Sezonun erken bitmesi domatesin pazar fiyatına da yansırken, her yıl sezon sonlarına doğru düşen domates fiyatları, bu yıl yükselişe geçti. Bu durum tüketiciyi üzerken, domates üreticilerini ise sevindirdi.
Domates festivali de yapılan beldede bine yakın aile yaklaşık 10 bin dekar alan üzerinde domates üretimi yapılan Dalama Beldesi"nin Belediye Başkanı Nihat Aktakka, domates sezonun bu yıl erken sona erdiğini söyledi. Sezonun erken sona ermesinin pazara yansıdığını kaydeden Aktakka, “Bu yıl domates üreticisini sevindirdi. Fakat sezon erken sona erdi. Domates hastalıkları bu yıl tarlalara erken girdi. Bu nedenle sezon normalinden yaklaşık bir ay önce sona erdi. Buda domatesin Pazar fiyatının yükselmesin neden oldu. Normal zamanlarda yaz aylarında Aydın pazarında 25 kuruşa kadar düşen domates fiyatları bu yıl 75 kuruştan aşağıya düşmedi. Şimdi ise domatesin fiyatı pazarda 1.5-2 TL arasında. Domatesin yetiştiği Aydın"da fiyat bu olursa, varın İstanbul, Ankara"yı siz düşünün” dedi.

DOMATES ÜRETİCİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ
Türkiye"nin dört bir yanından gelen müşterilere satılan Dalama domateslerinin sert kabuklu olması nedeniyle ihracata uygun olduğu belirtildi. Dalama domates halinden günde 30 kamyona yakın domates sarıldığını ifade eden Başkan Nihat Aktakka, Dalama domatesinin hem ihracata hem de iç piyasaya uygun olduğunu dikkat çekerek, “Domateste geçtiğimiz yıl ki verim elde edilmemesine rağmen bu yıl üretici daha fazla kazandı. Bu yıl dekar başına 3-4 ton ürün elde edilirken, geçtiğimiz yıl bu rakam 5-6 tonu buldu. Fakat bu yıl ilk başlarda 50 Kuruştan satılan domatesin kilosu son zamanlarda 30 Kuruşa kadar düştü. Bu fiyatlar üreticiyi memnun etti. Sezon erken sone ermese üretici açısından daha da iyi olacaktı. Buna rağmen üreticilerimiz bu yıl domatesten iyi para kazandı. Şimdi ise Pazar fiyatları 1.5- 2 TL arasında değişiyor” şeklinde konuştu.