Meclis Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu Başkanı Necdet Ünivar, bilişim ve internet alanına bakacak ihtisas mahkemelerinin kurulmasını talep edeceğini açıkladı. TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu, Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı yetkililerinden bilgi aldı. Adalet Bakanlığı yetkilileri, Komisyon çalışmalarında sık sık gündeme gelen, "Siber suçlarla mücadele için ihtisas mahkemelerinin kurulması" konusunda "Adalet Bakanlığı'nın gündeminde böyle bir konunun olmadığı" söyledi. Komisyon Başkanı Necdet Ünüvar, Komisyon olarak bu konuya önem verdiklerini ve hazırlanacak raporda "Bilişim ve internet" alanlarına bakacak "İhtisas mahkemelerinin kurulması" düşüncesine yer verileceğini söyledi. Adalet Bakanlığı yetkilileri, 25 savcıya, siber suçlar konusunda eğitim verildiğini belirtti.

BİLİŞİM SAVCISI MI İHTİSAS MAHKEMESİ Mİ?

Adalet Bakanlığı yetkilileri, 25 savcıya, siber suçlar konusunda eğitim verildiğini belirtti.
TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu, Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı yetkililerinden bilgi aldı. Adalet Bakanlığı yetkilileri, Komisyon çalışmalarında sık sık gündeme gelen, "Siber suçlarla mücadele için ihtisas mahkemelerinin kurulması" konusunda "Adalet Bakanlığı'nın gündeminde böyle bir konunun olmadığı" söyledi.

İHTİSAS MAHKEMESİ KURULMALI

Komisyon Başkanı Necdet Ünüvar, Komisyon olarak bu konuya önem verdiklerini ve hazırlanacak raporda "Bilişim ve internet" alanlarına bakacak "İhtisas mahkemelerinin kurulması" düşüncesine yer verileceğini söyledi.

BİLİŞİM SAVCILARI VAR

Adalet Bakanlığı yetkilileri, Ankara, İstanbul ve İzmir'de bazı cumhuriyet savcılarının "Bilişim Savcısı" olarak görevlendirildiğini ve bazı illerde de siber suçlara bakan mahkemelerin olduğunu belirtti. Adalet Bakanlığı yetkilileri 25 savcıya da siber suçlar konusunda eğitim verildiğini açıkladı.
Ünüvar, ülke genelinde olmasa bile "Bölge İhtisas Mahkemeleri"nin kurulmasının siber suçlarla mücadelede önemli bir adım olacağını söyledi.

Adalet Bakanlığı yetkililerinin bilişim konusunda önerileri şöyle:

-Aynı kurumda birden fazla bilişim birimi yapılandırılmamalı,
-Rekabetçi ve yeterli bilişim ağ altyapıları sağlanmalı,
-Bakım anlaşmalarının ve lisans alımları devlet adına tek elden yapılmalı veya çerçevesi belirlenmeli,
-Kurumlar arası entegrasyon e-devlet kapısı üzerinden tek elden yapılmalı,
-Kamuda ceza sistemi karşısında ödüllendirme mekanizması getirilmeli,
-Kamu projelerinin ihracat altyapısı oluşturulmalı,
-Kamuda ortak ihtiyaçlar için mükerrer yatırım yapılmamalı,
-Bütün bunları gerçekleştirecek, takip edecek bir üst yapı oluşturulmalı.