Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Güvensoy'u da ziyaret ederek, burada sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve iş adamlarıyla bir araya geldi.

''Torba Yasa''nın, birçok vatandaşın sorununu çözmeye yönelik önemli bir adım olduğunu anlatan Şimşek, tasarıda sadece sanayiciyle veya vergi mükellefiyle ilgili hususların olmadığına dikkati çekti.

Yasada, öğrenciden kadına, staj yapandan çiftçiye kadar hemen hemen toplumun bütün kesimlerine ilişkin birtakım düzenlemeler ve maddeler olduğunu vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu:

''Hakikaten hayatı çok kolaylaştıran düzenlemeler var. Bugün Türkiye'de birçok belediye geçmişte maalesef bir istihdam bürosuna dönüşmüş. Yani bizim gönderdiğimiz gelirlerin örneğin Kars'ta 77 bin insanın hizmetine sunulması gerekirken oradaki çalışan sayısı çok olduğu için gelen para ancak maaşlara yetiyor. Halbuki belediyenin varlık sebebi vatandaşa hizmettir. Türkiye'de birçok ilimizde, birçok beldemizde, birçok ilçemizde maalesef belediyeler bir istihdam bürosuna dönüşmüş. Gelen gelirlerin büyük bir kısmı ancak maaşlarına yetiyor. Biz ne yaptık? Dedik ki belediyelerimiz bir hizmet bürosuna dönüşsün. Bir belediye çıkıp 'Ben bu ilçenin bütün hizmetlerini hizmet alımı yoluyla daha verimli yapabilirim veya başka türlü daha az elemanla yaparım' diyorsa o tasarrufla da daha çok hizmet verecekse o zaman biz devlet olarak mesela o fazla elemanları kamuya alın. Böylece belediyenin imkanları vatandaşa hizmete gitsin. Bu da Torba Tasarı'da var. Şimdi böyle olacak.''

-KURUMLAR VERGİSİ YÜZDE 33'TEN YÜZDE 20'YE DÜŞÜRÜLDÜ-

İllerin, bölgelerin hızlı bir şekilde kalkındırılması gerektiğine vurgu yapan Şimşek, bölgesel kalkınmışlık farklılıklarının giderilmesinin Türkiye açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

''Nasıl bir Türkiye olarak Avrupa ile arayı kapatıyorsak, aynı şekilde Kars'ın, Iğdır'ın, Ardahan'ın veya Batman'ın Türkiye'nin batısıyla en gelişmiş yöreleriyle arayı hızlı bir şekilde kapatması lazım'' diye konuşan Mehmet Şimşek, hükümet olarak bunu başarmak için epey enstrüman geliştirerek uygulamaya koyduklarını anlattı.

Türkiye'de normalde kurumlar vergisinin 2002'de yüzde 33 olduğunu ancak yaptıkları düzenlemeyle bunu yüzde 20'ye düşürdüklerini belirten Şimşek, Avrupa'daki en düşük kurumlar vergisi oranlarından birinin Türkiye olduğunu vurguladı.

Hükümet olarak sağlıkta, eğitimde, altyapıda ellerinden geldiğince, özellikle bu bölgede büyük yatırımları, eldeki imkanları harekete geçirerek desteklediklerini anlatan Şimşek, şunları ifade etti:

''Burası için hayvancılık ve tarım çok önemli. Hayvancılıkta ciddi destekler veriyoruz ama şu anda vatandaşla konuştuğumuz zaman tabii sıkıntıları da ifade ediyorlar. Niye? Vatandaş diyor ki 'Kredileri veriyorsunuz. Örneğin Ziraat Bankasından 7 yıl sıfır faizle ve 2 yıl ödemesiz kredi veriyorsunuz ama işte bu ithalat var' diyorlar. Türkiye'de 74 milyon vatandaşımız var. İstanbul'da sadece 13 milyon vatandaşımız yaşıyor. Bu vatandaşlarımızın makul fiyatlarla et tüketebilmesi de Türkiye'nin bir sorunudur. Tabii ki buradaki yatırımcımız burada hayvancılıkla uğraşan kardeşlerimizin sorunları da son derece önemlidir. O dengeyi sağlamak lazım. Yani spekülasyonların önüne geçecek şekilde bir miktar kapıyı açtık. Ama aynı zamanda ona paralel olarak da çok ciddi destekler sağlamaya da devam edeceğiz.''

Ülke olarak her alanda çok mesafe kat ettiklerini anlatan Şimşek, il olarak da mesafe kat ettiklerini belirterek, Kars'ın muazzam bir potansiyeli olduğunu söyledi.

A.A.