İngiltere'de göç ile ilgili davalara bakan üst mahkeme bugün, Şeyh Salah'ın "sınır dışı edilmesi gerektiği kararının gereksiz" olduğuna hükmederek, sınır dışı kararını bozdu.

Davaya bakan yargıç Ockelton kararı açıklarken, İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May'in "yanıltıldığını", Şeyh Salah'la ilgili İngiltere'nin ulusal güvenliği tehdit oluşturacak herhangi bir kanıta rastlanmadığını bildirdi.

Ülkedeki temyiz davalarına bakan Yüksek Mahkeme ise geçen yıl, İngiliz hükümetinin Salah'ın tekrar gözaltına alınması isteğini reddederek, şartlı tahliye koşullarının değişmediğine hükmetmişti.

Geçen yıl İngiltere'de gözaltına alınan ve ardından şartlı tahliye edilen Salah'ın, İngiltere'den sınır dışı edilmesi isteniyordu.

İngiltere'ye geçen yıl Haziran ayında İngiliz Parlamentosunda toplantılara katılmak ve konuşma yapmak için gelen Salah, ülkeye giriş yaptıktan birkaç gün sonra, giriş yasağının bulunduğu gerekçesiyle İçişleri Bakanı May'in talimatıyla gözaltına alınmıştı.

May, "Salah'ın Yahudi karşıtı görüşleri nedeniyle" ülkeye alınmaması ve sınır dışı edilmesi gerektiğini, "Salah'ın İngiltere'de bulunmasının kamu yararı için iyi olmadığını" söylemişti.

İngiltere'deki kararın ardından ülkesine dönmesi beklenen 54 yaşındaki Salah, önceki yıl Gazze'ye doğru yola çıkan Mavi Marmara gemisinde yer almıştı.

AA