SGK, şimdi Hüseyin Durdu’dan aldığı 3 bin 500 TL’yi faiziyle geri ödeyeceği gibi, artık bu tedavi için ücret de alınmayacak. İzmirli avukat Hüseyin Durdu, 2010 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde anjiyo oldu. Bu sırada belirlenen kroner arter darlığı için de, kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nezihi Barış tarafından ilaç salımlı kroner stent takıldı. Ancak operasyonun ardından SGK, emekli olan Hüseyin Durdu’nun, ilaçlı stentinin ücretini ödemedi.

OĞLU DAVA AÇTI

SGK’nın, 2010 yılı sağlık Uygulama Tebliği’ne (SUT) göre bu parayı ödememesinin anayasanın sosyal devlet ilkesine aykırı olduğunu savunan Hüseyin Durdu adına avukat oğlu Cem Durdu hukuk mücadelesi başlattı. Danıtay’a, ’İlaçlı stent bedelleri kurumca ödenmez’ hükmünün iptali için dava açtı. Yaklaşık 4 yıl süren yargılama süreci sonunda Danıştay 15’inci Dairesi önemli bir karara imza attı. Yüksek mahkeme, ‘İlaçlı stent bedelleri kurumca ödenmez’ hükmünü hukuka aykırı bularak bunu iptal etti.

Danıştay’ın kararı üzerine Hüseyin Durdu, ameliyattan sonra verdiği 3 bin 500 TL’yi faiziyle geri alma hakkını da elde etti. Karar, bu tip kalp ameliyatı olan ve olacak tüm vatandaşları da rahatlattı. Cem Durdu, bunun sosyal devlet ilkesi adına önemli bir karar olduğunu ve artık vatandaşlardan bu paranın alınmayacağını dile getirdi.

YÖNETİCİLER DE MEMNUN

Danıştay’ın bu kararı, hastalarla tartışmalar yaşayan hastane yöneticileri arasında de memmuniyet yarattı. İptal kararından haberlerinin olduğunu belirten hastane yöneticileri, uygulamaya geçmek için SGK’nın genelgesini beklediklerini bildirdi.