Ergenekon süreci internet medyasının yıldızını parlattı. Sitelere düşen ses kayıtları Türkiye gündemini belirledi. haber 7'nin aralarında bulunduğu siteler bir adım öne geçti.05 Nisan 2009 13:55

Son iki yıldır internet sitelerine düşen ses kayıtları Türkiye'de gündem oluşturuyor. Sonsayfa.com, turktime, haber7 gibi siteler Ergenekon davası sürecinde yayınladıkları ses kayıtları ile internet medyasında bir adım öne geçtiler.

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay'ın da günlükleri yazılı basından önce tempo24 isimli bir haber portalında yayınlandı. Birçok gazete tempo24.com.tr'yi kaynak göstererek günlüklere sayfalarında yer verdi.

İnternete düşen ses kayıtlarının içerikleri "kim kaydetti, kim sızdırdı" sorularıyla örtbas edilmek istense de konuşmalar bir döneme ışık tuttu. Ergenekon sürecinin daha iyi okunmasına vesile oldu. Konuşmaların birçoğu yalanlanmadı. Geçmişte bu tür konuşmalar gazetelere ulaştırılırken bugün niçin internet medyası tercih ediliyor, sorusunu bu konuşmalara yer veren sitelerin başındaki isimler yorumladı:

www.turktime.com'un Genel Yayın Yönetmeni Ersin Tokgöz'a göre gazetelerin sermaye yapısı, ilişkilerini belli bir denge mekanizması üzerine oturtmasına neden oluyor ve bu mekanizma çoğu zaman ilişkilere zarar verebilir düşüncesiyle gazetecilik refleksine baskın çıkıp haberin hak ettiğince değerlendirilmesini engelleyebiliyor. Gazetelerin güce angaje yapısı haberlerin görmezden gelinmesine, çöpe atılmasına sebep olabiliyor. Dolayısıyla sermaye yapısı daha bağımsız, denge gözetme kaygısından daha uzak olan internet medyası bu anlamda daha özgür ve bağımsız habercilik yapabildiği için haber kaynakları internete daha yakın hale gelmeye başladı. Ve sonuç olarak bu kayıtlar da internet medyasına kaymaya başladı. İnternet medyasının tercih edilmesinin bir nedeni de çok daha hızlı olması ve geniş bir hedef kitleye hitap etmesi.

www.sonsayfa.com sitesinin sahibi Baki Özilhan, internete düşen ses kayıtlarının çoğunun sonsayfa'nın özel haberleri olduğunu söylüyor. Gazetelerin çoğunun kaynak göstermeden "internete düşen ses kayıtlarına göre" diye genelleme yapmasına karşı çıkıyor. Haberi gizlemedikleri, çarpıtmadıkları için haber kaynaklarınca tercih edildiklerine dikkat çekiyor Özilhan. Sonsayfa, Atabeyler Çetesi'nin başbakakana suikast krokilerine yer veren ilk haber sitesiydi. Doğan Grubu gazetelerinin ısrarla görmezden geldiği Atabeyler Çetesi'ni gündeme taşıdıklarını ve operasyonun daha sonra genişlediğini anlatıyor Özilhan. "Genelkurmay'ın ilk karantinaya aldığı siteyiz." diyor. GATA'daki kirli pazarlıkları da Türkiye gündemine sonsayfa'nın taşıdığını söyleyen Özilhan, "Haberlerimize hiçbir yalanlama gelmedi. Sadece Tolon Paşa dava açtı. Henüz mahkemesi görülmedi." diye konuşuyor.

www.haber7.com Genel Yayın Yönetmeni Ünal Tanık, "İnternet, medyanın bütün avantajlarını bünyesinde barındırdığı için tercih ediliyor." diyor. Tanık'a göre internet medyası televizyon gibi görüntü, radyo gibi ses yayınlıyor, gazete gibi resim ve yazıya yer verebiliyor. Bundan dolayı internet, sadece geleceğin değil, bugünün de hakim medyası durumunda. Hurşit Tolon'un ses kayıtlarının bir kısmını yayınlayan haber7'ye bu ses kaydının nasıl ulaştığını sorduğumuzda ise "Bahsettiğiniz tarzdaki ses, görüntü ve yazılar bir mail adresinden geliyor. Çoğu zamanda bu mail adresleri bir defalığına kullanılıyor." cevabını veriyor.

www.8sutun.com'un Genel Yayın Yönetmeni Ali Adakoğlu ise ses kayıtlarının yine önce gazetelere gönderildiğini düşünüyor. Ancak gazeteler daha büyük kuruluşlar olduğu için ve değişik iş ilişkilerinden dolayı bunları yayınlayamıyor. İnternette yasal altyapının henüz oturmamış olması da tercih nedenlerinden biri.

TOP 10

1- Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ' 367' baskısı yaptığını itiraf ettiği ses kaydı gündeme bomba gibi düştü. Karadayı, 'küfürlü bölümler montaj' diyerek doğruladığı ses kaydında dönemin ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu'ya "Meclis'e girme dedim girmedi. Girseydi Gül, cumhurbaşkanı olurdu." ifadesini kullanıyordu.

2- GATA'ya sevk edilen emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un 'delil yetersizliği'nden tahliye edilmesinden 3 gün sonra ortaya çıkan ses kaydı GATA'da tedavi gören emekli Orgeneral Şener Eruygur'u zor durumda bıraktı. Şener Eruygur'un eşi Mukaddes Eruygur'un, GATA'dan Tabip Albay Nusret Demircan'la eşinin durumunu konuştuğu kayıtta Demircan, Eruygur'un taburcu edilebileceğini ancak tutuklanmasından korktuğunu anlatıyordu.

3- Emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, internete düşen ikinci ses kaydında CHP'nin Ankara adayı Murat Karayalçın'ın da Encümen-i Daniş üyesi olduğunu söylüyordu. Karadayı, kayıtta Şener Eruygur'u da oluşuma kendisinin üye yaptığını söylüyordu.

4- Dostlar Meclisi/İsmail Hakkı Karadayı 3 (Encümen-i Daniş gibi Dostlar Meclisi adlı bir oluşumun daha olduğunu söylediği ses kaydı).

5- Çankaya Yolları Taşlı/Erdoğan Teziç (Eski YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili ses kaydı).

6- Yamyamlar/Muzaffer Eryılmaz (Çankaya'nın aday gösterilmeyen CHP'li Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz'ın meclis üyelerini yamyamlıkla suçladığı ses kaydı).

7- Küfürbaz/Savcı S.D. (Savcı S.D.'nin YouTube'a düşen ve Başbakan'la müsteşarına küfrettiği ses kaydı)

8- Komutan/Tuğgeneral Münir Erten (Genelkurmay Başkanlığı Elektronik Sistemler Komutanı Tuğgeneral Münir Erten'in eleştirel açıklamaları).

9- Orduya Eleştiri/Prof. Dr. Erhan Ekinci (Gaziantep GAZÜ Üniversitesi'nin asker kökenli rektörü Prof. Dr. Erhan Ekinci'nin, 'askeriyenin baskıcı tutumu nedeniyle ordudan ayrılıp üniversiteye geçtiğini' söylediği ses kaydı).

10- Darbe İması/Tümamiral Kadir Sağdıç (Tümamiral Kadir Sağdıç'a ait olduğu iddia edilen ve TSK'nın darbe gücüne yönelik sözlerin bulunduğu ses kaydı).

(Liste oluşturulurken www.habervakti.com adresinden faydalanıldı)


Zaman-Pazar