Toplantıda “Serbest Kıyafet Uygulaması” ile ilgili olarak Aydın milletvekillerine, Milli Eğitim Bakanlığı"na, TOBB"ne ve TOBB Tekstil Sektör Meclisine yazı yazılmasına karar verildi.
Konu ile ilgili bir açıklama yapan AYTO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, Türkiye"de bu konu ile doğrudan veya dolaylı ilgisi bulunan tekstil sektörünün birçok iş kolundaki firmaları ve bu firmaların çalışanları ile öğrenci velilerinin doğabilecek mağduriyetleri nedeniyle tedirginlik yaşamakta olduklarına işaret etti. Konunun ekonomik ve sosyal bakımdan sıkıntılar oluşturacağını kaydeden Dokuzlu, “Her öğretim yılına ilişkin kumaş üretim programları 1 yıl öncesinden yapılmaktadır. Bu nedenle büyük bir çoğunluğu ithal edilen iplik ile dokunan bu kumaşların 2010-2011 öğretim yılına ilişkin kullanılması planlanan kısmının üretiminin son aşamasına gelinmiştir. Bu uygulama kumaş üreticilerini zor durumda bırakacak olup, bu fabrika çalışanlarının da olumsuz etkilenmesine yol açacaktır. Üretilen bu kumaşları mamul hale getiren ve işkolu sadece okul kıyafetleri üretimi olan birçok firma kumaş alım bağlantılarını öğretim yılı başlangıcından minimum 8 ay önce yapmaktadır. Bu konu, şuanda imalatı gerçekleştirilen birçok malın kullanım dışı kalmasına, kumaş alımlarında planlanan ödemelerin yapılmamasına ve bu iş kolunda çalışan birçok çalışanın işsiz kalmasına neden olacaktır. Ülkemizde her il, ilçe ve yerleşim merkezinde diğer bir deyişle okul olan her yerde bu iş kolunda faaliyet gösteren ve/veya ekonomik sıkıntı içinde bulunan, dolayısıyla yılın bu dönemini bekleyen birçok firma bulunmaktadır. Bu firmalar yeni döneme ilişkin siparişleri konusunda tereddütler yaşamakta ve kısıtlı sermayeleri ile oluşturdukları stoklarını değerlendiremeyecek duruma gelmektedirler. Sonuç olarak "Serbest Kıyafet" uygulamasının yürürlüğe girmesi ekonomik olarak, iş gücü, istihdam ve ciddi miktarda katma değer kaybına neden olacaktır” dedi.

“ÖĞRENCİLERİ AYIRT ETMEK GÜÇLEŞECEK”
Ülkede gençlere kötü alışkanlıklar kazandırmak düşüncesinde olan birçok kişinin bu iş için okul çevrelerini mesken tutmakta olduğuna işaret eden Dokuzlu, “Serbest Kıyafet uygulaması bu kişiler ile öğrencilerin ayırt edilememesine neden olacaktır. Öğrencilerin alınmadığı, kahvehane, bar gibi yerlere serbest kıyafet uygulaması sonrasında öğrenciler kıyafetleri ile tanınamayacak olup, bu tür mekanlara giriş çıkış kontrol dışında olacaktır. Bu uygulama beraberinde marka, renk, tarz gibi çeşitliliğini de beraberinde getirecek olup, özellikle marka çeşitliliği, dar gelirli aile çocuklarını olumsuz etkileyecektir. Bu olumsuz etki, doğal olarak ebeveynlere de yansıyacak olup, toplumsal barış ve hoşgörüye en çok gereksinim duyulduğu bu günlerde bazı gereksiz fikirlerin doğmasına neden olacaktır. Sonuç olarak "Serbest Kıyafet" uygulaması toplumdaki mevcut olan sınıf farkını daha belirgin hale getirecek, öğrenci gençlerimizin toplumun diğer bireyleri tarafından yapılan oto kontrollerinin yapılamaz duruma gelmesine neden olacaktır. Ancak, bu uygulamaya mutlaka geçilmesi gerekliliği mevcut ise, uygulamanın en az 2 yıl ötelenmesi, yine de belirleyici bir çerçevede serbest kıyafet tanımlamasının yapılması, bazı tür kıyafetlerin kavram dışı olmasının sağlanması gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu. iha