgulama yapma girişiminde bulunması Merkez Bankası çalışanlarını zor durumda bırakıyor. Bazı işyeri sahiplerinin, vadeli mal satacakları müşterinin mali durumu için Merkez Bankası"nı arayarak "Müşterimin, ödenmemiş çeki ve senedi var mı? Mali durumu nasıl?" sorusu yönelttikleri belirtildi.

Öte yandan, sicil affından yararlanmak isteyen vatandaşların bilgilerinin kara listeden silinmesi için Merkez Bankası"na başvuruda bulunmak zorunda olmadığı belirtildi. Merkez Bankası"nın sicil affı ile ilgili uyarıları şöyle: Sicil affına ilişkin yasa çıkmadan önce ödenmiş olan çek, senet, kredi bilgilerinin tamamı sistemden silindi. Yasa çıktıktan sonra ödenen borçlarla ilgili bilgiler de, bankalar tarafından otomatik olarak Merkez Bankası"na bildiriliyor. Ödemenin ardından sistem, kişilerin bilgilerini kayıtlardan çıkarıyor. Borçlarını ödedikleri halde halen bilgileri kayıtlardan çıkarılmamış olan kişilerin ise Merkez Bankası yerine, çalıştıkları bankalara başvuruda bulunması gerekiyor.

1.2 milyon kişinin kredi borcu var

Yıl Toplam (Kişi)

2004 45.279

2005 115.020

2006 143.842

2007 214.595

2008* 757.845

Ocak 46.446

Şubat 43.934

Mart 49.669

Nisan 53.485

Mayıs 51.626

Haziran 70.059

Temmuz 66.020

Ağustos 69.305

Eylül 91.811

Ekim 87.527

Kasım 114.304

Aralık 168.612

Not: Kredi kartı ve bireysel kredi borçlarını ödemeyenlerin toplamını gösterir.

Türkiye"de yılda 150 bin düğün oluyor. Kız tarafının büyük çoğunluğu damadın kredi kartı borcu olup olmadığını araştırıyor.

Star