İngiltere, İrlanda ve İtalya da uyuşturucular artık ekonomik genişlemenin belirlendiği hesaplamalara dahil ediliyor.

Tahminlerden birisine göre İngiltere seks işçiliğini dahil ederse 9 milyar dolar, uyuşturucuları dahil ederse 7.4 milyar dolar daha fazla gayrısafi yurtiçi hasıla açıklayabilir ve bu da ekonominin yüzde 0.7 daha çok genişlemesi anlamına geliyor. İtalya ise seks işçiliği ve uyuşturucuların yanında kaçakçılığı da ekonomik genişleme hesaplamalarına eklemeyi planlıyor. Her iki değişiklikte haftanın geri kalanında gerçekleşecek.

Diğer ülkeler de Avrupa Birliği tarafından yapılan GSYH hesaplamasını genişletme çağrılarına uymaya hazırlanıyor. Avrupa Birliği ise Birleşmiş Milletler tarafından 2008 yılında hazırlanan bir rehber eşliğinde ekonomik ölçümleri gerçekleştiriyor.

Bazı ekonomistler gölge ekonominin ölçülmesinin getirdiği faydaları sorguluyor. Suçlular genelde izlenmesi zor olan parasal işlemlerini saklamak için çok fazla yol alabiliyorlar. Vergi yetkililerinin ulaşamayacağı noktalara götürülen bu paralar devlete getiri sağlamadığı için ülkenin de borçlarını ödemesine katkıda bulunamaz. Bunların hepsi ölçümleri zorlaştırıyor.

Pantheon Macroeconomics şef Euro Bölgesi ekonomisti Claus Vistesen bunun "doğruluk ve ölçümlere karıştırabileceğiniz kadar çok şeyi katmak arasında bir denge" olduğunu söylüyor. Vistesen yer altı ekonomisini ölçümlere dahil etmenin GSYH hesaplamalarının doğruluğunu azaltacağını ifade etti.

Gölge ekonominin ölçümünün lehine yapılan argümanlar ise basit: insanların gelirlerinin yarısının uyuşturucuya gittiği bir yerde bu satışlar hesaplanmazsa bu paranın da tasarrufa gittiği yanılgısına düşülebilir.

Yasadışı aktivitelerin hesaplamalara eklenmesinin getirdiği değişiklikler ufak kalabilir. Örneğin İngiltere ekonomisine uyuşturucu ve seks işçiliğinden daha fazla katkı sağlayacak kar amacı gütmeyen grupları nasıl ölçeceğini sorguluyor.

Bazı Avrupa ülkeleri de ekonomilerinin boyutunu büyütmek için bazı ekstra önlemler almaya hazırlanıyorlar. Övünme kaynağı olmasının yanında bir ülkenin GSYH'si borç ve bütçe açıklarını AB tarafından tanımlanan hedefler içerisinde tutmasına yardımcı oluyor.

Eğer bir ülkenin bütçe açığının GSYH'ye oranı yüzde 3 olmak zorundaysa kural tanımayan bir hükümet en geniş hesaplamayı gerçekleştirmek için gereken her şeyi yapacaktır. Diğerleri içinse yüksek GSYH'nin maliyeti de yüksek olabilir. 28 üyeli Avrupa Birliği GSYH hesaplamalarını hangi üyenin genel ekonomiye ne kadar katkı yaptığını görebilmek için kullanıyor.

Avrupa genelinde suç oranının yüksek olmadığı Finlandiya ve İsveç gibi ülkeler bu GSYH hesaplamasının genişlemesi durumunda en çok faydayı görecekler. Ekonomiye asıl katkı uyuşturuculardan ziyade araştırma ve geliştirmeye yapılan harcamaların sermaye olarak sayılması ve emeklilik programlarıyla sigortaların ekonomik genişlemenin bir parçası olmasından gelecek.

ABD'nin ekonomik genişlemesini ölçen Ekonomik Analiz Bürosu sözcüsü Jeannine Aversa, şimdilik yasadışı işlemleri GSYH hesaplamalarına katmak gibi bir planları olmadığını söyledi. Avrupa'da yapılan değişikliklerin ABD'de de uygulanması durumunda Eurostat verilerine göre GSYH rakamı yüzde 3 daha fazla çıkar.

İngiltere'nin uyguladığı teknik ise resmiyete girmeyen paranın ölçümünün ne kadar zahmetli olabileceğini ortaya koyuyor.

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi altı tip uyuşturucunun ölçümünü gerçekleştireceğini duyurdu: taş kokain, toz kokain, eroin, esrar, ekstazi ve amfetaminler. Yetkililer en başta anketlerden uyuşturucu kullanıcı sayısını belirleyecek ve daha sonra bunu tahmini kişi başı uyuşturucu kullanımıyla çarpacak.

Daha sonra bazı tahminler bu hesaplamayı dengede tutmaya yardımcı olacak. Örneğin ithalat verilerinin yanıltıcı olmaması için esrarın ne kadarının İngiltere'de yetiştiğini de tahmin etmek gerekiyor. Bundan sonra da ne kadar tohum kullanıldığı ve üretimde ne kadar elektrik harcandığının tahmin edilmesi gerekiyor.

Seks işçiliği için ise istatistik yetkilileri Londra polisinden sokaklarda fuhuş yapanların tahmini listesini isteyecek ve kadın ve çocuklara yönelik şiddet üzerine çalışmalar yapan bir bağımsız kuruluştan da evde fuhuş yapanların tahmini listesini veya rakamını almaya çalışacak. Seks işçilerinin sayısının erkek nüfusuyla beraber yükseldiği veya azaldığı varsayılacak.

İngiltere'de bulunan Standard Chartered ekonomisti Thomas Costerg, hükümetlerin "sırf rakamları çarpıtmak için" GSYH tanımını zorladıklarını söylüyor. Costerg problemin aslında çok teorik bir hal alınabileceğinden ve bunun yan etkilerinden kaynaklandığını belirtiyor ve genel nüfus üzerine yapılan istatistiklere yönelik şüphelerin de altını çiziyor.