3 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek Erbil Gıda ve Tarım Fuarı"na katılacaklarını açıklayan Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, hedeflerinin Irak"ın yanında fuara katılacak olan diğer Arap ülkeleriyle de ticari ilişkilerini artırmak olduğunu söyledi.

Yurtdışındaki ticaret hacmini arttırarak Ortadoğu ülkelerine ağırlık veren Sezon Pirinç, Irak"ta 28 Kasım – 3 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek Erbil Gıda ve Tarım Fuarı"na katılıyor. Ortadoğu ülkelerinin Türkiye"yi ticarette güvenilir bir ülke olarak konumlandırdığını belirten Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, Irak"taki fuara katılarak sadece Irak"la değil, fuara katılacak olan Suriye, Lübnan ve Suudi Arabistan gibi bölge ülkeleriyle var olan ticari ilişkilere hız vermek istediklerini söyledi.

Ortadoğu"da büyük talep görüyoruz

Bugüne kadar pirinçte daha çok ithalatçı bir ülke olan Türkiye"nin, global kriz sonrasında ihracatçı olma yolunda adımlar atmaya başladığına dikkat çeken Mehmet Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Global krizden diğer ülkelere nazaran daha az etkilenen Türkiye"nin, bölgede hakim ve etkili bir aktör olacağına inanıyoruz. Bu nedenle de, bölgedeki faaliyetleri takip etmek ve mevcut ticari ilişkilerimizi geliştirmek adına bu fuara katılma kararı aldık. Şu anda Irak"ta bir şubemiz mevcut olmasa da, bölgedeki Suriye, Lübnan ve Suudi Arabistan gibi komşu ülkelerle ticari ilişkiler içersindeyiz. Bölge ülkelerinin de fuara katılımlarıyla ticari ilişkilerin gelişeceğini düşünüyoruz.”

Tüm dünyayı etkisi altına alan global krize rağmen bir ilki gerçekleştirerek Ürdün, Suriye ve Suudi Arabistan"a pirinç ihraç ettiklerini söyleyen Mehmet Erdoğan, “Her üç ülkeden de talep almaya devam ediyoruz ama, en istikrarlı görünen Suriye pazarı. Suriye insanı Türkleri kendisine yakın hissedip daha çok güveniyor” dedi.

Dünya fiyatlarına adapte olmadıkları ve daha uygun fiyatlarla ürün verdikleri için bu ihracatların gerçekleştiğini belirten Mehmet Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bundan sonra ihracat devam eder mi? Bu iki şeye bağlı birincisi Türkiye"nin ihracat kapasitesi, ikincisi ise dünyadaki konjonktür. Türkiye pirinçte klasik bir ihracatçı olamaz ama açık bir değerlendirme yapmak gerekirse bundan sonra bu tip fırsatların çok çıkabileceğini düşünüyorum. Bunun en önemli nedeni ise; pirinç ve buğdayın en önemli stratejik gıda maddesi olmaya devam etmesi.”

Mersin"de ofis

Ortadoğu pazarına yakın olmak için, Kasım başında Mersin"de ofis kurduklarını ve resmi olarak faaliyete geçirdiklerini söyleyen Mehmet Erdoğan , “Mersin"i seçmemizin nedeni, yurtdışından ithal edilen ürünlerin Ortadoğu ülkelerine transferini rahat hale getirmek ve mevcut ticari ilişkileri daha kolay hale getirerek geliştirmek” olarak açıkladı.