AK Parti'de aday tek. "Hayır" demediği sürece Erdoğan cumhurbaşkanı adayı. Erdoğan ile Gül'ün rakip olma, yarışma ihtimali yok. Partideki 'sorun potansiyeli', Köşk'te değil Başbakanlık'ta. AK Parti'nin karşısına çıkacak muhtamel adaylardan Abdullatif Şener ise bu aralar yurt dışında dil öğrenmekle meşgul.. 

2014 SENARYOLARI

Radikal'den Ömer Şahin'in haberine göre; Anayasa Mahkemesi noktayı koydu: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 'ün 2014'e kadar görevde olduğunu, isterse 5 yıllığına yine aday olabileceği kararını verdi. Aksi bir karar ağustos ayında halkın sandığa gitmesi demekti. Siyasette 'kıyamet senaryosu'ydu. Bugünden itibaren "Gül mü, Erdoğan mı" tartışması gündemi esir alacak; en az onun kadar da 'Başbakanın kim olacağı' konuşulacaktı.

ERDOĞAN VE GÜL BİRBİRİNE RAKİP OLMAZ

Köşk'le ilgili takvim ve süre sorunu kalmadı. Şimdi 2014 senaryolarını konuşuyoruz. Köşk'ün yol levhaları belli artık. İlk kez halkın seçeceği cumhurbaşkanı için 17 veya 24 Ağustos 2014'te sandığa gidilecek. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 'e yeniden adaylık yolu açık olsa da herkes biliyor ki AK Parti'nin tek adayı var. Başbakan Tayyip Erdoğan , kendisi reddetmediği takdirde partili bütün milletvekillerinin imzasıyla aday gösterilir. Aralarındaki ilişkiyi bilenler bu durumda Abdullah Gül'ün "Tayyip Erdoğan kardeşim" diyerek aday olmayacağını söylüyor. Gül ve Erdoğan'ın yarışabileceğini, birbirlerine rakip olabileceğini düşünenlerin hesaplarını yeniden gözden geçirmesi gerekiyor.

ARINÇ BANKO

AK Parti'de asıl tartışma/yarışmayı 'başbakanlık' için beklemek daha gerçekçi. Şu anda en gerçekçi, sancısız çözüm 'Cumhurbaşkanı Erdoğan-Başbakan Gül' formülü görülüyor. AK Parti , Gül'ü başbakan yapmak isterse önce milletvekili seçtirmesi gerekecek. Milletvekili seçimleri 2015 Haziranı'nda. Tarih erkene alınmazsa 10 aylık geçiş dönemi olacak. Bu süre için geçiş dönemi başbakanı da olacak. Erdoğan ve Gül'ün 'ağabey' dediği Bülent Arınç şimdiden banko.

İKİNCİ BİR YOL DAHA VAR

İkinci bir yol daha var. Kırşehir, Bayburt gibi küçük il milletvekillerinin toptan istifa ettirilerek Gül'ün aday gösterilmesi. Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olduğu ve Abdullah Gül'ün aktif siyasete girmediği bir tablo siyasette deprem etkisi yapar. Böyle bir ortamda yeni siyasi parti ve aktörlerin devreye gireceğini söylemek kehanet olmaz.

ERDOĞAN'A KİM RAKİP OLACAK

Cumhurbaşkanlığı yarışında zorda olan muhalefet. Başbakan Erdoğan 'la yarışacak karizmatik, popüler bir aday bulmaları gerekiyor. CHP ve MHP'nin liderleri Kemal Kılıçdaroğlu ile Devlet Bahçeli '864 rakımlı tepe'ye soğuk. Liderler aday olmayacaksa Erdoğan'ın karşısına kim çıkacak? CHP'de ilk akla gelen isimler Deniz Baykal, Kemal Derviş, Hikmet Çetin. MHP'de ise Meral Akşener ve Murat Başesgioğlu.

AK PARTİ'DEN OY DEVŞİRECEK ADAY

Cumhurbaşkanlığı seçimi iki turlu olacak ve kazanmak için yüzde 51 oy gerekecek. CHP ve MHP 'yi toplasanız yüzde 40'ı zor buluyor. Hesap ortada. Eğer, "Erdoğan Köşk'e çıksın önümüz açılır" diye düşünmüyorlarsa AK Parti seçmeninden oy devşirebilecek adaya ihtiyaçları var. Ne de olsa pastanın büyük dilimi o cenahta. Bu eşkale uyan aday var mı? CHP, 'sağcı' bir ismi aday gösterebilir mi? Bu pek Kolay değil. TOBB Başkanlığı'ndan 2013'te ayrılacak olan Rifat Hisarcıklıoğlu'nun adını bir kenara yazanlar olsa da evdeki hesabın çarşıya uymadığını unutmamak gerekiyor.

BDP'NİN ŞANSI YOK

Bu yarışta 'Kürt' seçmenin tavrı da önemli. BDP, diyelim Ahmet Türk'ü aday gösterdi. İkinci tura en fazla oy alan iki aday kalacağı için BDP adayının şansı yok. Uludere olayı ile bir kırılma yaşasa da Kürt sorununda yeni hamlelere hazırlanan Başbakan Erdoğan, BDP seçmeninin 'ikinci tercihi' olmaya en yakın isim.

NUMAN KURTULMUŞ FANTEZİ

Muhalefet, Erdoğan'a sandıkta yenilgi tattırmak istiyorsa tek şansı var: CHP+MHP+ BDP ve bir miktar AK Parti seçmeninden oy alabilecek aday bulmak. İşlerin ne denli zor olduğu kurulan bazı siyasi fantezilerden belli. Numan Kurtulmuş ve Abdullatif Şener'den medet umanlar var. İkinci turda Numan Kurtulmuş'la Tayyip Erdoğan'ı yarıştırmak gibi. Numan Bey'in ikinci tura kalması CHP ve MHP'nin 'ortak adayı' olması anlamına geliyor.

LATİF ABİ İNGİLİZCE ÖĞRENİYOR

Şener'e gelince.. Gül'ü istemeyen Deniz Baykal 'dan 'yeşil ışık' alınca çok umutlanmıştı. Daha sonra partisinden ayrıldı, yeni parti kurdu. Son seçimde memleketi Sivas'tan aday oldu ama hezimet yaşadı. 'Latif Abi'den gelen son haberler ilginç. Üç ay önce partiyi, aileyi bırakıp İngiltere'ye gitmiş. İngilizcesini geliştirecekmiş. Sonbahara doğru Ankara'ya dönmesi bekleniyor. Erdoğan sonrası AK Parti'ye döneceği bile konuşuluyor. Gidişi 'suskun' olmuştu, bakalım 'dönüşü' muhteşem olacak mı?