Türk spor basınının önceki gün vefat eden duayen isimlerinden Kazım Kanat, İstanbul'da son yolculuğuna uğurlandı. 


Kazım Kanat için, Sabah Gazetesi, Beşiktaş Kulübü ve Türkiye Spor Yazarları Derneği'nde (TSYD) ayrı ayrı tören düzenlendi.

Kanat'ın naaşı ilk olarak, çalıştığı Sabah Gazetesi önüne getirildi. Burada yapılan törene Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ergun Babahan, gazete çalışanları ve ailesi katıldı. Törende Babahan bir konuşma yaptı.


BEŞİKTAŞ KULÜBÜ'NDEKİ TÖREN


Kanat'ın cenazesi daha sonra, genel kurul üyesi olduğu Beşiktaş Kulübü'nün Akaretler'deki binasının önüne getirildi.

Buradaki törene Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören, siyah-beyazlı yöneticiler, Beşiktaş Futbol Takımı Genel Menajeri Sinan Engin, Beşiktaş Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam, futbolcular Delgado, Nobre, İbrahim Toraman ve İbrahim Üzülmez, Divan Kurulu üyeleri, kulüp çalışanları, gazeteciler ve Beşiktaş'ın Çarşı taraftar grubunun temsilcileri katıldı.

Törende, Kazım Kanat'ın yakın arkadaşları spor yazarı Faik Gürses ve Güven Taner birer konuşma yaptı. Gürses, gözyaşları içindeki konuşmasında, Kanat'ın ölümü sonrası Beşiktaş Kulübü Başkanı Demirören'in yurt dışından kendisini aradığını ve, “Ben gelmeden cenaze kalkmayacak” ifadelerini kullandığını söyledi.

Konuşmaların ardından başkan Demirören, Kazım Kanat'ın oğlu Mesut Kanat'ı yanına alarak kürsüye geldi. Demirören, yaptığı konuşmada, acılarının çok büyük olduğunu belirterek, “Beşiktaş camiası cesur yüreğini, kartal yüreğini kaybetti. Ama yüreğimizde yaşayacak. Bazen bizi üzdü, kırdı, eleştirdi. Ama yazdıklarından hiçbir zaman taviz vermedi” dedi.

Teknik heyetin ve futbolcuların da törende olduğunu hatırlatan Yıldırım Demirören, “Kazım ağabeyin içi rahat olsun. Bu sene şampiyon olacağız. Toprağı bol olsun” diyerek sözlerini tamamladı.

Kazım Kanat'ın oğlu Mesut Kanat ise, 25 yıl önce babasının kendisini Beşiktaş Kulübü'ne getirdiğini ifade ederek, “Bana ' Gel seni dedenle tanıştıracağım' dedi. Süleyman Seba ile birlikte kahvaltı yaptık. Beşiktaş, O'nun kanserle savaşında ışığı oldu. En büyük destekçilerinden biri oldu. Kendisine bize Beşiktaş duruşunu hatırlattığı için teşekkür ediyorum” diye konuştu.


Ertuğrul Sağlam VE FUTBOLCULAR


Beşiktaş Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam da yaptığı açıklamada, Türk spor ve basın camiasının çok önemli bir ismini kaybettiğini ifade ederek, “Kazım Kanat benim futbolculuğumda ve antrenörlük döneminde çok ağır eleştiriler de yapmıştı. Kendisine hiç kızmadık. Çünkü iyi niyetli birisiydi. Kin gütmezdi. Eleştirilerini Beşiktaş'ın başarısına katkı sağlamak için yaptığını bildiğimiz için onu gördüğümüzde kendisine saygıda kusur etmezdik. Mübarek bir günde vefat etti, mekanı cennet olsun” diye konuştu.

Futbolculardan İbrahim Toraman ise, büyük üzüntü içinde olduklarını dile getirerek, “Kazım ağabey bizden biriydi. Eleştirse de hiçbir zaman alınmadık. Ailesine başsağlığı diliyorum” dedi.

İbrahim Üzülmez de Kazım Kanat'ın değerli bir insan olduğunu vurgulayarak, “Kazım ağabeyi kaybettikten sonra sorumluluklarımız arttı. Şampiyon olacağız” dedi.

Bu arada Beşiktaş Kulübü'nün merkezinin bulunduğu binaya, üzerinde “unutmayacağız” yazılı Kazım Kanat'ın büyük bir posteri asıldı.

Öte yandan, Kanat'ın tabutunun üzerine, arkasında adı yazılı 10 numaralı Beşiktaş forması konuldu.


SON TÖREN TSYD'DE YAPILDI


Kazım Kanat'ın cenazesi son olarak, üyesi olduğu Türkiye Spor Yazarları Derneği'nin (TSYD) Levent'teki tesislerine getirildi.

Buradaki törene Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Eski Demokrat Parti Başkanı Mehmet Ağar, TSYD Başkanı Esat Yılmaer, teknik direktörler Mustafa Denizli, Yılmaz Vural, eski futbolcular, gazeteciler, spor yazarları, ailesi ve yakınları katıldı.

Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, bazı yöneticilerle birlikte Kanat'ın naaşı tesislerden ayrılırken tören yerine geldi. Özgener, Kanat'ın eşi ve oğluna başsağlığı diledi.

Törende konuşma yapan Gençlik ve Spor Genel Müdürü Atalay, Kanat'ın sadece futbol değil, aynı zamanda bir spor yazarı olduğunu belirterek, “Türk sporunun başı sağolsun” dedi.

TSYD Genel Başkanı Yılmaer ise, Kazım Kanat'ın hep inandığını ve doğru bildiğini söylediğini anlatarak, “Kazım Kanat kimseden korkmazdı, çekinmezdi. Şimdi onu, uzun yıllar hizmet ettiği TSYD'de uğurluyoruz. Mekanı cennet olsun” diye konuştu.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Futbol Federasyonu Başkanı Özgener de, başkanlığa seçildikten sonra ilk görüşmek istediği insanlardan birisinin Kazım Kanat olduğunu ifade ederek, “Ama ömrü yetmedi. Yazılarından çok şey öğrendiğimiz biriydi. Duruşu, dürüst yazıları ve kişiliğiyle çok şey öğretti” diye konuştu.

Törende ayrıca, TSYD'nin eski başkanlarından Necmi Tanyolaç, Sabah Gazetesi Spor Müdürü Serdar Ali Çelikler, Eski Demokrat Parti Başkanı Mehmet Ağar, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Lig TV Genel Müdürü Şansal Büyüka ve Kazım Kanat'ın oğlu Mesut Kanat da birer konuşma yaptı.

Öte yandan, Beşiktaş Kulübü ve TSYD'deki törenlere siyah-beyaz formalarıyla Beşiktaşlı taraftarlar da katıldı.

Kanat'ın naaşı törenin ardından cenaze namazı için omuzlarda taşınarak TSYD'nin yakınındaki Levent Camii'ne getirildi. Kazım Kanat'ın cenazesi, burada öğleyin kılınacak cenaze namazının ardından, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.