Konuyla ilgili açıklama yapan Aydın Valiliği “İl Tarım Müdürlüğümüzce yürütülen çalışmalar sonucunda, İlimizde 2005 yılından bugüne kadar sertifikalı/standart fidan/fide ile kapama bağ/bahçe kuran bin 554 üreticimiz, 40 bin 413 dekar alandan 5 milyon 482 bin 176 TL destekleme ödemesi almıştır. Sertifikalı tohumluk kullanım desteklemelerinde ise 2005 yılından bugüne kadar 276 bin 225 dekar alandan 5 bin 313 üreticimiz 1 milyon 210 bin 446 TL destekleme ödemesi almıştır” denildi.
Destekleme çalışmalarının devam ettiği belirtilen açıklamada “Meyvecilik, tarımın uzun zaman alan bir dalıdır. Meyveciliğin temelini oluşturan fidan önemli bir yer tutar. Modern ve karlı bir meyveciliğin temeli fidancılıktır. Fidan seçiminden dikim tekniğine kadar gösterilecek titizlik karlı bir yetiştiricilik için şarttır. Yetiştirici bahçesinde kullanılacak fidanı, anacını ve kaleminin menşeini bilmesi, bu bahçeye uygulayacağı bakımla da yakından ilgilidir. Bu bakımdan sertifikalı fidan kullanımı büyük bir önem arz etmektedir. Dünya standartlarında meyve üretilerek dış pazarlarda rekabet gücümüzün arttırılması ancak sertifikalı ve talebi yüksek çeşitlerden seçilen ürün grupları ile oluşturulacak kapama bahçelerde mümkün olacaktır” denildi.
Günümüzde tarla ve meyve bahçesi alanları artık son sınıra ulaştığı hatta tarla tarımına uygun olmayan alanların bile bu amaçla kullanılmaya başlandığı belirtilen açıklamada “Bu nedenle ülkemizde tarla ve meyve bahçesi tarımı yapılan yerlerde üretimi arttırmanın sadece bir tek yolu kalmıştır. O da birim alandan alınan verimin arttırılmasıdır. Tarımla uğraşan üreticilerimizin bitkisel üretimde birim alandan arzulanan yüksek ve kaliteli verime ulaşabilmeleri için sertifikalı fide/fidan ve kaliteli tohumluk kullanmaları kaçınılmaz olmuştur. Bu amaçla sertifikalı/standart fidan/fide ile kapama bağ/bahçe kuran ve sertifikalı tohum kullanarak tarla tarımı yapan üreticilerimiz 2005 yılından bu yana Tarım ve Köyişleri Bakanlığımızca desteklenmektedir. İl Tarım Müdürlüğümüz, ihracata yönelik modern bahçelerin kurulması ve kaliteli ürün alınabilecek tarım alanlarının oluşturulabilmesi amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir” ifadelerine yer verildi.