Yıldırım, “Dünyadaki en büyük tehdit şu anda siber tehdittir. Ne nükleer, ne tank, ne tüfek. Birileri, nüfus müdürlüğüne, UYAP’a, SGK sistemine girip çökertse, ülkenin eli kolu bağlanır” dedi. Yıldırım, yeni tasarının Adalet Bakanlığı ile birlikte hazırlandığını belirterek, şunları söyledi:
Siber terör konusunda tam güvenli olan bir ülke yok. Bazı ülkelerin farkındalıkları diğerlerine göre daha iyi ama hiçbiri tam güvenli değil. Biz bu konuda iyi sayılırız. Siber terör konusunda iki ayrı tatbikat yaptık. 40’a yakın kurum katıldı. Ağırlıklı olarak testi geçtiler ama geçemeyenler de oldu.

Siber suçlar tanımlanacak
Amacımız herkesin tedbir alması için koordinasyon oluşturmak. Bunun için de mutlaka uluslararası işbirliği ve bu suçlarla ilgili yasal altyapı lazım. Bilişim suçlarıyla mücadele konusunda tam kapsamlı bir tasarı hazırlanıyor. Siber suçlar, hatların yasa dışı kullanılması gibi suçlarla mücadele için yeni yasal düzenleme yapılacak.

Ekonomik suçlar da dahil
Bu tasarıyla bilişim hukuku oluşturulacak. Bilişim suçunun tarifi yapılacak. Başka ülkelerin uygulamalarına da bakılıyor ama kendimize özgü bir yasa yapılacak. Ekonomik faaliyetlerle ilgili 3 suçtan 1’i sanal ortamda işleniyor. O nedenle bu konuyu çok önemsiyoruz. Sanal ortamda işlenen her türlü suç, ekonomik olanlar da dahil bilişim suçu olacak.

48 ülkeyle işbirliği

BİNALİ Yıldırım, “Avrupa Komisyonu Siber Suçlarla Mücadele Sözleşmesi’ne taraf olduk ama henüz TBMM’ye gelmedi. Bu tip suçlar çokuluslu suçlardır. Başka ülkede suç işleniyor ama mağdur başka bir ülkede. 48 ülke bu sözleşmeyi imzaladı. O ülkelerin hepsiyle adli yardım anlaşması imzalamış oluyoruz. Bir suç olunca ortak hareket edilecek. 7 gün 24 saat bilgi alışverişi olacak. Bilişim güvenliği, buna karşı işlenen suçlarla mücadelede sürekli işbirliği yapılacak, ortak hareket edilecek” dedi.

hürriyet