Buna göre, çocukların her iki ebeveynin ortak rızası olmadan İslam dinine geçirilmesi yasaklandı.

Malezya Adalet Bakanı Nazri Aziz, düzenlediği basın toplantısında, çoğunluğu Müslüman olan ülkede farklı dinlerdeki azınlıkların kaygılarına son vermek için bu yasağın konduğunu söyledi.

Aziz, hükümetin, “İslamiyet dışı bir dine mensup olup da evlenen iki kişiden birinin sonradan İslam'ı kabul etmesi ve bu çiftin sonradan boşanması halinde, çocuklarının, önceki ortak dine göre yetiştirilmesi gerektiği kararı verdiğini” söyledi.

Malezya kabinesi, “sonradan İslam'ı benimseyen kişilerin, ayrıldıkları Müslüman olmayan eşlerinin karşı çıkmasına rağmen çocuklarını İslam dinine geçirmesiyle ilgili açılan davalar sonucunda” bu kararı aldı.

MÜSLÜMANLARA ŞERİAT YASALARI UYGULANIYOR

Resmi dinin İslamiyet olduğu Malezya'da, Müslüman olmayanların ibadetlerini yerine getirmesine izin veriliyor. Nüfusun yüzde 65'ini oluşturan Müslümanlar, aileyle ilgili olarak şeriat yasalarını yerine getirmekle yükümlüyken, Müslüman olmayanlara medeni kanun uygulanıyor. Ancak bazı bölgelerde onların davalarında da şeriat hükümleri gözönünde bulundurulabiliyor.

LAİK MAHKEMELERİN BU ALANDA KARAR VERME YETKİLERİ YOR

Ailevi sorunlarda şeriat mahkemelerinin Müslümanların lehinde karar alması, laik mahkemelerin ise bu alanda karar verme yetkisine sahip olmaması nedeniyle, Müslüman olmayanlar, “ayrımcılığa uğradıkları” şikayetinde bulunuyor ve bu durum kamuoyunda tartışmalara yol açıyor.

Malezya'da, 2007 yılında , ülke bağımsızlığının 50. yıldönümü katlamalarından kısa süre sonra dönemin Adalet Bakanı Ahmed Firuz, yasalarda şeriat kurallarına dayalı bir değişiklik yapılması için gerekeni yapacağını açıklamıştı. O günden sonra ülkedeki yasaların yüzde 60'ı kadarı şeriat hükümlerine göre düzenlendiği belirtiliyor.

EL ELE TUTUŞMAK BİLE YASAK

2007'de, Batı dünyasında ve özellikla ABD'deki Bush yönetimince Türkiye ile birlikte "Ilımlı İslam" ülkesi olarak anılan Malezya, kısa sürede pek çok alanda şeriat yasalarını benimseyerek hızla Afganistan'ı andırmaya başladı. Öyle ki artık ülkede evli olmayan iki kişinin halka açık yerlerde el ele tutuşmaları bile yasak. Bu yasağa uymayan Müslümanlar ise Şeriat mahkemelerinde yargılanıyor.

Hürriyet