Konuşmak kadınlar için vazgeçilemez bir olgudur. Yapılan araştırmalarda ömürleri boyunca kadınların erkeklerden daha fazla konuştukları sonucuna varılmıştır. Konuşmayı bu kadar çok seven kadınlar için ses de oldukça önemlidir.

 
Bu sebeple ses kısıklığı çoğu kadının hoşuna gitmez ve rahatsız eder. Ses kısıklığı yaşayan kadınlar bu sorunu yaşadıkları zaman pek önemsemezler. Oysa ses kısıklığı önemsenmesi gereken bir durumun bir işareti olabilir.
 
Yukarıda da belirttiğimiz gibi ses kısıklığı aslında hastalık değildir. Bir rahatsızlığın belirtisi, habercisidir. Ses kısıklığına neden olan birçok hastalık görülmektedir. Bunların başında ise üst solunum yolu rahatsızlığı gelmektedir. Bazı üst solunum rahatsızlıklarında ses kısıklığı görülebilir.
 
Bunun dışında nodül, kist ya da bunun gibi bir takım olguların ses tellerine yakın yerlerde meydana gelmesi, ses kısıklığına neden olabilmektedir. Bahar alerjisi, yorgunluk gibi nedenlerde ses kısıklığına yol açmaktadır. Mide sorunlarından reflü de bu durumu ortaya çıkartan sebeplerdendir.
 
Ses kısılması neden olan sorunun ne olduğu anlaşılarak tedavi edilebilir. Ortaya konulan sorun ne ise ona yönelik bir tedavi yapılır ve ses kısıklığı problemi ortadan kaldırılmış olur.
 

Kadinlaralemi