Toplantıda tüccarlara uyarılarda bulunan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Meneş Gabay, bu yıl gıda sertifikası olmayan tüccarlardan, kalitesine göre ayrılmamış ve çuval içerisinde incir alımı gerçekleştirmeyeceklerini açıkladı.
Aydın Ticaret Borsası ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçılar Birliği tarafından Aydın Ticaret Borsası Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Meneş Gabay, yönetim kurulu üyesi Gürcan Şen, Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Aydın Akyüzlü, Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Ziya Aksüt, Aydın Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürü Ferhat Aydoğan, incir ihracatçıları ve incir tüccarları katıldı.
Toplantının birinci bölümünde Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Gürcan Şen yönetim kurulu kararı ile alınan 2009 yılı kuru incir alım standartlarını açıkladı. İhracatçıların bu yıl kuru incir alırken, incir içerisinde fiziksel kusurun yüzde 8"i geçmemesine özen göstereceklerini ifade eden Gürcan Şen, “İncir"de nem oranı yüzde 21"i geçmeyecek. UV lamba altında kontrol edilen aflatoksin oranı yüzde 2"yi geçmemelidir. İncir yığını içerisinde kilogramda 7 adetten fazla yabancı madde olmamalıdır. İncir içinde böceklerin veya hayvansal parazitlerin neden olduğu hasarlar, canlı veya ölü böcek ile böcek parçalarını taşıyan kuru incir yüzde 8"i geçmeyecek. İncir içerisinde koyu renk oranı yüzde 8"i geçmeyecek. Plastik kasa dışında her türlü taşıma ve istifleme şekli ile gelen incir kabul edilmeyecektir. Taşıma aracının içi temiz olmalı ve koku içermemelidir. Aracın üstü branda ile kapalı olmalıdır” şeklinde açıkladı.
Daha sonra söz alan Meneş Gabay, şuan itibariyle en büyük sorunlarının incirin üreticide yada tüccarda uygun şartlarda uzun süre saklanmasından kaynaklandığını dile getirdi. Müstahsilin ürünü bahçesinden kısa sürede topladığını fakat uygun olmayan ortamlarda incirin uzun süre kalması dolayısıyla yığında birkaç incirde olan aflatoksinin daha çok incire bulaştığını dikkat çeken Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Meneş Gabay, “İncir üreticisi incirini tüccara satmadan önce kalite kalite ayırıyor. Fakat tüccarlar düşük kaliteli inciri yüksek kaliteli incirle birleştirip, düşük kaliteli incirden daha çok para kazanmanın peşine düşüyor. Bilmiyorlar ki bu hareket incire ve biz ihracatçılara büyük zarar veriyor. Ama bundan sonra kalite kalite ayrılmamış incirleri ihracatçılar olarak satın almayacağız” dedi.
Konuşmasında tüccarları incirin saklanması ve işlenmesi konusunda sık sık uyaran Meneş Gabay, “Maalesef tüccarlarımız inciri üstün körü işliyor. Biz tüccardan gelen malı defalarca elden geçiriyoruz. Bazı tüccarlarımız işin ciddiyetini anlamış değiller hala. Bundan 6 yıl önce AB ülkeleri İran fıstığının ihracatını durdurdular. Neden biliyor musunuz? Yüksek aflotoksinden. Bu kötü son incirin başına da gelebilir. Çünkü AB pazarında incirin yerini tutacak hurma var, kayısı var. Bunun bilincinde olarak malımızı işleyelim. İncirin alternatifi birçok, kuru meyve var. Son yıllarda aflotoksini önlemek adına yaptığımız bir çok çalışma olmasına rağmen, bu sorunu maalesef kökten çözüme kavuşturamıyoruz. Tüccardan aldığımız incirleri kendi işletmemde 4 defa aflotoksin kontrolünden geçiriyorum. Bütün incirler karanlık oda UV lamba altında tek tek kontrolden geçiyor. Bütün bunlara rağmen geçen yıl 70 ton incirim geri geldi. İncir mahsulünde kötü bir iş olması beni üzüyor. Gemiye malı yükledim mi haber gelene kadar uykularım kaçıyor. Acaba mal geri gelecek mi diye. İncirin AB ülkelerinde kötü damga yemesi en çok müstahsili zarar verir” şeklinde konuştu.