Kepenklerin kapalı olduğu ilçede, yollara barikat kurarak ateş yakan göstericelere polis müdahale etti. Göstericiler, kendilerine müdahale eden polisleri taş yağmuruna tuttu.

Sabah saatlerinde bir eczane ve fırının açık olduğu Şemdinli İlçesi"nde öğlen saatlerine doğru ise olaylar çıktı. İlçenin Cumhuriyet Caddesi"nin giriş ve çıkışlarına barikat kurararak araç lastiklerini ateşe veren 20-30 kişilik gruplara, polis müdahale etti. PKK yandaşları polisin müdahalesine taş atarak karşılık verdi. Müdahale sonucu ilçe merkezi adeta savaş alanına döndü. Polis göstericileri gözyaşartıcı bomba kullanarak dağıtmaya çalıştı.

DTP"NİN ESKİ TABELASI YANDI

Polis ile göstericiler arasında cadde ve ara sokaklarda kovalamacalar yaşanırken, Cumhuriyet Caddesi'nde bulunan DTP İlçe Başkanlığı ile aynı binanın yan tarafında bulunan Zirat Odası Başkanlığı"nın balkonunda ise küçük çaplı bir yangın çıktı. Nasıl tutuştuğu anlaşılmayan kartonlardan çıkan alevler balkonda bulunan DTP"ye ait eski tabelanın da kısmen yanmasına neden oldu. Yanan kartonlar ve tabela vatandaşların müdahalesi ile olay yerine gelen Şemdinli Belediyesi"ne ait itfaiye aracının su sıkması ile söndürüldü.

TUNCELİ'DE MOLOTOFLU SALDIRILAR

TUNCELİ'de DTP'nin düzenlediği yürüyüşte, yaklaşık 200 kişilik gruptakiler, banka şubeleri, polis aracı ve bazı işyerlerine molotof kokteylleri attı. Atılan molotoflar, yangına neden olmadan söndürüldü.

DTP'liler, İmralı'da ağırlaştırılmış ömürboyu hapis cezasını çeken bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın cezaevi koşullarının düzeltilmesi için yürüyüş düzenledi. DTP önünde toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, Kışla Caddesi üzerinden AK Parti il binasına yürüdü. Yürüyüş sırasında PKK'nın flamaları taşınırken, Öcalan ve PKK lehine sloganlar atıldı. Yürüyüşe katılanlar içinde bulunan yüzleri kapalı bir grup genç, bazı banka şubeleri ile önlem alan polis araçlarına molotof kokteylleri attı. Ancak molotoflar buralar zarar vermeden hemen söndürüldü.

DTP İl Başkanı Vemli Haydar Güneş, AK Parti il binası önünde yaptığı basın açıklamasında hükümeti eleştirdi. Güneş, şunları söyledi:

“Dün Diyarbakır'da polis kurşunuyla Aydın Erdem hayatını kaybetti. Dileriz bu son barış şehidi olur. Aklın en çok gerekli olduğu bir süreçten geçiyoruz, bu süreçte duygulara yer yoktur, duygular herkese kaybettiriyor. Hükümet 3 ay önce bir açılım süreci ortaya attı. Şu an sanki sanal bir süreç yaşanmış gibi oldu. Son bir haftadır sanki o eski söylenen hiçbir söz ifade edilmemiş gibi bir süreçle karşı karşıyayız. Barışa, demokrasiye ve insan haklarına hizmet edecek yeni adımların atılması gerekiyor. Başbakan, Türkiye'yi iyi yönetememiştir, yeniden hırçınlaşmaya başlamıştır. Yeniden sağa sola saldırmaya başlamıştır. Bu olayların provoke edilmesine sebep olmuştur Başbakan. Başbakan yıllar önce tekrarladığı şeylerin arkasında durmaya başlamıştır. Öcalan, Kürt toplumu için önemli olduğunu devletin, hükümetin anlaması gerekiyor ve bunu önemsemesi gerekiyor. İmralı'daki şartlar bir an önce düzeltilmelidir.”

Basın açıklamasının ardından bir grup, solaganlar eşliğinde yine yürüyürken, Cumhuriyet Caddesi üzerinde kadın garsonların çalıştığı bir lokontaya molotof kokteyli attı. Lokontaya isabet etmeyan molotof kokteyli, bir üstte bulunan DTP merkez ilçe başkanlığının balkonuna düştü. Polis, kentte sıkı güvenlik önlemleri almaya devam etti./milliyet