Dört kez gözaltına alınıp bırakılan Ferhat Encü, "haksız şekilde gözaltına alındığı" gerekçesiyle 20 bin TL'lik manevi tazminat davası açtı. Uludere saldırısında kardeşi de dahil 11 akrabasını kaybeden Encü, aynı suçlama gerekçe gösterilerek geçen hafta dördüncü kez gözaltına alındı, savcılıktaki ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Son olarak 19 Temmuz'da Uludere Kaymakamı Nafi Yavuz'a yapılan saldırı gerekçesiyle gözaltına alındı.

"Yanlışlık" olmuş

Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre, bugün Şırnak Ağır Ceza Mahkemesi'ne iletilmek üzere İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuru yapan Encü'nün avukatları Efkan Bolaç, Taylan Tanay ve Müşir Deliduman, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) 141. madde uyarınca Maliye Hazinesi'nden tazminat talep etti.

Encü ilk olarak, Kaymakam Yavuz'a yapılan saldırının ardından 29 Şubat'ta gözaltına alındı ve mahkemece serbest bırakıldı.

Savcının serbest bırakma kararına itiraz etmesinin ardından 10 Mart'ta öğrenim gördüğü Çukurova Üniversitesi'nde ikinci kez gözaltına alındı ve yine serbest kaldı.

Ancak serbest bırakılma kararı Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'ne (UYAP) girilmedi ve sistemde halen "aranır" durumda görülen Encü, 26 Mayıs'ta da Demokratik Anayasa Hareketi'nin Meclis Çankaya Kapısı'nda yapacağı açıklamaya katılmak için geldiği Ankara'da tekrar gözaltına alındı.

Yanlışlığın anlaşılması üzerine serbest bırakıldı.

Encü, 19 Temmuz'da da pasaport işlemleri için gittiği Şırnak İl Emniyet Müdürlüğü'nde "hakkında arama kararı bulunduğu" gerekçesiyle, yine "yanlışlıkla" gözaltına alındı.

"Polis tacizine maruz kaldı"

Davanın başvuru dilekçesinde, hakkında arama kararı olmamasına rağmen Encü'nün üst üste gözaltına alınmasının sebebinin, "bombalanarak öldürülen yakınları için sürdürdüğü adalet arayışı" olduğuna dikkat çekildi.

Encü'nün, bu uygulamalar nedeniyle haksızlığa uğradığı, manevi zarar gördüğü, demokratik anayasa faaliyetine katılmakta sorun yaşadığı ve "polis tarafından taciz edildiği" ifade edilerek 20 bin TL tazminat talep edildi.

Son gözaltısının ardından bianet'e konuşan Encü de aynı suçlamayla dört kez gözaltına alınmasını şöyle açıklamıştı:

"Sürekli Roboski katliamıyla ilgili konuşup konuyu gündemde tutmaya çalışıyorum. Adalet arayışımın yetkililere rahatsızlık verdiği ortada. Beni yıldırmak, susturmak için bu şekilde baskı kurmaya çalışıyorlar. Başka bir açıklaması olamaz. Adalet mücadelemden vazgeçirmek istiyorlar."

Beş kişi halen tutuklu

Şırnak'ın Uludere ilçesindeki Ortasu ve Gülyazı köylerinden, 28'i aynı aileden 34 kişi, savaş uçaklarının bombardımanıyla 28 Aralık 2011'de öldürüldü.

2 Ocak'ta Uludere Kaymakamı Yavuz, hayatını kaybeden 34 kişinin ailelerine taziye ziyaretinde bulunduğu sırada saldırıya uğradı. Olayda başından yaralanan Yavuz, Şırnak Asker Hastanesi'nde yapılan tedavisinin ardından 3 Ocak'ta görevine başladı.

7 Ocak'ta ise Yavuz'a saldırdıkları iddiasıyla gözaltına alınan 7 kişiden 5'i çıkarıldıkları mahkemede "kasten insan öldürmeye teşebbüs" iddiasıyla tutuklandı.

Tutuklanan Mehmet Altürk, Faris Kaya, Ferdi Alma, Faruk Encü ve Özcan Encü, Şırnak Cezaevi'ne gönderildi. Haklarında henüz iddianame hazırlanmadı, dosyadaki gizlilik kararı da sürüyor.