Türkiye'de, 2009 yılında kruvaziyer turizminde patlama yaşanması beklenirken, sezonun ilk turist gemisi Kuşadası Limanı'na geldi. 600 yolcusuyla limana yanaşan Yunan bandıralı ''Cristal'' gemisinden inen sezonun ilk turistleri, Kuşadası'nda 2009 kruvaziyer turizm sezonunu da açmış oldu.
Çoğunluğu Amerikalı yolculardan oluşan turist grupları, Efes ve Meryem Ana Evi'ni ziyarete gitti. Ancak, öğleden önce Kuşadası'nda başlayan sağanak yağmur turistlerin çarşıya inmesine engel oldu. Yunan bayraklı ''Cristal''in yanı sıra ''Aqua Marine'' isimli gemi de Mart ayı boyunca Kuşadası Limanı'na turist getirmeye devam edecek ve 11 sefer düzenleyecek.
Cristal isimli Yunan bandıralı gemiyle start alacak kruvaziyer turizmi, Kasım ayı sonuna kadar devam edecek. Gemi turizminde Türkiye'nin en önemli limanı olan Kuşadası Limanı'na geçen yıl 637 turist gemisi sefer yaparken, bu gemilerle 550 bin 171 turist günü birlik olarak Kuşadası'na giriş yapmıştı. Ayrıca, 2008 yılı içerisinde günü birlik sefer yapan 708 feribotta Kuşadası Limanı'na yanaşmıştı. Yapılan rezervasyonlara göre, 2009 yılında gemi seferleri, son 10 yıldaki en yüksek gemi rakamına ulaşılacak.
Kuşadası'nı programına alan dünyanın en büyük kruvaziyer şirketlerine bağlı gemiler, 2009 yılında Kuşadası Limanı'na 700 sefer yapacak ve bu seferler sırasında 650 bin zengin turisti Kuşadası'na getirecek.
Cristal isimli Yunan bandıralı gemiyle bugün başlayan 2009 gemi turizmi sezonunda Kuşadası'na ilk kez sefer yapacak Crown Prencess ve Ruby Prencess isimli dev transatlantikler de bulunuyor. Ege Ports Genel Müdürü Aziz Güngör, 2009'de beklenen gemi ve yolcu adediyle 2008 yılında elde edilen rekorun üzerine çıkacaklarını belirtti. Küresel ekonomik krize rağmen gemi turizminde önemli oranda bir artış beklediklerini kaydeden Güngör, 2009 yılı boyunca 700 gemi seferi ile çoğunluğu Amerikalı zenginlerden
oluşan 650 bin turist hedeflendiğini belirterek, "Bugün ilk sefer gerçekleşti ve kruvaziyer turizminde sezon başladı. Nisan ayında 100 gemi Kuşadası'na sefer yapacak. Eldeki verilere göre, kruvaziyer turizm krizden etkilenmediği gibi bu sezon artış da olacak" dedi.