Kültür ve Turizm Bakanlığı, Selçuk Kaymakamlığı, Selçuk Belediyesi, Efes Müze Müdürlüğü, Avusturya Arkeoloji Enstitüsü, Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ilçedeki kültür varlıklarının korunup kollanması için ortak bir anlayış içersinde çalışmalarını sürdürüyor.
Efes Antik Kenti Koruma Amaçlı İmar Planının yapım işi, Efes Antik Kenti Kazı ve Restorasyon çalışmaları, Efes Antik Tiyatrosunun restorasyonu, Ayasuluk Kalesi Kazı ve Restorasyon çalışmaları, Beylikler Dönemine Ait Türbelerin Kazı ve Restorasyonu, Antik Su Kemerlerinde Restorasyon çalışmaları gibi projeler şu anda ilçede yürütülmekte olan kültür varlıklarını koruma çalışmalarının sadece bir kaçı. Selçuk Belediyesi tüm bu projelerde ana sponsor olarak yerini almış. Avusturya Arkeoloji Enstitüsü tarafından Efes"te yıllardır sürdürülen kazı çalışmaları ve üç yıldır devam eden Antik Tiyatronun Restorasyonu çalışmalarına Selçuk Belediyesi beş ay süreyle on beş eleman ve malzeme desteğiyle katkı veriyor. Ayrıca Belediye olarak Efes Antik Tiyatrosunun güney kapısının güçlendirme çalışmaları ile tiyatronun güney bölümünün çelik konsturiksiyon ile desteklenmesi projelerinin yapımını da üstlenmiş ve ihale işlemlerini tamamlamış.
Ayasuluk Kalesinde yürütülmekte olan kazı ve restorasyon çalışmalarında Selçuk Belediyesi ile PamukKale Üniversitesi birlikte çalışıyor. 15 Haziran tarihinde başlayan çalışmalara Selçuk Belediyesi yirmi eleman ve malzeme desteğiyle katılıyor. Ayrıca Belediye bu alanda yapılacak büyük çapta rölöve ve restorasyon projelerinin yapım giderlerini karşılıyor. Proje tamamlandığında bitişik bir alanda bulunan Ayasuluk Kalesi, Artemis Tapınağı, İsa Bey Camii ve St. John Kilisesi yeni bir gezi güzergâhı haline gelecek ve bu yeni projenin ilçe turizmine önemli katkıları olacak.
Şehir merkezinde bulunan Bizans dönemine ait Antik Su Kemerlerinin restorasyon projesinin yapım masraflarını üstlenerek koruma kuruluna onaylatan Selçuk Belediyesi restorasyonun birinci etabının ihalesini de yaparak çalışmaları başlattı. Meryem Ana Evi ve Efes"te çevre ve ot temizliği yine Belediye tarafından düzenli olarak yapılan çalışmalar arasında yerini alıyor. Geniş bir alana yayılan Efes"te belediye her yıl üç ay süreyle on beş işçiyle ot biçimi yapıyor.
Belediye olarak kültür varlıklarının korunmasına her yıl önemli bir bütçe ayırdıklarını belirten Selçuk Belediye Başkanı H.Vefa Ülgür, ” Efes Antik Kentinin Koruma Amaçlı İmar Planı çalışmaları sürüyor. Bu planın onaylanmasının ardından beş yıllık programız kapsamında Efes Antik Kentine yeni giriş kapıları, otopark alanları ve çarşı yapılacak. Efes Ören yeri Meclis Binası restorasyonu içinde harekete geçmiş bulunuyoruz. Kale, St.John ve Artemis Tapınağı onarım ve çevre düzenlemeleri içinde programımızda önemli bir bütçe ayırıyoruz. Bu zenginliklerimizi de turizme kazandırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kale içersine işyerleri yapılarak Kale ve çevresinin turizme kazandırılması için ilgililerle görüşüyoruz” dedi.