Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Özdemir, şeker hastaları için bilimsel temelden uzak, bilinçsizce üretilen dondurmanın tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini bildirdi.

Prof. Dr. Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dondurmadaki glikozun şeker hastaları için tehlikeli olduğunu, bu kişilerin de rahatlıkla dondurma tüketmelerini sağlayabilmek amacıyla bilimsel araştırma yaptığını söyledi.

Şeker hastalarının glikoz kaynaklı şekerleri tüketmemeleri gerektiğini belirten Özdemir, ''Yani bütün şekerleri değil glikoz kaynaklı şekerleri tüketmemeleri lazım. Dondurmada en çok kullanılan şeker, çay şekeri dediğimiz sükroz veya sakkarozdur. Sakkarozda da yarı yarıya glikoz vardır. Onun için özellikle şeker hastaları için dondurma hazırlanırken bu şekerden yararlanmamız mümkün değil'' dedi.

Diyabet hastaları için yaptığı çalışmada şeker alkollerinden yararlandığını ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:

''Normal çay şekeriyle yapılan bir dondurmada glikoz miktarını 100 gramda 970 miligram olarak tespit ettim. Bu çok yüksek bir değer. Şeker hastalarının bunu alması mümkün değil. Bunu 105 miligrama düşürdüm. Bunu da şeker yerine şeker alkolleri katarak sağladım. Bu 105 miligramlık rakam da sütteki laktozdan geliyor. Bu laktozdan kaynaklanan glikoz 105 miligramlık seviyeye geliyor. Bu da bana göre yeterli değil. Bununla ilgili çalışmalarım devam ediyor. Diyabet hastaları için dondurmadaki 105 miligramlık rakamı 10-20 miligrama düşürmeyi hedefliyorum.''

-''Bilimsel temelden uzak ürünler denetlenmeli''-

Bilimsel çalışmasının yurt dışında da yayımlandığını belirten Prof. Dr. Özdemir, ''Yurt dışında oldukça güzel karşılandık. Çok iyi sonuçlara vardık. Diyabet hastaları şekerli ürünlere çok ilgi gösteriyor. Dondurma da en sevilen ürünlerden biri. Bunun için böyle bir çalışma yaptık'' diye konuştu.

Şeker hastaları için bilinçsizce üretilen dondurmaların denetlenmesi gerektiğini kaydeden Özdemir, şunları söyledi:

''Şeker hastaları için satılan dondurmanın nasıl yapıldığını soruyorum. Bilimsel tabanı yok, bilgi birikimi yok. Sakkarin dediğimiz, diyabet hastalarının kullandığı sentetik şekerden dondurma yapıyor, sütten gelen şekeri bilmiyor. Bu tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Bu tür ürünlere Sağlık Bakanlığı veya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın müdahale etmesi, bilimsel temelden uzak ürünleri mutlaka denetlemesi lazım. Caydırıcı güç kullanması gerekiyor.''

AA