İstanbul’da 9 Eylül 2009’da yaşanan sel felaketinde servis aracında mahsur kaldıkları iddia edilen 8 kadının ölümüne sebebiyet verdikleri öne sürülen 3 sanığın yargılandığı davada, savcı mütalaasını mahkemeye sundu. Cumhuriyet Savcısı Suat Baki Başkan verdiği mütalaasında Pameks Tekstil’in sahibi Mehmet Cevdet Karahasanoğlu ve idare müdürü Ferit Göncü’nün ’taksirle adam öldürmek’ suçundan 3 yıldan 15 yıla kadar hapsini isterken, servis sürücüsü Mehmet Oğur’un beraatine karar verilmesini talep etti. İkinci bilirkişi raporunda felaketin faturası doğaya çıkartılırken, mahkemeye gelen son üçüncü bilirkişi raporu da doğayı asli, iş yeri sahiplerini de tali kusurlu buldu. 
 
Halkalı’da 31 kişinin hayatını kaybettiği 9 Eylül 2009’daki sel felaketinde PAMEKS Tekstil’e ait serviste ölen 8 kadın işçiyle ilgili 3 tutuksuz sanığın yargılanmasına devam edildi. Kazaya ilişkin görülen davada Cumhuriyet Savcısı Suat Baki Başkan verdiği mütalaasında Pameks Tekstil’in sahibi Mehmet Cevdet Karahasanoğlu ve idare müdürü Ferit Göncü’nün ’taksirle adam öldürmek’ 15 yıla kadar hapsini istedi. Servis sürücüsü Mehmet Oğur’un olayın oluşunda kusuru bulunmadığından beraatine karar verilmesini talep etti. Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuksuz sanıklar katılmazken, sadece sanık avukatları hazır bulundu. Mahkemeye ulaşan son bilirkişi raporu okundu ve ardından Cumhuriyet Savcısı Suat Baki Başkan mütalaasını açıkladı. 
 
SON RAPOR İLKİNİN AYNISI 
Mahkeme Heyeti Başkanı Mevlüt Bayraktaroğlu’nun talebi üzerine mahkemeye ulaşan ilk bilirkişi raporunda servisin insan taşımaya uygun olmadığı ifade edilerek ‘sel’in asli kusurlu, sanıkların tali kusurlu olduğu belirtilmiş ve sanık avukatları rapora itiraz etmişti. Ardından mahkemeye gelen ikinci raporda tüm suç doğaya atılarak ‘’Alınması gerekli bir önlem bulunmadığı için olayın meydana gelişinde sanıklara kusur bulunması mümkün değildir. Kazanın oluşunda asli ve tek etken meydana gelen doğal afettir" denildi. Mahkeme heyetinin talep ettiği son bilirkişi raporu ise önceki gün mahkemeye ulaştı. Hazırlanan son raporda da ilki gibi sel asli, sanıklar tali kusurlu bulundu. Raporda 8 işçinin ölümünde afetin 8’de 4 oranında, sanıklardan fabrika sahibi Mehmet Cevdet Karahasanoğlu’nun 8 de 3 oranında, idare amiri olan sanık Ferit Göncü’nün ise 8’de 1 oranında kusurlu olduğu belirtildi. Servis sürücüsü Mehmet Oğur’un da kazada kusursuz olduğu kaydedildi. 
 
2 SANIĞIN 15 YILA KADAR HAPSİ İSTENDİ 
Savcı sanıklardan servis sürücüsü Mehmet Oğur’un olayın oluşunda kusuru bulunmadığından beraatini talep etti. Sanıklardan Mehmet Cevdet Karahasanoğlu ve Ferit Göncü ise hazırlanan bilirkişi raporu, tanık beyanları, olayın oluşumundaki zararın büyüklüğü, ölü sayısının fazla oluşu dikkate alınarak olayın oluşumunu engellemek amacıyla önlem almadıkları gerekçesiyle TCK’nın 85/2 maddesi gereğince ‘taksirle adam öldürmek’ suçundan 3 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Sanık avukatlarının mütalaaya karşı savunmasını hazırlaması için süre veren mahkeme heyeti eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi. 
 
İDDİANAMEDEN 
Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Pameks adlı iş yerinde çalışan Güldane Çiftçi, Özlem Ünal, Bircan Karataş, Naciye Karadeniz, Nebahat Salkım, Altun Yüksek, Fikriye Özentürk ve Nuriye Can’ın, olay günü kapalı asakamyonetin arkasında iş yerine gittikleri belirtiliyor. Söz konusu işçilerin, servis aracından inmek istedikleri sırada iş yerinin istinat duvarlarının sel suları nedeniyle yıkılması ve sel sularının birikmesi neticesinde araç içinde kalarak öldüklerikaydediliyor. İddianamede, aynı araçta bulunan Gençay Güli’nin binaya girdiği, araçtan çıkan şoför Mehmet Oğur’un Gülsüm Şenkoğlu ve Sakine Yıldız’ı araçtan kurtardığı anlatılarak, Trafik Kanununa göre kullanılması yasak olan kapalı kasa kamyonetle servis taşımacılığı yapıldığı ifade ediliyor. İş yeri sahibi Mehmet Cevdet Karahasanoğlu, idare müdürü Ferit Göncü ve aracın şoförü Mehmet Oğur’un olayda kusurlu bulunduğu anlatılan iddianamede, sanıkların "Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" suçundan 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor. 
(DHA)