SEYAHAT ACENTALARI YENİ KANUN TASLAĞINA GÖRE YA SİSTEM ACENTALIĞINA DÖNÜŞECEK YA DA KAPANACAK…

1-TUR OPERATÖRÜ

AÇIKLAMA: YURT İÇİ-YURT DIŞI KONAKLAMALI TURLARDA YETKİLİDİR. KONAKLAMALI TURLAR YALNIZCA BU KİŞİLER YAPABİLİR. DAYANAK MADDE-1 INO BENTLERİNE GÖRE.

SEYEHAT ACENTALARI KONAKLAMALI TURLARDA TUR OPERATÖRLERİNİN BİLETLERİNİ SATACAK. SADECE GÜNÜ BİRLİK TURLAR YAPABİLECEKLERDİR. KONAKLAMALI TURLAR YAPTIKLARI TAKDİRDE DAYANAK MADDE 14.Ç’YE GÖRE DİREK OLARAK BELGE İPTALİ CEZASI VERİLECEKTİR.

SEYEHAT ACENTALARI BU KANUN YÜRÜRLÜĞÜ GİRDİĞİNDE 7000 TL TEMİNAT İLE DEVAM EDECEKTİR. ANCAK YENİ KURULACAK ACENTALAR 250.000 TL TEMİNAT İLE BAŞLIYACAK İLERİ SAFHALARDA TÜM SEYEHAT ACENTALARI TABAN OLMAK ÜZERE 250.000X5=1.000.000 TL TEMİNATI 30 GÜN İÇİNDE TAMAMLAMAK ZORUNDA KALACAKTIR. TAMAMLAMAYAN ACENTALARIN BELGESİ İPTAL OLACAKTIR.

GEÇEN HAFTA Kİ YAZIMDA BELİRTTİĞİM GİBİ 26 MADDENİN 12 MADDESİNİ BU YAZIMDA SİZLERE AKTARACAĞIM. TÜM TURİZMCİLERİN VE TÜM GEZMEYİ SEVEN İNSANLARIN SUNMUŞ OLDUĞUMUZ BU MADDELERİ OKUYARAK ÖNERİ VE GÖRÜŞLERİNİZİ BEKLİYORUM.

MADDE 1- 14/9/1972 tarihli ve 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununun 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 1- Bu Kanunun uygulanmasında;

a) Bakan: Kültür ve Turizm Bakanını,

b) Bakanlık: Kültür ve Turizm Bakanlığını,

c) Birlik: Türkiye Seyahat Acentaları Birliğini,

ç) Grup: Seyahat acentasınca oluşturulan günübirlik tur veya paket tura katılan ve en az onbir kişiden oluşan topluluğu,

d) Günübirlik tur: Tarihi, doğal, kültürel, turistik değerlerden birini gezmek veya tanıtmak amacı ile yirmidört saati aşmayacak şekilde düzenlenen ve taahhüt edilen hizmetlerin tek bir fiyatla satıldığı veya satış taahhüdü yapıldığı faaliyeti,

e) İhtisas belgesi: Standartları yönetmelikle belirlenen ve Birlik tarafından verilen yetki belgesini,

f) İl müdürlüğü: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünü,

g) İşletme belgesi: Bakanlıkça verilen seyahat acentası işletme belgesini,

ğ) Kapalı grup: Kurum, kuruluş ve tüketicilerin özel talebi ile taraflar arasında, verilecek hizmetlerin tanımını ve teminatlarını kapsayacak şekilde akdedilen sözleşme doğrultusunda, doğrudan veya yalnızca o tüketicilere yönelik oluşturulan yayın ve internet aracılığı ile seyahat acentası tarafından satılan paket tura katılan kişileri,

h) Münhasır hizmet: Sadece seyahat acentaları ve tur operatörleri tarafından yerine getirilebilecek hizmetleri,

