Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın “Sıcak para akışını kontrol altına almak şart. Bunu kontrol dışı tutarsanız ondan sonra siz kontrole girersiniz. Sizin durumunuz daha felaket olur” şeklindeki açıklamalarının ardından hükümetin ekonomi kanadından bu sözlere destek geldi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başbakan Erdoğan"ın sıcak parayla ilgili açıklamalarına aynen katıldığını söyledi. “Sayın Başbakanın sıcak parayla ilgili açıklamalarına aynen katılıyorum” diyen Şimşek, küresel doğrudan yatırımların ihracat ve istihdam artışı ile uzun dönemde refaha katkıda bulunduğunu ifade etti. Kur savaşları nedeniyle ihracat avantajını yitiren birçok gelişen ülke son dönemde yoğunlaşan sıcak para girişine karşı önlemler açıkladı. Yatırımcıların bu önlemlere tepkisi ise genellikle olumsuz oldu. Güney Kore, Tayland ve Brezilya"da piyasalardan kısmen de olsa çıkış yaşandı.

"Bir değerlendirmedir..."
Türkiye"nin üretim kapasitesini destekleyecek türden kaynağa ihtiyaç duyduğunu da dile getiren Şimşek, Başbakanın sözleri çerçevesinde tobin vergisiyle ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine de şunları söyledi: “Sayın Başbakanın sözlerini değerlendirmeden önce, bu sözlerin hangi bağlamda söylendiğine, neyi kastettiğine bakmak lazım. "Muhtemelen genel bir değerlendirmedir" diye düşünmek lazım. Biz, Türkiye"nin üretim kapasitesine katkıda bulunacak, ihracat ve istihdamı destekleyen, refahın artmasına katkı sağlayan hem uzun vadeli, hem de kalıcı küresel doğrudan yatırımları tabii ki tercih ederiz. Bunların artırılması için de yoğun çaba içerisindeyiz.”



TBB Başkanı Ersin Özince:
Önlem yerinde olur
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, İş Yatırım Finans Atölyesi toplantısının ardından “Kısa vadeli sıcak paraya öteden beri bir önlemin yerinde olacağını düşünüyorum” sözleriyle Başbakan Erdoğan"ın görüşlerine katıldığını ifade etti. Ersin Özince ayrıca şunları söyledi: “Esas sorun piyasaların derinliğinin artırılması, kalıcı yatırımcıya daha fazla kolaylık sağlanmalı hatta vergi indirimi yapilabilir. Bankacılık sektörü 2011 yılında büyümeye devam edecek, munzam karşılıkların yükseltilmesinden sonra yabancı bankalar Türk bankalardan daha avantajlı.”



"Kapsamlı önlemler alınması gerekiyor"
AK Parti Ekonomik İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, bu konuda değerlendirmelerin sürdüğünü açıkladı. Gedikli, FED"in yaptığı parasal genişlemenin ardından diğer ülkelerin sıcak paraya ilişkin önlemler almaya basladığını belirterek, Türkiye"de de bu konuda değerlendirmelerin sürdüğünü ifade etti.
Başbakan Erdoğan"ın sıcak paranın kontrol edilmesi yönündeki açıklamalarının kurumlar için bir talimat niteliğinde olduğunu hatırlatan Gedikli, her ülkenin kendisine göre önlem alma durumunda olacağını kaydederek, “Buna Türkiye de dahildir. Bunun getirdiği süreci şu anda yaşıyoruz. Mesele çok boyutlu bir mesele, özel bir koordinasyon gerektiriyor. Maliye Bakanlığı, Hazine, DPT, BDDK gibi kurumların içinde bulunacağı bir koordinasyon gerekir, çok boyutlu bir meseledir bu. Kapsamlı önlemler alınması gerekiyor. Değerlendirmelerimiz sürüyor” diye konuştu.