Etkinlikte Aydın"ın mevcut durum tespiti yapılırken aynı zamanda tespitten yola çıkarak ”Nasıl Bir Kent İstiyorum” sorusuna da cevap aranacak.
Yapılacak olan“Aydın Kent Sempozyumu” hakkında düzenlediği basın toplantısı ile Aydın kamuoyunu bilgilendiren TMMOB) Aydın İl Koordinasyon Kurulu başkanı Metin Albeyoğlu “ Türkiye genelinde kentleşme sürecinde yıllardır devam eden plansızlık ve denetimsizlik, yanlış arazi kullanım politikaları, kaçak yapılaşma ve imar affı süreçleriyle de beslendiğinden sağlıklı güvenli ve yaşanabilir kentler oluşturulamamıştır. Plansızlığın ve denetimsizliğin ağır sonuçları özellikle depremlerin yol açtığı felaketler ve yakın zamanda yaşanan sel, heyelan , bina çökmesi, gaz sızıntılarından ölümler vb. örnekler bunu gözler önüne sermektedir.
Bilimi, planlamayı ve kamusal denetimi dışlayan, planlı bir ekonomi yerine ranta ve spekülasyona dayalı bir ekonomiyi egemen kılan bir kentleşme modeli; bir çaresizliğin değil bir tercihin sonucudur.Bugün kentlerde inşaat sektörü ve arazi yatırımları sadece küçük ve orta sermayenin değil büyük sermayenin de ilgisini çekmektedir. Son günlerde de politikacılarında ilgisini çekmeye başlamış ve devletin sosyal anlayışına büyük darbe vurmuştur. Politik çıkar uğruna kent dokusunu bozacak olan kararların tartışılmadan halkın yaşamını ileride direk etkileyebilecek olan kararların alınması yada almayı istemek kent yaşamına yapılacak olan en büyük darbelerden biridir” dedi.
Konuşmasında Aydın"da oluşturulan ve 3 ay kullanılan bütün konutların turizme kazandırılması konusuna değinen Metin Albeyoğlu şunları söyledi; “ Turizm planlarının gözden geçirilmesinde büyük yarar olacağı aşikardır. Turizm mastır planının yapılması mevcut planların buna uygun hale getirilmesi büyük önem taşımaktadır.Jeotermal kaynaklar, rüzgar enerjisi, güneş enerjisi olanakları açısından en değerli alanlara sahip olan ilimizde bu kaynakların işlenmesi konusunda bir planlamaya gidilmesinde aciliyet bulunmaktadır. İlimizde bu kaynakların işlenmesinde ilimizdeki yerel kentli yatırımcılara öncelik verme konusunda araştırmalar yapılmalıdır. Her köyün kendi elektrik enerjisini üretebilmesi için gerekli olanaklar sağlanmalıdır”