ı) Paket tur: Yirmidört saatten uzun bir süreyi kapsayan, ulaştırma, konaklama ve bu hizmetlere bağlı olmayan diğer hizmetlerden en az ikisinin birlikte ve taahhüt edilen hizmetlerin tamamının dahil olduğu tek bir fiyatla satılan veya satış taahhüdü yapılan faaliyetleri,

i) Paket tur sözleşmesi: Paket tur kapsamında seyahat acentası ile tüketici arasında düzenlenen sözleşmeyi,

j) Rehber: Rehberlik belgesini haiz kişiyi,

k) Seyahat acentası: Müşterilerine günübirlik tur, kapalı gruplarla sınırlı olmak kaydı ile paket tur düzenleyen, konaklama veya transfer hizmeti sağlayan, hava ulaştırma araçlarının biletlerini satan, yerli ve yabancı tur operatörlerinin oluşturduğu ürünlerin satışını yapan, yerli ve yabancı kuruluşlara günübirlik tur, paket tur, konaklama, transfer ve her türlü organizasyon hizmetlerini doğrudan veren, yerli ve yabancılara ait konutların turizm amaçlı pazarlama ve kiralama faaliyetlerini yapan, diğer ulaştırma araçlarının biletlerini satabilen, araç kiralama hizmeti verebilen ticari kuruluşu,

l) Seyahat güvence kurulu: Tur operatörleri tarafından verilecek hizmetlerden yararlanan tüketicilerin haklarının korunması ve mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla oluşturulan, tur operatörlüğü sertifikası talep eden seyahat acentalarının yönetmelikle belirlenen şartlara uygunluğunu ve yeterliliğini inceleyerek karara bağlayan ve tüm tur operatörlüğü faaliyetlerini düzenleyip denetleyen kurulu,

m) Transfer: Seyahat acentası tarafından, tanıtım amacı olmaksızın önceden belirlenmiş münferit veya gruplara bir noktadan başka bir noktaya verilen tarifesiz ulaşım hizmetini,

n) Tur operatörü: Seyahat acentacılığı faaliyetlerinin yanı sıra, sürekli veya kısmi zamanlı paket tur veya paket turu oluşturan ürünlerden herhangi birisini basın, yayın ve internet aracılığı ile doğrudan veya diğer seyahat acentaları vasıtasıyla satışa sunan tur operatörlüğü sertifikasına sahip seyahat acentasını,

o) Tur operatörlüğü sertifikası: Seyahat acentasına seyahat güvence kurulu tarafından uygun görülerek, Birlik tarafından verilecek yeterlilik belgesini,

ifade eder.”

MADDE 2- 1618 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“ Seyahat acentalığı ve münhasır hizmetleri

MADDE 3-

Seyahat acentalığı

(1) Türkiye’de seyahat acentalığı faaliyeti göstermek için Bakanlıktan işletme belgesi almak zorunludur.

(2) İşletme belgesi tüzel kişilere verilir.

(3) İşletme belgesi devredilemez.

(4) Seyahat acentalarının, işletme belgelerinde yazılı olan adreslerinde sürekli faaliyette bulunmaları esastır. Seyahat acentasının, işletme belgesindeki adresinde veya adres değişikliği olması halinde yeni adresinde faaliyet göstermediğinin Bakanlık veya Birlik tarafından tespiti, o acentanın belge almaya esas niteliklerini kaybettiğini gösterir.

(5) Seyahat acentaları, faaliyetlerini en az otuz gün önceden Bakanlık ve Birliğe yazılı olarak bilgi vermek ve yüzseksen günü geçmemek kaydı ile geçici olarak durdurabilirler. Seyahat

acentalarının, acentalık faaliyetlerini geçici olarak durdurmaları halinde, bu Kanunda belirtilen üyelik, bildirim ve diğer yükümlülükleri aynen devam eder.

(6) Seyahat acentaları, işletme belgelerinde yazılı olan adreslerde, resmi tatil, hafta sonu ve öğle saatlerinde de faaliyetlerine devam edebilirler.

(7) Hava yolu işletmelerinin bilet satış işlemleri, kendileri dışında yalnızca seyahat acentaları tarafından yapılır. Bu işletmeler, haksız rekabetin önlenmesi amacıyla, seyahat acentalarına uygulamış oldukları tutarın altında bilet satışı yapamazlar.

(8) Seyahat acentalarının uçak bileti satışlarında, tüketicilerden tahsil edecekleri servis taban ücretleri, Bakanlık ve Birliğin ortak kararı ile yıllık olarak tespit edilir ve tüm seyahat acentaları tarafından uygulanır.

