Bunlar her çocuğun o yaşlarda öğrenemeyeceği yeteneklerdir. Ayrıca bir şey daha öğrenirsiniz ki bu çok değerlidir. Her zaman hazırlıklı olun. İşte bunu büyüyüp çok gezen biri olduğunuz zaman daha iyi anlıyorsunuz.

Yolda başınıza neler gelebileceğini tahmin edemezsiniz. Evinizin kapısından bilinmeyene çıktığınız an. İşte seyahatleri heyecanlı kılan şey budur. Her gün farklı olasılıklarla geçer ve bunlar hem iyi hem de kötü olasılıklar olabilir. Paris’te güzel bir manzaraya karşı oturuyor da olabilirsiniz, Berlin’de hırsızlığa kurban gitmiş de olabilirsiniz. Tayland’da çok güzel bir gün geçirebilirsiniz veya Kosta Rika’da zehirlenebilirsiniz.

Ama hazırlıklı olursanız, yolculuk esnasında gerçekleşebilecek her türlü olumsuzlukla başa çıkabilirsiniz.Çok amaçlı teçhizatlar alın yanınıza. Değişen koşul ve fikirlere kolay adapte olmak için, çok amaçlı eşyalar size hem zaman kazandırır hem de zahmetten kurtarır. Fermuarı açıldığında şort olan pantolonlar, hem rahat hem de resmi gibi olan sandaletler, veya normal şort gibi giyilebilen deniz şortları.

Yer sorunu da çözülmüş olur otomatikmen

Küçük bir ilk yardım çantası hazırlayın. Sene olmuş 2012 her yerde eczane var. Neye yarayacak ilk yardım çantası diye düşünebilirsiniz. Ama ne olur ne olmaz demekte yarar var. Zaten başlıkta da yazdığı gibi kötü sürprizlere hazırlıklı olmaya çalışıyoruz. Bandaj, yara bandı, aspirin, makas, oksijen ve antibiyotik gibi çok basit ama önemli birkaç ilaç ve eşyayı bu çantada bulundurmanız yararınıza olacaktır. Eczane bulmak kolay olabilir ama ıssız bucaksız bir yerde başınıza bir şey gelirse iyi ki de bu çantayı hazırlamışım dersiniz.

El feneri bulundurun. Turistlerin el feneri taşımaması çok şaşırtıcı değil mi sizce. Ama Panama’da bir mağara turuna çıkmaya karar verirseniz ne kadar gerekli olduğunu anlarsınız. Yolculuğunuz uzun sürüp karanlık çöktüğünde yani veya elektriğin gideceği tutarsa ki çok yaygın bir problemdir mağaralarda.

Şemsiye alın yanınıza. Birçok turist, çanta veya ellerinde yer kapladığı için bu seçeneği ıskalar ve ihtiyaçları olursa yoldan bir tane alabileceklerini düşünürler. Aslında doğru bir tespittir. Eğer evliya değilseniz ne zaman yağmur yağacağını tahmin edemezsiniz. Bir anda bastıran yağmurdan herkes kaçmaya çalışırken siz sadece şemsiyenizi açıp yolunuza devam edersiniz.

Temel terimleri öğrenin. Gittiğiniz yerde yaşayanlar sizden, dillerini süper konuşmanızı beklemez ama “merhaba, hoşça kal, teşekkürler” gibi basit terimler onların hoşuna çok gidecektir. Sonuçta, aynısı sizin başınıza gelse siz de kendi dilinizde merhaba diyen bir turisti güler yüzle karşılardınız. Bu kelimeler sadece insan ilişkilerinizi ilerletmek için değil, bir şey satın aldığınızda, kaybolduğunuzda, restoran veya cafelerde çok yardımcı olacaktır.

Vücut dilinizi geliştirin. Birçok insan hem konuşarak hem de beden dilini kullanarak iletişim kurar. Böylece anlamasanız da jest ve mimiklerinden çıkarım yapabilirsiniz. Dili anlamıyorsanız sakin olup, karşınızdakinin beden dilini anlamaya çalışın. Bu sizin ufak ama gereksiz tartışmalardan da alı koyacaktır. Hemen öğrenilmesi mümkün olmayan beden dili için uygun kitaplar seçip çalışabilirsiniz.

Acil durum parası bulundurun. Her yerde kolaylıkla bulabileceğiniz ATM’ler olmasına rağmen, acil nakite ne zaman ihtiyacınız olacağını bilemezsiniz. Kullanacağınız ATM’de veya kartınızda problem çıkabilir. Yurtdışında geçerli olmayabilir. Bu gibi durumlar için yanınızda nakit bulundurmaya dikkat edin. Bütün paranızı da yanınızda taşımayın. Kaldığınız yerde de bir kasa da makul bir miktar saklayın.

Ekstra kopyalar oluşturun. Özel belge ve kimliklerinizin fotokopilerini alın. Acil durumlarda (orjinalleri kaybetmeniz durumunda) çok faydalı olacaktır. Hırsızlığa uğrar veya pasaportunuzu kaybederseniz, bu fotokopiler sayesinde işlemleri daha hızlı bir hale getirebilirsiniz. Kredi kartlarınızı, pasaportunuzu, diğer kimliklerinizi fotokopiyle çoğaltın.

Pasaportunuzu kaybedince ne yapacağınızı bilin. Nedir bunun prosedürü peki? Kısa zamanda tatile çıkacaksanız ama pasaportunuzu da kaybettiyseniz, canınız biraz sıkılabilir. Ama bunu ya bazı sitelerden ya da uzmanlardan mutlaka öğrenmeye çalışın. Sistemi anladığınız zaman aslında o kadar sancılı bir süreç olmadığını da fark edeceksiniz.

Acil durum anında iletişime geçilecekler listesi bulundurun yanınızda. Başınıza kötü bir şey gelirse yetkililer kimi arayacağı konusunda zorluk çekmez. Ayrıca alerjiniz olan şeyleri de yazarsanız bu bile çok güzel bir önlem olabilir. Birini yanınızda diğer kopyasını otel odanızda saklayabilirsiniz.
Seyahat sigortası yapmaya özen gösterin. Hazırlıklı olmanın en iyi halidir. Seyahat esnasında başınıza gelecek ayak kırılmasından tutun da kulağa su kaçmasına kadar her türlü hastane işini sigorta sayesinde rahatça çözebilirsiniz. Eğer yapmazsanız, başınıza bir şey geldiğinde keşke yaptırsaydım diye pişmanlık duyarsınız.

Gitmeden önce araştırma yapın. Gideceğiniz yeri araştırıp tanımaktan daha önemli bir şey yoktur. İnternetten veya kitapçıdan alacağınız bir rehberden, gideceğiniz yerdeki yaşam tarzını, eğlence şekillerini, kültür ve karakteristik özellikleri öğrenebilirsiniz. Size biri gelse ve hoşlanmadığınız ya da ahlakınıza ters şeyler yaparsa siz de bozulursunuz. Bu yüzden aynı inceliği onlara da göstermek gerekir. Etik kurallarını öğrenerek yanlış anlaşılmaların önüne geçebilirsiniz. Yoksa siz de, sırf Dubai’de öpüştükleri için hapse atılan İngiliz çift gibi olursunuz.

Ummadığınız anda nelere olabileceğini tahmin edemezsiniz ve tecrübeyle sabittir ki, en planlı yolculuklarda bile aksilikler çıkabilir. Yukarıda bahsedilen ipuçlarının hepsini kullanamayabilirsiniz veya ihtiyacınız dahi olmayabilir ama önemli olan hazırlıklı olmaya çalışmak.