Büyükşehir Belediye Başkanı BDP’li Osman Baydemir, "Şeyh Sait ve arkadaşlarının mezarlarının yerlerinin gösterilmesi ve itibarlarının iade edilmesini istiyoruz. Bir insanın mezarı neredeyse vatanı ordadır. 80 yıldır Şeyh Sait ve Bediüzaman’ı yersiz bıraktılar" dedi. Etkinlikte Bağımsız Miletvekili Altan Tan’ın Fatiha okunmasını istemesi üzerine salonda bulunaların bir kısmı sureyi okurken, bir kısmı saygı duruşunda bulundu. 
1925 Kürt isyanının liderlerinden ve Diyarbakır Dağkapı Meydanı’nda asılan Şeyh Sait ve arkadaşlarının idam edilmesinin 86’ıncı yıldönümünde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ilk kez anma etkinliği düzenledi. Sümerpark Resepsiyon Salonu’ndaki etkinliğe BDP’nin desteğiyle milletvekili seçilen Leyla Zana, Altan Tan, Adil Kurt, Nazmi Gür, Nursel Aydoğan, Hasip Kaplan, BDP Genel Başkan Vekili Hamit Geylani, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Şeyh Sait ve arkadaşlarının torunları, yakınları katıldı. 

ALTAN TAN: FATİHA OKUYALIM 
Etkinlik başlamadan önce Şeyh Sait ve arkadaşları için herkes saygı duruşuna davet edilirken, Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, "Fatiha okuyalım" dedi. Bunun üzerine salonun bir kısmı saygı duruşunda bulunurken, bir kısmı Fatiha okudu. Şeyh Sait ve arkadaşlarının yakınları adına yapılan konuşmada, Kürtler’e ve Kürt kimliğine saygı gösterilmesi, Şeyh Sait, arkadaşları ve onlar gibi Kürt şahsiyetlerinin mezarlarının kamuoyana açıklanması istendi. 

‘ALLAH KÜRDİSTAN’I VE MAZLUMLARI KORUSUN’ 
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, büyüklerine ve onların mezarlarına sahip çıkmadıkları sürece geleceklerine de sahip çıkamayacaklarını söyledi. Baydemir, şöyle dedi: 

"Hükümet ve devlet, öldürülene saygı göstermiyorsa yaşayan insanlara hiç saygı göstermez. Şeyh Sait ve arkadaşlarının mezarlarının yerlerinin gösterilmesi ve itibarlarının iade edilmesini istiyoruz. Bir insanın mezarı neredeyse vatanı ordadır. 80 yıldır Şeyh Sait ve Bediüzaman’ı yersiz bıraktılar. Onlar en azından bir mezar taşlarının olmasını istiyorlardı. Biz Allah’ın izni ile onların bu vasiyetini yerine getiriceğiz. Şeyh Sait ve arkadaşları Kürtler’in ittifakına çok büyük önem verirlerdi. Allah’a çok şükür bu ittifak bügün büyümüş durumdadır. Alllah Kürdistan’ı ve mazlumları korusun." 

Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Altan Tan, Cumhuriyet tarihi boyunca büyük Kürt şahsiyetlerin, Kürt kimliklerinden soyutlanmaya çalışıldığını ileri sürdü. Tan, "Ünlü Kürt şahsiyetlerini sadece dini kimlikleri ile değil, milli kimlikleri ile de değerlendirmek gerekir. Bu önemli şahsiyerler sadece etnik kimlikleri ile tanırsak çok yanlış olur" dedi. 

‘BUNLAR İSLAMİ TERMİNOLOJİ İLE BAŞKALDIRAN İNSANLARDIR’ 
Şeyh Sait ve arkadaşlarının Kemalizm’e başkaldıran ilk kişiler olduğunu söyleyen Tan, "Bunlar İslami duruş ve İslami terminoloji ile başkaldıran insanlardır. Kürt şahsiyetlerin milli, İslami kimlik ve dini duruşları gözardı edilmemelidir. Bunu en çok gözardı etmemesi gerekenler Kürt Müslümanlar olmalıdır. Bizim din konusunda kimseden öğrenecek bir şeyimiz yoktur" diye konuştu. (dha)