(9) İşletme belgesi sahibi olmaksızın belediyeler, üniversiteler de dahil eğitim ve öğretim kurumları, sivil toplum kuruluşları, dernekler, vakıflar, bankalar ile kamu kurum ve kuruluşları bu Kanunda seyahat acentalarına münhasır hizmet olarak belirlenmiş faaliyetleri her ne sebeple olursa olsun yürütemezler.

(10) Yurt dışında ve/veya yurt içinde yolcu taşımacılığı yapan işletmelerin hizmetleri ulaşım hizmeti niteliğinde olup, bu Kanun hükümlerine tâbi değildir.

(11) İşletme belgesi almak isteyen tüzel kişilerin başvurularına ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle belirlenir.

(12) Adres değişikliği yapan seyahat acentaları, Birliğe yazılı bildirimde bulundukları tarihten itibaren yeni adreslerinde faaliyet gösterebilirler.

(13) Seyahat acentaları ile ilgili olup, tutarı beşbin Türk Lirasına kadar olan şikayetlerin inceleme, değerlendirme ve yaptırımları Birlik tarafından karara bağlanabilir. Birlik gerekli gördüğü takdirde Bakanlıktan, ayıplı hizmet bedelinin acentanın kuruluş teminatından karşılanmasını talep edebilir. Şikayetlerin başvuru şekli ile değerlendirilmesine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.

Münhasır Hizmetler

(1) Münhasır hizmetler şunlardır:

a) Münferit veya gruplar için programa bağlı yada programsız gecelemeli veya gecelemesiz yurt içi / yurt dışı günübirlik tur yapmak, tur operatörlerinin ürünlerini satmak.

b) Yurt içi ve/veya yurt dışı hava yolu yolcu taşıma belgelerine sahip işletmelerin kendi bilet satış hakları saklı kalmak kaydıyla, bu işletmelere ait biletlerin satışını yapmak.

c) Konaklama tesislerinin kendi satış hakları saklı kalmak kaydıyla, bu tesislerin pazarlama ve satışını yapmak.

ç) Turizm amaçlı her türlü tur ve transfer hizmetlerini vermek.

d) Kongre, konferans ve konferansa bağlı sergi organize etmek ve buna bağlı hizmetleri vermek.

e) Yerli ve yabancı kurum veya kuruluşların, paket tur kapsamına girmemek kaydı ile kendi personeline yönelik kendileri tarafından düzenlenenler haricindeki seminer ve toplantıları düzenlemek.

f) Yabancı turiste yönelik, yeme içme, eğlence, sportif faaliyetler, dini, sağlık, eğitim, kültürel amaçlı geziler düzenlemek veya bunlara ilişkin hizmetleri organize etmek.

g) Yerli ve yabancılara ait konutların turizm amaçlı pazarlama ve kiralama faaliyetlerini yürütmek.”

MADDE 3- 1618 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Tur operatörlüğü ve münhasır hizmetleri

MADDE 4-

Tur operatörlüğü

(1) İşletme belgesine sahip tüzel kişilerin, bu Kanunda yazılı olan tur operatörlüğü faaliyetlerini yürütebilmeleri için Birlikten tur operatörlüğü sertifikası almaları zorunludur.

(2) Tur operatörlüğü sertifikası almak isteyenlerin başvurularına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.

Münhasır hizmetler

(1) Sürekli veya zaman zaman paket tur veya paket turu oluşturan ürünlerden herhangi birisini basın, yayın ve internet aracılığı ile doğrudan veya seyahat acentaları vasıtasıyla satışa sunmak.”

MADDE 4- 1618 sayılı Kanunun 5 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Seyahat acentası unvanı

MADDE 5- (1) Tüzel kişiler, işletme belgesi almak için Bakanlıktan seyahat acentası unvanı almak zorundadır.

(2) Mevcut bir seyahat acentasının unvanı başka bir seyahat acentası tarafından alınamaz ve iltibasa yol açacak şekilde kullanılamaz.

(3) Bakanlık, bu maddenin birinci fıkrası gereği daha önce uygun görülen unvanı, bu maddenin ikinci fıkrasına aykırı olduğunun tespit edilmesi halinde değiştirme veya unvan değişikliği talebini kabul etmeme yetkisini haizdir.

(4) Seyahat acentası unvan talebi kabul edilen tüzel kişiler, işletme belgesi düzenleninceye kadar Bakanlıktan unvan değişikliği talebinde bulunamazlar.

