Bu nedenle İzmir Ticaret Borsası ve Ege İhracatçı Birlikleri’nden, kurutmalık olarak değerlendirilecek sultaniye çekirdeksiz üzümlerin hasatının geçen yıllara göre bir hafta 10 gün geç başlanmasının yararlı olacağı uyarısı geldi.
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu "Yağış ve hava sıcaklıklarında çok değişkenlik yaşadığımız bir yıl oldu. Üzümün yeterince olgunlaşmadan hasat edilmesi durumunda kuru üzüm rekoltesinin düşmesi sözkonusudur. Bu nedenle üreticimiz hasada şeker oranı uygun seviyeye ulaştığında başlamalıdır. Ayrıca, son dönemde yapılan ilaçlamalar gözönünde bulundurularak hasat; ilaçlarda belirtilen bekleme süresini uyularak yapılmalı, hasat süresi kısa olan ilaçlar tercih edilmelidir. Üreticimizin bu konularda göstereceği özen, verimli ve kaliteli ürün elde etmesini sağlayacaktır. İzmir Ticaret Borsası olarak tüm üreticilerimize sağlıklı, bereketli ve bol kazançlı bir sezon dileriz" diye konuştu.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öz, “Kuzey Yarım Kürede tüm ürünlerde hava şartlarından dolayı görülen gecikme sultaniye üzümünün olgunlaşmasını da etkiledi. Üreticilerimiz, bu gecikmeyi dikkate alarak hasat yapsınlar. Aksi takdirde üzüm tanesindeki şeker oranı istenilen düzeye ulaşamayacağı için verim kaybı yaşanacaktır” diye konuştu.
İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Manisa Ticaret Borsası, Alaşehir Ticaret Borsası ve İzmir Ticaret Odası’nın işbirliğinde yapılan rekolte tespit çalışmasında 268 bin 949 ton olarak açıklanan 2011/12 sezonu çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinin gerçekleşebilmesi için kesim zamanının çok önemli olduğunu belirten Öz, şöyle devam etti: “Üreticilerimiz, bir yıl boyunca bağlarına çocukları gibi baktılar, aynı hassasiyette hasat yaparlarsa hem 55 bin üretici ailenin, hem de ihracatçıların yüzünün güleceği bir sezon olur.”
Türkiye’nin 01 Eylül 2010 – 06 Ağustos 2011 döneminde, 194 bin 157 ton çekirdeksiz kuru üzüm ihraç ederek 447 milyon 920 bin dolarlık döviz girdisi sağladığına işaret eden Öz, “Üreticilerimiz uyarıları dikkate alarak kesim ve kurutma yaptıkları takdirde 2011/12 sezonunda 205-210 bin ton arasında ihracat gerçekleştirebiliriz ve 500 milyon doların üzerinde bir ihracat rakamına ulaşabiliriz” diye sözlerine son verdi.