Yaşanan sel baskınlarından sonra DSİ tarafından Aydın"da yerleşim yerlerinde yapılan tarama çalışmaları sonuçlandı.

DSİ 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, Vali Hüseyin Avni Coş başkanlığında bir araya gelen ilçe kaymakamları ve belediye başkanlarına sel baskını tehdidiyle karşı karşıya olan belediyeleri açıklarken, Vali Coş bu belediyeleri bir an önce önlem almaya çağırdı.

Son zamanlarda meydana gelen sel felaketleri nedeniyle yaşanan can ve mal kayıpları Ege Bölgesi"nde belediyeleri harekete geçirdi. Geçtiğimiz günlerde İzmir"de ve Denizli"de dere yatağına yapılan binaların gündeme gelmesinin ardından Aydın"da sorunun çözümü için Aydın Valiliği ve DSİ harekete geçti. Öncelikle DSİ 21. Bölge Müdürlüğü tarafından Aydın"daki yerleşim yerlerinde dere yataklarına yapılan binalar tespit edildi. Yapılan tespit çalışmalarına göre Aydın"ın 4 ilçesinin ve bir çok beldesinin sel tehdidi ile karşı karşıya olduğu açıklandı. Bunun üzerine ilçe kaymakamları ve belediye başkanlarıyla bir toplantı düzenleyen Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, toplantıda belediye başkanlarını dere yataklarına yapılan binalarla ilgili çeşitli uyarılarda bulundu.
DSİ"nin sel önlemleri ile ilgili yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren DSİ 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, Marmara Bölgesinde yaşanan sel felaketinin büyük bir ders olduğunu ve yaşanan bu olaylardan büyük dersler alınması gerektiğini söyledi. Dere yataklarının sahibinin sular olduğunu kaydeden İndap, “Su, dünyadaki en büyük hafızaya sahip bilgisayardan daha büyük hafızaya sahiptir. Dere yatağına ev yapanlar zaman gelir bunun bedelini ağır öderler. Su zaman zaman dere yataklarına yerleşime açanları küçük baskınlarla uyarır. Bu uyarılara dikkate almayanlara büyük sel baskınlarıyla cezalandırır. Yani su kira faturasını toptan keser. Sonra "sel bastı" diye feryat eder vatandaşımız. Hayır arkadaşlar sel basmadı. Biz suyun yerini bastık” dedi.

BİRAN ÖNCE DERE YATAKLARI TEMİZLENMELİ

Aydın"daki yerleşim birimlerinde yaptıkları incelemelerde bazı yerleşim alanlarında dere yataklarının üstünün tamamen kapatıldığını gördüklerini ifade eden Halil İbrahim İndap, “Şuana kadar yaptığımız tarama çalışmaları neticesinde Aydın"da dere yatağı bina yada başka bir şekilde kapatılan 4 ilçe ve birçok belde tespit ettik. Bunlar Kuşadası, Koçarlı, Sultanhisar ve Söke ilçe belediyeleri. Dere yatağı kapatılan beldeler ise; Umurlu, Bağarası ve Yenidoğan. Bu belediyelerimiz bir an önce dere yataklarını temizlemeleri gerekmektedir. Bunun için bizden yardım talep ederlerse, biz elimizden gelen her türlü yardımı vermeye hazırız” diye konuştu.

YASAL MEVZUATA UYGUN OLANLARI YIKACAĞIZ

Toplantıda kaymakam ve belediye başkanlarını konuyla ilgili yaptıkları çalışmaları soran Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş da, belediye başkanlarının DSİ"nin yaptığı tespitlerin ardından tekrar durumlarını gözden geçirmelerini istedi. Sel felaketi konusunda tehlike listesinde yer alan belediyelerin konuyu çözmek için bir an önce harekete geçmesini isteyen Vali Çoş, şunları söyledi: “Biz tespit edilen belediyeleri kaymakamlık aracılığı ile uyarı yazısı gönderdik. Bugüne kadar dere yatağına yapılan evleri yasal şartlar oluşursa yıkacağız. Türkiye bir hukuk devleti. Yasal yolların yıkmamıza elvermediği ev sahiplerine alırız karşımıza "Kardeşim senin ev şundan şundan dolayı tehlikeli bölgede" der bize düşen uyarımızı yaparız. Bundan sonra yeni yapılacak olan evler için de tehlikeli bölgelere ev yapılmasına müsaade etmeyeceğiz. Biz yasalar çerçevesinde bu konuda elimizden ne geliyorsa onu yaparız. Vatandaşlarımızda bilinçli olsun dere yataklarına yapılan evlerin illa bir faciayla sonuçlanması beklenmesin. Dere yatağı çeşitli nedenlerle kapatılan belediyelerimizde bu sorunu çözmek için DSİ"den yardım alabilirler. Biz devlet olarak bir vatandaşımızın dahi zarar görmesini istemeyiz”