(5) Bu Kanun uyarınca işletme belgesi iptal edilen seyahat acentalarının unvanları, iptal tarihinden itibaren ancak beş yıl geçtikten sonra bu madde kapsamında değerlendirilerek yeniden verilebilir.”

MADDE 5- 1618 sayılı Kanunun 6’ncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Geçici süreli faaliyet izin belgesi

MADDE 6- (1) Seyahat acentaları, belgeli adresleri dışında faaliyette bulunmak üzere doksan günü geçmemek kaydıyla Birlikten geçici süreli faaliyet izin belgesi alabilirler. Seyahat acentası geçici süreli faaliyet izin belgesi ile ilgili hususlar yönetmelikle belirlenir.”

MADDE 6- 1618 sayılı Kanunun 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 7- (1) Seyahat acentaları işyerlerinden ve internet sitelerinden seyahat acentalığı hizmetleri dışında faydalanamazlar.

(2) Bir işyerinde veya bir internet sitesinde yalnızca bir seyahat acentası faaliyet gösterebilir.

(3) Seyahat acentaları ve/veya tur operatörleri, ürünlerini belgeli seyahat acentası internet siteleri ve işletme belgesinde yazılı adresleri dışında pazarlayamazlar.

(4) İnternet sitelerinde, seyahat acentası unvanının ve belge numarasının tanıtım, ilk açılım ve sözleşme sayfalarında görünür şekilde bulunması zorunludur.”

MADDE 7- 1618 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 10- (1) Seyahat acentalarının görev ve yükümlülükleri şunlardır:

a) Müze ve ören yeri alanları ile sınırlı olmak kaydı ile sadece yabancı ülke vatandaşları için düzenlenen yurt içi günübirlik tur ve paket turlarda en az onbir, en fazla elli kişiye kadar bir rehber bulundurmak.

b) Müşteriyi aldatıcı, kamu güvenini sarsıcı, ülke turizmini ve imajını olumsuz etkileyici davranışlarda bulunmamak.

c) Tüketiciye, sunulan hizmetlere ilişkin detaylı program ve bilgileri içeren belgeler ile güvence kapsamında olduğunu gösterir güncel belgeyi vermek.

ç) Diğer seyahat acentaları ile birlikte müteselsilen sorumlu olarak düzenleyecekleri faaliyetlere ve aracılık hizmetlerine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmek.

d) Adres değişikliklerinde, adres değişikliğinin ticaret sicili gazetesinde ilan tarihinden itibaren onbeş işgünü içerisinde Birlik evrak kaydına giriş yapacak şekilde yazılı bildirimde bulunmak.

e) Birliğe başvuru tarihinden itibaren onbeş iş günü içerisinde, adres değişikliğine ilişkin istenilen belgeleri tamamlamak ve Birlik evrak kaydına girişini sağlamak.

f) Son adres değişikliğinin tescil tarihini takip eden bir yıl içerisinde birden fazla adres değişikliği yapmamak.

g) İşletme belgelerinde adres dışında yazılı olan hususlarda meydana gelen değişiklikleri, değişikliğin oluşundan itibaren otuz gün içerisinde Birlik evrak kaydına giriş yapacak şekilde yazılı olarak bildirmek.

ğ) Gerçeğe aykırı yanıltıcı tanıtım ve reklam yapmamak.

h) Bakanlık tarafından yazılı olarak istenilen hususlar hakkında, tebliğ tarihinden itibaren en geç onbeş iş günü içerisinde Bakanlık evrak kaydına giriş yapacak şekilde yazılı cevap vermek.

ı) Birlik tarafından yazılı olarak istenilen hususlar hakkında, tebliğ tarihinden itibaren en geç onbeş iş günü içerisinde Birlik evrak kaydına giriş yapacak şekilde yazılı cevap vermek.

i) Müşterilerinin isim, adres ve seyahatleri ile ilgili detayları ve kişisel hususları ilgili Kanun hükümleri saklı olmak kaydıyla gizli tutmak.

j) İhtisas belgesine sahip olduğu alanlarda faaliyet göstermek.

(2) Bu maddenin birinci fıkrasının (d), (e), (f), (g), (ı) ve (j) bentlerinin ihlalinin tespiti halinde gerekli cezai işlemler kendi bütçesine gelir kaydedilmek üzere Birlik tarafından uygulanır.”

