Türk Androloji Derneği, sertleşme sorunu (erektil disfonsiyon), Türk erkeklerinin tutumu ve yeni tedaviler ile ilgili güncel verileri ve araştırma sonuçlarını düzenlediği basın toplantısında kamuoyuyla paylaştı. Türk Androloji Derneği Onursal Başkanı Prof.Dr.Ateş Kadıoğlu, Türk Androloji Derneği Başkanı Prof.Dr.Ramazan Aşçı ve Türk Androloji Derneği Genel Sekreteri Prof.Dr. Selahittin Çayan’ın katıldığı basın toplantısında, Türk erkekleri bağlamında Türkiye’de cinsel hayatın kalitesi ve yaşanan sorunlar masaya yatırıldı. Türkiye’de erkeklerin önemli bir kısmının sertleşme sorunu yaşadığının belirtildiği toplantıda, yeni tedavi yöntemlerinin umut verdiği ifade edildi.

Bugün 40 yaş üstü erkeklerde sertleşme sorununun yüzde 69’un üzerinde olduğunu belirten Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, 2025 yılında Türkiye’de 11 milyona yakın erkeğin sertleşme sorunu yaşayacağının tahmin edildiğini söyledi.

SERTLEŞME SORUNU CİDDİ BİR HASTALIĞIN HABERCİSİ OLABİLİR
Erektil disfonksiyonun (sertleşme sorunu) üç aydan uzun bir sürede tatmin edici bir cinsel ilişki veya aktivite için yeterli ereksiyonu sağlayamamak ve koruyamamak olarak tanımlayan Prof. Dr. Ramazan Aşçı, ereksiyonun psiko-nöro-vasküler bir olay olduğunu ifade etti. Ereksiyon için sağlıklı sinir sistemi uyarısı, sağlıklı damar yapısı ve sağlıklı penis düz kas yapısına gereksinim olduğunun altını çizen Aşçı, sertleşme sorununun başka hastalıkların işareti olabileceğini belirterek bir hekim tarafından mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Aşçı sertleşme sorununa yaşa bağlı hormonal eksiklikler, kronik hastalıklar (kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, şeker hastalığı, depresyon), stres, alkol, ilaç ve sigara alışkanlıklarının neden olabildiğini kaydetti. Diyabetin sertleşme sorununu 4,1 kat, stresin ise 3,2 kat arttırdığını ifade eden Aşçı, hareketsiz yaşam şeklinin ve obezitenin de temel risk faktörleri olduğunun altını çizdi.

SORUN YAŞAYAN ERKEKLERİN SADECE YÜZDE 34'Ü DOKTORA DANIŞIYOR
Türkiye’de erkeklerin yüzde 34’ünün sertleşme sorunu yaşadığını ve özellikle 40 yaş üzerindeki erkeklerin yaşla birlikte sertleşme sorunlarının arttığını ifade eden Prof.Dr. Selahittin Çayan, Türkiye’nin 11 büyük kentinde yaşayan 25 yaş üzeri erkeklerle gerçekleştirilen “Erektil Disfonksiyonda Türk Erkeklerinin Tutumu” başlıklı araştırmanın sonuçlarını aktardı. Araştırmaya göre cinsel performansını arttırmak isteyen erkeklerin yüzde 64’ü, mevcut durumlarının doktora danışmayı gerektirecek kadar ciddi olmadığını düşünüyor. Erkeklerin yüzde 43’ünün uzun sureli bir ilişki ya da iyi bir evlilik için cinsel yaşamın çok önemli düşünmesine rağmen, yaşadıkları sorunları doktora danışmadan çözmeye çalıştıklarını ifade eden Çayan, sertleşme sorununun tedavisinde Türk erkeklerinin ilaç kullanımının dışında en çok fındık (yüzde 54), ceviz (yüzde 41), bal-kaymak (yüzde 34) gibi doğal ürünleri tüketmeyi tercih ettiklerini belirtti. Araştırmaya göre sertleşme sorunu yaşayan erkeklerin sadece yüzde 34’ü bir doktora danışıyor.