Suriye'ye gittikten sonra haftalarca kendilerinden haber alınamayan ve bir süre önce serbest bırakılan Türk gazeteciler Adem Özköse ile Hamit Coşkun İstanbul'a geldi. Basın açıklaması yapan gazetecilerden Adem Özköse, 52 gün tek kişilik hücrede kaldığını, çok tehdit edildiğini ancak işkence görmediğini söyledi.

İdlip kentinde kaçırılan gazeteciler, serbest bırakılmalarının ardından Tahran’a götürülmüştü. Gazeteciler ve beraberindeki heyeti taşıyan özel uçak, saat 00.30 sıralarında Atatürk Havalimanı’na geldi. İki gazeteciyi Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İHH yetkilileri ve çok sayıda kişi karşıladı.

Düzenlenen basın toplantısında konuşan Başbakan Yardımcısı Atalay, “İki arkadaşımız Suriye’ye gazetecilik yapmak ve belgesel çekmek için gitmişlerdi. İdlip şehrinde kaçırıldılar. Gazetecilerimizin kaçırılmaları büyük bir olay. Hükümet ve basın camiası olarak arkadaşlarımızın Suriye’den kurtarılması ile ilgili değişik çalışmalar yaptık. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, sivil toplum kuruluşları ve basının çalışmaları oldu. Tüm çalışmalarla 2 gazetecimiz burada. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Kaçırılma olayı hakkında bilgi veren Adem Özköse, “İdlip yakınlarında yolu kesmişlerdi. Yolda arabalara ateş açıp, araçları durdurdular. 60 - 70 kişilik Şebbiha grubunun arkasında kaldık. Gözlerimizi bağladılar. Bizi yerin altında bir yere koydular. İki metre uzunluğunda, bir metre genişliğinde bir hücreye kapattılar. Yerde yatıyorduk. Bir battaniye vermişlerdi. Beni sürekli tehdit ediyorlardı. Ailelerimiz bizim yaşayıp yaşamadığımızı bilmiyordu“ diye konuştu. Suriye’ye belgesel çekmek ve haber yapmak için gittiklerini belirten Özköse, “Bu 2 ay içinde hayatımızın filmini çektik. Aksiyon filmlerine, romanlara konu olan bir belgesel yaşadık. Vicdani ve insani diplomasi yürüterek bizim için çaba gösteren Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız, başta İHH Başkanı Bülent Yıldırım ve diğer yetkililere teşekkür ediyorum. Türkiye halkı bu tip işlerde insanına sahip çıkıyor. Enteresan şeylere şahitlik ettik. Allah kimseye yaşatmasın. Çok tehdit edildik ama özel bir işkenceye maruz kalmadık” şeklinde konuştu. Esir edilme sürecinde çok pazarlıkların yapıldığını dile getiren Özköse, kendilerinin bir şeylerin karşılığında verilmek istendiğini dile getirdi. “Suriye sizi esir almakla Türkiye’ye mesaj mı gönderdi?” şeklindeki soruya ise Özköse, “Türkiye’ye kızgınlıkları vardı. Ancak, bunu tam olarak bilmiyorum” cevabını verdi.

Bu süreçte zor günler yaşadıklarını ifade eden Hamit Coşkun ise hücrede kaldığı ilk günlerde Adem Özköse’nin yaşadığından haberinin olmadığını, 5-6 gün sonra Özköse’yi Kur’an-ı Kerim okurken duyduğunu anlattı. 6 gün yemek yiyemediğini anlatan Coşkun, serbest bırakılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Havalimanından ayrılan 2 gazeteciye bir grup sevgi gösterisinde bulundu. Tekbir getiren grup, gazetecileri hep birlikte havaya attı. Gazetecilerin serbest bırakılmasında önemli rol oynayan İHH Başkanı Bülent Yıldırım ile diğer yetkililerin bugün İran’dan Türkiye’ye döneceği öğrenildi.