Doğalgazda en büyük ithalatçı olan ABD'yi ihracatçı konuma getirerek Rusya'dan daha fazla üretim yapmasını sağlayarak bu alanda çığır açan "shale (şeyl) gazı" metodu için kollar sıvandı. Dünya petrol devi Shell'i 20 yıl önce terk ettiği Türkiye'ye getiren kaya gazında ilk sondaj bu hafta başlıyor. Diyarbakır ile Batman arasında bulunan Sarıbuğday bölgesinde yapılacak Türkiye'nin ilk kaya gazı araması için 4 bin 500 metreye inilmesi hedefleniyor.

MASRAFLAR SHELL'DEN

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Shell'in ortak kazacağı kuyunun tüm masraflarını Shell karşılayacak. Operatörlüğü TPAO'nun yapacağı projede petrole ulaşılması durumunda rezervin yüzde 70'i TPAO'nun olacak. TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, kaya gazının özellikle ABD'de enerji oyunlarını değiştirici nitelikte olduğunu vurguladı. Uysal, "Bu yöntemle, uzun vadede dünya gaz piyasalarında ciddi fiyat değişimlerinin yaşanacağı öngörülüyor. Kaya gazında ülkemizde ciddi bir potansiyel var" dedi.

20 yılda dünya enerji dengelerini değiştirdi

Kayaçların içindeki gazların özel bir sistemle çıkarılarak kullanılmasını sağlayan Shale gazı yöntemi, dünyada son 20 yıl içinde enerji dengelerini değiştirdi. Bundan en çok yararlanan ise ABD oldu. 1991'de 4.7 trilyon metreküp olduğu tahmin edilen ABD'deki doğalgaz rezervi, bu yöntemin keşfiyle 2001'de 5.2, 2010'da 8.2 trilyon metreküpe ulaştı. Yeni keşifler ABD'nin kullanılabilir rezervinin süresini 165'ten 630 yıla çıkardı.

Türkiye'nin kaya gazı potansiyeli büyük

ABD Enerji Bakanlığı'nın Türkiye'de ciddi bir kaya gazı potansiyeli olduğunun belirlemesinin ardından TPAO da Diyarbakır, Erzurum ve Trakya'da shale gaz-petrol baseni olduğunu belirledi. Kayalarda 20 trilyon metreküp doğalgaz ve 11 milyar varil petrol rezervi olabileceği tespit edildi.

Yabancı şirketler ortaklık için tetikte

Türkiye'de kaya gazı rezervleriyle ilgili açıklamalar yabancı şirketleri bu alanda ortaklık yapmaya yöneltti. Enerji sektöründeki kaynaklar her gün birkaç yabancı şirketin Türkiye'deki bu alanlar için ortaklık teklifi yaptığını anlattı. Denizbank'ı satın alan Sberbank da kaya gazındaki gelişmelerin Gazprom'u etkileyeceğini ve gaz fiyatlarını yarıya düşüreceğini savunmuştu. MEHMET NAYIR / Sabah