Türkiye"nin pamuk ambarı Söke"de TARİŞ depolarında yapılan alım sezonu açılış töreninde; alım kampanyasının iyi geçmesi için dualar okutuldu, lokmalar dağıtıldı.
Söke"de gerçekleşen törene TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Mehmet Beliğ Azbazdar ile Birlik yönetim ve denetim kurulu üyeleri başta olmak üzere, Söke ve bölgenin çeşitli yerlerinden TARİŞ Kooperatifleri yöneticileri, MHP Söke İlçe Başkanı Metin Mutafoğlu, MHP İl Genel Meclis Üyesi Orhan Ateş, çeşitli kurumların temsilcileri ve TARİŞ"in üretici ortağı çiftçiler katıldı.
2010-2011 Ürün Alım Kampanyası başlama töreninde saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından kürsüye gelen İlçe Müftülüğünde görevli kişi tarafından dua okundu. Başta TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Mehmet beliğ Azbazdar ile Birlik yönetim ve denetim kurulu üyeleri olmak üzere törene katılan herkes ellerini açarak duaya katıldı. Duada üretim ve alım sezonunun iyi geçmesi, Söke, bölge ve ülkeye hayırlar getirmesi dileğinde bulunuldu.
Yapılan dua sonrasında ilk konuşmayı TARİŞ Genel Müdürü Güngör Şentürk yaptı. Bu sezon TARİŞ"in hazırlıklı olduğunu ifade eden Genel Müdür Güngör Şentürk; “Kredi Garanti Fonundan onayımızı aldık. Bankalar hazır, nakit sıkıntımız yok. Alım yapacak ekonomik güce sahibiz. Geriye kalan üreticilerimizin destek olması "Tüm ürünler TARİŞ"e" sloganı ile birlik ve beraberlik içinde hedefimize yürümektir” dedi.
Bu yıl çiftçilerin farklı bir heyecan, farklı bir duygu, beyaz altın"ın geri döndüğüne güvenerek üretim yaptıklarına inandığını belirten TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Mehmet Beliğ Azbazdar, Ekonomisi pamuğa bağlı Söke"nin pamuk tarımının yıllarca cefasını çektiğini söyledi; “Şimdi sefa zamanı” diye konuştu.
Pamuğun borsadaki seviyesini korumasını yada daha ileriye gitmesini dileyen Azbazdar; “İnşallah her şey yolunda gider, afatsız bir sezon geçirilir, sıkıntı olmaz. İnşallah bu yıl geçmiş uzun yılların yorgunluğunu atarız” ifadelerini kullandı.
Sezon başı olmasına rağmen TARİŞ bugün itibariyle 600 Tona yakın pamuk alımı yaptığını belirten Azbazdar, bereketli bir sezon beklediklerini ifade etti.
TARİŞ olmazsa ne oluru geçtiğimiz yıllarda yaşadık diyen TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Mehmet Beliğ Azbazdar; şunları söyledi: “Birlik Kuvvetten Doğar" sözü sadece duvar yazısı olarak kalmamalı. Şimdi birbirimize sımsıkı sarılmanın, birlik ve beraberlik içinde olmanın zamanı” dedi. Konuşmasında piyasada pamuk alımı yapan tüccar ve çırçır fabrikalarına da seslenen Azbazdar; “Hepimiz aynı kazanın içindeyiz. Çekirdeğinizin yarısına talibiz. Bedava istemiyoruz. Borsa üzerinden kaç paraysa, 5 kuruş fazlasını vermeye de razıyız. Gelin birlik içinde tarımı, pamuğu ve pamukçuyu ayağa kaldırmak için mücadele edelim” dedi. Şu anda TARİŞ'in kurulduğu günkü durumda olduğunu belirten Mehmet Beliğ Azbazdar “Dünyada üretimde düşüş, pamuk talebinde ise artış var. Amerikan tüccarı bizim fabrikaların anahtarını elinde tutuyordu. GSM kredisiyle ucuz pamuk verenler bu yıl Haziran ayından bu yana Türkiye'ye pamuk vermeyi kestiler. Artık Türkiye eskisi gibi 800 bin - 1 milyon ton pamuk ürettiği dönemdeki gücüne yeniden kavuşmalı. Bizim üreticimiz buna başarabilecek güçtedir. Türkiye dünyada pamuk üretiminde 7. Sırada ama dekarda pamuk üretimine bakıldığında 1. sıradadır”
TARİŞ"in 2010 alım sezonu politikasını da açıklayan TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Mehmet Beliğ Azbazdar, geçen yıl uygulanan "borsa x randıman" formülünün bu yılda uygulanacağını belirterek borsa ifadesinin TARİŞ borsası olduğunu vurguladı. Üreticiye ilk teslimatta en geç beş gün içinde Kg"da 50 Kuruş avans ödemesi yapılacağını belirten Azbazdar; “Pamuk alımları birlik adına yapılacak. Kooperatiflere alım ve işletme bedelleri birlik tarafından ödenecek. Geçmişte yapılan hatalar yapılmayacak. Önce ortağın menfaatleri düşünülecek. Kooperatifler ayakta durmak için elbette kazanacak ancak çiftçiye yüklenmeden azar azar kazanacak” dedi.
Azbazdar konuşmasında 2010 pamuk alım kampanasında dönem sonuna ilave 5 kuruş fiyat farkı ödemesi yapılacağını, %1"e kadar çepel içeren elle toplanan pamuklara 2 kuruş temizlik primi verileceğini belirterek; emanete kalan pamuklar için dönem sonuna kadar hesaplaşma fırsatı sağlanacağını, hesap kesimi yapan üreticilere hesaplaşmayı takip eden 20 gün içinde ödemenin yapılacağını sözlerine ekledi.
TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Mehmet Beliğ Azbazdar tüm pamuk üreticilerine bereketli, kazançlı, yaraların sarıldığı, borçların temizlendiği, insanların dimdik yürüdüğü bir sezon diledi.