MADDE 8- 1618 sayılı Kanunun Birinci Kısım altındaki IV. Bölümün başlığı ile bu başlık altında bulunan 12 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“ TEMİNAT VE SEYAHAT GÜVENCE KURULU

Seyahat acentası kuruluş teminatı

MADDE 12- (1) Seyahat acentaları, tüm seyahat acentalığı işlemlerinden ve Birliğe üyelik yükümlülüklerinden doğacak borçlarına karşılık Bakanlığa, paraya çevrilerek ilgililere ödenmek üzere her işletme belgesi için ikiyüzellibin Türk Lirası kuruluş teminatı vermek zorundadır.

(2) Birliğin uygun görüşü ile seyahat acentası kuruluş teminatı beş katına kadar Bakanlıkça artırılabilir.

(3) Teminatın eksilmesi halinde, işletme belgesi sahibi tüzel kişi eksikliğin kendisine tebliğini takip eden otuz gün içerisinde teminatı tamamlamakla yükümlüdür.

(4) İşletme belgesinin, Bakanlık tarafından iptali veya ilgilinin başvurusu gibi nedenlerle geri alınması hâlinde, işletme belgesinin iptal veya geri alınma tarihinden itibaren kuruluş teminatı bir yıl süreyle Bakanlıkça Kanunda belirtilen amaçlar için tutulur. Mahsubu gerektiren bir durumun olmaması halinde bir yılın sonunda iade edilir.

(5) Bu maddenin dördüncü fıkrasında belirtilen süre sonrasında ilgilisine iade edilemeyen nakit kuruluş teminatları beş yıl sonra Hazineye gelir kaydedilir.”

MADDE 9- 1618 sayılı Kanunun Birinci Kısım V. Bölüm altında yer alan 17’nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve madde Birinci Kısım IV. Bölüm altına işlenmiştir.

“Seyahat güvence kurulu

MADDE 17- (1) Tur operatörlerince verilecek hizmetlerden yararlanan tüketicilerin ödemelerine karşılık, taahhüt edilen hizmetlerin hiç yapılamayacak hale gelmesi ve/veya tur operatörünün iflası halinde, haklarının korunması, yarım kalan seyahatlerinin tamamlanması, başlamamış seyahatler ile ilgili yapılmış ödemelerin tüketicilere iadesi amacı ile seyahat güvence kurulu kurulmuştur.

(2) Kurul, tur operatörlüğü hizmetlerinin yürütülmesine esas olacak seyahat teminatı ve tur operatörlerinin alternatif satış yöntem ve kanalları ile ilgili tüm düzenleme ve denetlemeleri yapar.

(3) Başkanlığı, Birlik başkanınca yürütülecek olan kurul; Birlikten iki, Bakanlıktan iki, Hazine Müsteşarlığından bir, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından bir, Gümrük ve Ticaret Bakanlığından bir olmak üzere yedi kişiden oluşur.

(4) Kurul; Bakanlıktan Müsteşar ile Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu Müsteşar Yardımcısı, Birlikten Birlik Başkanı ile ilgili yönetim kurulu üyesi, diğer kamu kurumlarından ise en az müsteşar yardımcısı düzeyindeki kişilerden oluşur.

(5) Kurul üyelerinin üyelikleri, kurumlarındaki görevleri süresince devam eder. Kurul üyelerine, ayda altı toplantıyı geçmemek üzere her toplantı için devlet memur aylık katsayısının (5.000) gösterge rakamı ile çarpımı sonucunda bulunacak miktarda huzur hakkı ödenir.

(6) Huzur hakları ve kurulun işleyişi ile ilgili tüm giderler Birlik bütçesinden karşılanır.

(7) Kurulun çalışma usul ve esasları ile çalışacak personelin görev, yetki ve sorumlulukları yönetmelikle belirlenir.”

MADDE 10- 1618 sayılı Kanunun Birinci Kısım altındaki V. Bölümün başlığı ile bu başlık altında bulunan 19 uncu maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“ DENETİM VE BELGESİZ FAALİYETLERİN ÖNLENMESİ

Denetim

MADDE 19- (1) Bakanlık görevlendireceği personel ile Birliği denetleme yetkisini haizdir.

(2) Seyahat acentaları, Bakanlık, İl Müdürlükleri ve/veya Birlikçe görevlendirilecek personel vasıtasıyla denetlenir.

