İsrail üzerinde yaptırım yapabilecek en büyük güç olan Brleşmiş Milletlerin Başkanı Ban Ki Moon, İsrail BM binasını vurunca öfkelendi. Sert konuştu...

Bugün Gazze'ye 4 koldan girerek medya kuruluşları ve BM mülteci merkezi binalarını vuran İsrail'e Birleşmiş Milletler'den tepki geldi. 3 haftadır Gazze'de bir katliama imza atan İsrail'e dur diyemeyen BM'nin başkanı Ban Ki Moon, "İsrail'in yaptığı zalimliktir" diye tepki gösterdi. BM'nin başkanı 1000'den fazla Filistinliyi katleden İsrail'e cılız kalan tepkisini BM binası vurulunca öfkeye çevirdi.

ÖFKESİNİ İLETTİ PROTESTO ETTİ

İsrail ordusunun bugün Gazze'de bir BM binasını vurmasının, saldırı sırasında İsrail'de temaslarda bulunmakta olan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon'u öfkelendirdi! Kudüs'te BM binasına düzenlenen saldırı hakkında açıklama yapan Ban Ki-moon, saldırıdan dolayı İsrail'e "güçlü protesto ve öfkesini ilettiğini" söyledi.

BM Genel Sekreteri ayrıca saldırı için bir soruşturma açılmasını istedi. Ban Ki-moon, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın da kendisine BM saldırısının "Büyük bir yanlış" olduğunu söylediğini aktardı.

İsrail ordusu, BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na ait binayı Ban Ki-moon İsrail'de olduğu sırada vurmuştu. İsrail ordusu ayrıca bir medya merkezine ve hastaneye de saldırı düzenledi. BM'ye ait komplekste bir okul, ajansın karargahı ve BM ofisleri olduğu kaydedildi. Binanın ayrıca İsrail saldırılarından kaçan siviller için bir sığınak olarak kullanıldığı kaydedildi.

BM kompleksinde en az 3 kişinin, medya merkezinde de en az 1 kişinin yaralandığı açıklandı. Gazze'de vurulan hastanenin ise Filistin Kızılayı'na ait Kudüs hastanesi olduğu ve Tel El Hava mahallesindeki hastanede yangın çıktığı aktarıldı. Hastanede en 500 kişinin olduğu bildiriliyor.

ALMANYA VE FRANSA'DAN ORTAK AÇIKLAMA

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Gazze Şeridi'nde acilen ateşkes çağrısında bulundular.

Steinmeier ve Kouchner, yaptıkları ortak basın açıklamasında, "silahlı çatışmaların sona erdirilmesi ve Filistin halkının kendi arasında barışması için Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in harcadığı çabaları takdirle karşıladıklarını" belirtti.

İki bakan, ''Gazze'de süren şiddet ve büyük insani kriz nedeniyle acilen ateşkes çağrısında bulunuyoruz'' ifadesini kullandı.

BM Güvenlik Konseyi'nin 1860 sayılı kararında talep edildiği gibi, tüm sivillerin acılarını dindirmek amacıyla çatışmalara şimdi son verilmesi gerektiğini ifade eden bakanlar, ateşkesin insani krizin aşılması için gerekli olduğuna dikkati çektiler.

Ateşkesin, hem İsrail'in, hem de Gazze'deki halkın güvenliğinin sağlanması konusunda "sürekli ateşkesin" sağlanabilmesi için gerekli şartların yaratılması amacıyla da bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden bakanlar, bunun için hızlı şekilde hareket edilmesinin önemine işaret ettiler.

Steinmeier ve Kouchner, ortak açıklamalarında şu ifadeyi kullandılar: ''Ülkelerimiz, BM Güvenlik Konseyi'nin 1860 sayılı kararı uyarınca sürekli bir ateşkes sağlanması için gerekli olan düzenleme ve önlemleri destekleme konusunda kararlıdır. Bunun için özellikle silah kaçakçılığının önlenmesi ve sınır kapılarının sürekli ve düzenli bir şekilde açık kalmalarının sağlanması gerekmektedir. Geçen günlerde kabul edilebilir çözümlerin geliştirilmesinde önemli ilerlemeler sağlanmıştır.''


HABER 7