Hükümet “Cinayettir” dediği kürtaj da geri adım atsa da sezaryen yasası mecliste. Hazırlanan yeni sezaryen yasası anne ve hekimin tercih hakkını elinden alıyor; sezaryenle doğumu adeta imkansız hale getiriyor.

Yeni yasanın anne adaylarını ölüme yollayacağını öne süren CHP İzmir Milletvekili ve Meclis Sağlık Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr. Aytun Çıray hükümeti adeta topa tuttu. AKP’nin Sağlık Politikaları iflas etmiştir, diyen Çıray “ İktidar halkı kandırıyor; Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 153. Maddesi’ne “Gebe veya rahimdeki bebek için tıbbi zorunluluk bulunması halinde doğum, sezaryen ameliyatı ile yaptırılabilir” maddesini koydular. Ancak madde için öyle bir gerekçe yazdılar ki, sezaryeni adeta imkansız hale getirdiler. Hekimlerin takdir hakları baskı ve yıldırma politikaları ile ellerinden alınıyor. Anne istemli sezaryene bile izin verilmiyor ki bu tarz sezaryen sadece yüzde 4 tür. Bu durumda başta korku ve diğer ruhsal nedenlerle kadınlarımızın sezaryen yaptıramaması şoka varacak sonuçlarla ölümlerine neden olacaktır. Anne korkusu ve istemi sezaryen endikasyonu olarak kabul edilmelidir. Hiç kimse annelerimizi istemedikleri bir işlemin nesnesi yapamaz. Bu ne tıp ahlâkına ne de insan haklarına sığar. Bu binlerce anne ve bebeğinin ölümü ile sonuçlanabilecek korkunç bir tablo ortaya çıkarabilir” diye konuştu.

Ölüm haberlerinin daha yasanın hazırlanma sürecinde gelmeye başladığına dikkat çeken CHP İzmir Milletvekili “ Hekim sorumluluğu ve yetkisi baskıyla sınırlanamaz. Sınırlanırsa kadınlarımız ölür, nitekim Sayın Başbakan’ın açıklamalarından sonra bazı devlet hastaneleri yöneticileri sezaryenle doğum yaptırmak isteyen hekimlere baskı yaparak onları normal doğun yaptırmaya zorlamış ve bir anne kaybedilmiştir. O annenin hesabını kim verecek” dedi.

Hükümeti yanlıştan dönmeye çağıran Çıray; yeni sezaryen yasasının sebebi olarak iktidarın çöken sağlık politikalarını gösterdi. Çıray “ Bir süre önce Sayın Başbakan kürtaj tartışmalarını başlatmış ve “Her kürtaj bir Uludere’dir” demişti. Başbakan kürtaj ve sezaryene karşı tavır aldıktan birkaç saat sonra da Sağlık Bakanı Akdağ devreye girmiş ve “Sezaryen yönteminin eskisi kadar rahat uygulanamayacağını,” söylemişti. O zaman oynanan oyunu bozmuş hem hekimleri hem halkımızı uyarmıştım Bu açıklamaların nedeni bu defa sadece gündem değiştirmek değil, Sağlıkta Dönüşüm Projeleri’nin iflâs ettiğini örtbas etmekti. Karşılayamadıkları sağlık harcamalarını kısmak için hükümet yine kolay yolu seçmiş hekimlerin üzerindeki baskıyı artırarak; vatandaş ile doktoru karşı karşıya bıkacak bir yeni bir formül bulmuştu. Yıkıcı ve can yakıcı tedbirler yolda demiştim. İşte yeni yasa bu bakış açısının ürünüdür” diye konuştu.

Hükümetin yanlışı bir başka yanlışla kapatmaya çalıştığını kaydeden CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray; Sağlık Bakanlığı’nın vatandaşı ölüme yollayacak bir sistem yerine performans sisteminden acil olarak vazgeçmesi gerektiğini söyledi. Çıray Türk Jinekoloji Derneği tarafından 2 yıl önce iktidara sunulan önleyici projenin de uygulamaya konulmasını istedi.