(3) Birlik ve seyahat acentaları, denetim sırasında denetim personeline her türlü bilgiyi vermek ve belgeleri göstermekle yükümlüdür.

(4) İşletme belgesi almaksızın, bu Kanun uyarınca seyahat acentalarının yapabileceği faaliyetlerde bulunanlara ilişkin her türlü denetim Bakanlık, İl Müdürlükleri ve/veya Birlik tarafından gerçekleştirilir. Denetime yetkili personelden herhangi biri tarafından düzenlenen denetim tutanağına mahallin en büyük mülki amirince cezai işlem uygulanır.

(5) Birliğin belgesiz faaliyetlerin önlenmesi denetimlerine, Bakanlık veya İl Müdürlükleri temsilcilerinin katılımını istemesi halinde, denetime katılan Bakanlık veya İl Müdürlüğü personeline Birlik bütçesinden karşılanmak üzere Harcırah Kanununun ülke genelinde denetim yapan personele günlük olarak ödenmesi öngörülen tutardan az olmamak ve her türlü vergiden muaf olmak üzere Birlikçe denetim tazminatı ödenir.

(6) Denetim esnasında Bakanlık, İl Müdürlüğü ve/veya Birlik denetim personeline istenilen bilgi ve belgenin ibraz edilmesi zorunludur.

(7) Bakanlık, İl Müdürlüğü ve/veya Birlik denetim personelinin isteği halinde, kolluk güçlerinin denetimlere katılması zorunludur.”

MADDE 11- 1618 sayılı Kanunun 20 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Belgesiz seyahat acentalığı faaliyetlerinin önlenmesi

MADDE 20- (1) Bakanlıktan işletme belgesi almaksızın, seyahat acentalarının münhasır hizmeti olarak belirlenmiş faaliyetlerden herhangi birisini yerine getirerek, işletme belgeli seyahat acentalarının ticari haklarını ihlal eden kişi ve/veya kuruluşlar hakkında mahallin en büyük mülki amiri tarafından onbin Türk Lirası idari para cezası hükmolunur. Bu madde kapsamına giren suçların işlendiği işyerleri mahallin en büyük mülki amiri tarafından seyahat acentalığı faaliyetlerinden derhal men edilir. Ayrıca, işletme belgesiz seyahat acentalığı faaliyetlerinde kullanılan ulaşım araçları her defasında altmış gün süre ile trafikten men edilir.

(2) Bu madde kapsamına giren aykırı faaliyetlerin; internet, yazılı, görsel veya işitsel yayınlardan herhangi biri aracılığı ile yapılıyor olması halinde bu faaliyeti gerçekleştirenler

hakkında mahallin en büyük mülki amiri tarafından ellibin Türk Lirası idari para cezası hükmolunur.

(3) Bu madde kapsamına giren suçlarla ilgili olarak 4/5/2007 tarihli ve 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunun erişimin engellenmesine ilişkin hükümlerinin uygulanması amacı ile Bakanlık tarafından alınan karar Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına gönderilir.”

MADDE 12- 1618 sayılı Kanunun 21 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Belgesiz tur operatörlüğü faaliyetlerinin önlenmesi

MADDE 21- (1) Belgesi olmaksızın tur operatörlerinin yapabileceği faaliyetlerde bulunanlar hakkında kurul tarafından, takip ve tahsili Birlikçe yapılmak ve bütçesine gelir kaydedilmek üzere ellibin Türk Lirası idari para cezası verilir.

(2) Faaliyetin internet aracılığı ile yapılıyor olması halinde, 4/5/2007 tarihli ve 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunun erişimin engellenmesine ilişkin hükümlerinin uygulanması amacı ile kurul tarafından alınan karar Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına gönderilir.

(3) Faaliyetin yazılı, görsel veya işitsel yayınlardan herhangi biri aracılığı ile yapılması halinde, kurul gerekli tedbirleri alarak ilgili kurum, kuruluş ve kişilerden yayının derhal durdurulmasını sağlar.”

Bu haftalık bu kadar. Yukarıda belirttiğim kanunların noktası, virgülüne dokunmadan siz değerli okuyucularıma sunuyorum. 

Değerli yorumlarınızı bekliyor ve hayırlı işler diliyorum.