Tüm dünyada yaygın olarak karşılaşılan diş hassasiyeti sıcak ve soğuk yiyeceklerden zevk alınmasını imkânsızlaştırarak kişinin hayatını zorlaştırabiliyor. Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın, hassasiyetin en önemli iki sebebinin; mine dokusunun aşınması ve dişeti çekilmesi olduğunu söylüyor. “Mine dokusu diş yüzeyini kaplayan vücudun en sert dokusudur. Mine, diş yüzeyinin alt katlarında yer alan, yumuşak yapıda dentinin korunmasında rol oynar” diyen Yalçın, diş hassasiyetinin oluşum mekanizmasını şöyle anlatıyor:

“Eğer herhangi bir sebeple dentin açığa çıkmışsa, dişte hassasiyet meydana gelir. Diş ve dişetinin birleştiği alanlarda mine dokusu daha inceldiğinden, ilk sorunlar bu alanlarda görülür. Dişeti çekilmesi ise çoğunlukla dişeti sağlığının yeterli olmadığı alanlarda görülür.”

Her iki soruna da neden olabilecek alışkanlık ve etkenleri ise Dr. Yalçın şöyle sıralıyor:
"Doğru diş fırçalamamak, sert diş fırçası kullanmak, yanlara doğru sağ-sol hareketlerle diş fırçalamak, özellikle diş-dişeti birleşiminde minenin zedelenip, dentinin ortaya çıkmasına sebep olur. Dişeti çekilmesi, kronik travma, dişeti iltihabı, kemik erimesi, yaşlanma gibi sebeplerle dişeti çekilebilir. Dişeti çekilen alanda hassasiyet olacaktır. Diş sıkma ve gıcırdatmaya bağlı diş yüzeylerinde aşınma meydana gelmişse, kırık diş ya da dolgularınız varsa ve dişeti iltihabı varlığında dişeti çekilmesi görülür. Diş taşı birikimi, kötü protez veya dolgular dişeti sağlığını bozar ve hassasiyet oluşur. Diş beyazlatma işleminden sonra da bazı kişilerde kısa süreli diş hassasiyeti görülebilir."

DİŞ HASSASİYETİ VARSA BUNLARA DİKKAT
Mutlaka diş hekiminize danışın. Yıllık rutin kontrollerinizi aksatmayın. Diş sıkma alışkanlığınız varsa gece plağı kullanın. Kötü yapılmış, eskimiş dolgu ve protezlerinizi yeniletin. Asitli içecekler dişleri aşındırabiliyor, bu içecekleri tüketirken pipet kullanın. Sıcak ve soğuk içecekleri de pipetle için. Diş hassasiyeti olan kişiler için üretilmiş özel diş macunlarını tercih edin. Yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın. Yumuşak hareketlerle ve dişetine zarar vermeyecek şekilde dişlerinizi fırçalamaya özen gösterin. Florürlü ağız gargaralarını gece yatmadan önce kullanın. Diş hekiminizden özel florürlü jel uygulaması isteyin.