Yüksek tansiyon, kolesterol, karaciğer yetmezliği, obezite ve diyabet... Ve bunların sonucunda kalp hastalıkları, hatta kanser.
Masum sanılan şeker aşırı tüketildiğinde tüm bu hastalıklara davetiye çıkarıyor.
California Üniversitesi'nden araştırmacılar, ''Şeker hakkındaki zehirli gerçek'' isimli makalede, şeker tüketiminde yaş sınırlaması getirilmesi ve yüksek vergiyle tüketimin azaltılması gerektiğini savundu.
Bazı uzmanlara göre, şeker, öylesine zararlı ki, sigara ve alkol gibi denetlenmesi gerekiyor.
Araştırmacılar, vücudun hazır şekere hiçbir şekilde ihtiyacı olmadığını, bunun yerine bal ve meyve gibi doğal şeker kaynaklarının tüketilmesi gerektiğini söylüyor.
Amaçları, hazır şekerli yiyecek ve içeceklere alternatif olan daha sağlıklı ve ucuz ürünlerin tüketiciyle buluşmasını sağlamak.
Obezite, Amerika başta olmak üzere tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu. Çoğu Amerikalı, günde en az 600 kaloriyi şekerden alıyor.
Uzmanlar, eğer şekerli ürünlere yüksek vergi getirilirse tüketimin azalacağına, dolayısıyla obezitenin önüne geçilebileceğine inanıyor.
Şekere daha fazla vergi uygulamasını başlatan ülkeler var. Ancak, henüz bu yeni uygulamanın sonuçları saptanabilmiş değil.

cnnturk