Aşırı sıcak havanın ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirten uzmanlardan uyarı var. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Bülent Arslan, özellikle yüksek tansiyon hastalarının dikkatini çekiyor ve “Hipertansiyon hastaları bedeni zorlayıcı fiziksel aktivitelerden uzak durmalı ve sıcaklığın yüksek olduğu saatlerde mümkün olduğunca dışarı çıkmamalı” diyor.

Çay, kahve, meyve suları, asitli içecekler suyun yerini tutmadığının altını çizen Diyet Uzmanı Samet Yağlı ise su tüketimine vurgu yapıyor.

ENSEDEKİ ŞİDDETLİ AĞRIYA DİKKAT
Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerine çıktığı yaz dönemlerinde yüksek tansiyon hastalarının beyin kanaması riski artıyor. Türkiye'de yılda ortalama 5000-6000 kişi beyin kanaması geçiriyor. 55 yaş üzerinde ve nemin yüksek olduğu bölgelerde yaşayanlarda risk daha fazla. Dr. Bülent Arslan “Hastalar tansiyon ilaçlarını düzenli olarak kullanmalı, periyodik olarak tansiyon takibi yapılmalı. Yüksek sonuçlar alınıyorsa müdahale gerektirebilir” diyor.

Ense bölgesinde şiddetli ağrının devam etmesi tansiyonun yüksek olabileceğini akla getirmeli, 'daha önce yaşamadığım kadar şiddetli bir ağrı var' şeklinde ifade kullanıyorsa veya bilinç kaybı olmuşsa hastaneye sevkinde hızlı hareket edilmeli.

ŞEKERLİ İÇECEKLER SU İHTİYACINI ARTTIRIR
Sıcak havalarda vücut her zamankinden daha fazla sıvı kaybediyor. 60 kiloya kadar olan yetişkin bir insanın günde 2 litre sıvı tüketmesi gerekirken, 100 kilonun üzerindeki kişilerin ise günde yaklaşık 3 litreye kadar sıvı ihtiyacı oluyor. Günlük kalori ihtiyacı ve su tüketimini dengelemek önemli. Su içmenin alışkanlık haline gelmesi için önerilerde bulunan Diyet Uzmanı Samet Yağlı, “Gece yatmadan önce ve sabah kalkar kalkmaz bir bardak su içmeyi alışkanlık haline getirin. Yoğun çalışanlar ise 1 litrelik su şişesini çalışma masalarında bulundurarak içtikleri su miktarını takip edebilirler. Su içmek için susamayı beklemeyin. Bilgisayarlarınıza hatırlatmalar koyabilir veya masaüstlerine su içmelerini hatırlatan notlar asabilirsiniz. Arabanızda ve çantanızda sürekli su bulundurun’’ önerisinde bulunuyor.