Kanal D"nin reyting rekorları kıran dizisi bugün son bölümüyle ekrana gelecek.

2006 yılında “150 bin dolarlık ahlaksız teklif” ile Türkiye gündemine oturmuş ve “bir anne çocuğu için ne yapar, bunun en uç noktası nedir” sorusunun cevabını aratmıştı “Binbir Gece” dizisi. Kanal D"nin reyting rekorları kıran dizisi bugün son bölümüyle ekrana gelecek. Dizinin yönetmeni Kudret Sabancı ve görüşlerini aldığımız oyuncuları, izleyiciyi masalsı ve muhteşem bir finalin beklediğini söylüyor

“Binbir Gece” bu sezon ekrana veda ediyor. Dizinin yönetmeni olarak birlikte geçirdiğiniz 3 yılı nasıl özetlersiniz?
- Benim için çok güzel bir çalışma oldu bu dizi. En başından beri böyleydi. İlk hazırlığı çok güzel bir heyecandı. Set ise çalıştığım en güzel setti. Teknik ekip ve oyuncu kadrosu bizimle çok uyumluydu. 28 reytingi gördük ki bu müthiş birşey. Dizi hepimize büyük sevinçler yaşattı.

Dizi 150 bin dolarlık ahlaksız teklif tartışmasıyla zirveye çıkmıştı. Bu durumu nasıl karşılıyorsunuz?
- Bu konunun a"dan z"ye tartışılması çok normaldi çünkü bir televizyon dizisine göre çok cesur bir konuydu. Kendi aramızda da bu konuyu çok tartıştık; böyle birşeyi seyici kaldırır mı kaldıramaz mı diye. Bir anne çocuğu için ne yapar, bunun en uç noktası nedir diye tartıştık. İyi oldu bu tartışma, en azından Türkiye bu diziye dair birşeyler konuştu. Enterasan bir durum da var, 5 gün önce bir Bulgar gazeteci geldi. Dizi aynı zamanda Bulgaristan"da da yayınlanyor. Bugüne kadar Bulgarlar ile Türkler"in arasında hep bir mesafe vardı. Bulgar gazeteci bundan da bahsederek “Politikacıların yapamadığını yaptınız” dedi. “Binbir Gece” Bulgarlar"ın Türkler"e bakışını değiştirdi. Bulgaristan"dan Türkiye"ye Binbir Gece turları düzenlenmeye başlandı. Bu dizinin en büyük hediyesi budur.

Söz yabancı ülkelerden açılmışken, dizi Arap ülkelerinde de çok sevildi.
- Türkiye"deki dizi sektörü son dönemde ciddi bir noktaya geldi. Uzun süredir Türkiye"de dizi yapılıyordu fakat bir kaç senedir Türk sinema tarihinde ilk defa yüzlerce set kuruldu. Bizim için çok büyük kolaylık oldu. Bunu bir artıya çevirdik. Artık biz de eskiden izleyip gıptayla baktığımız diziler yapabiliyoruz. Arap ülkeleri, sınır komşularımız bizim dizilerimizi severek izliyor çünkü onlar bizim kültürümüze daha yakınlar. Birkaç sene sonra yaptığımız diziler dünyanın herhangi bir yerinde gösterildiği zaman güzel eleştiriler alacak.

Size bu ülkelerde çalışma teklifi geldi mi?
- Bir iki tane teklif var şahsıma gelen ama benim ülkem burası.

BEN DE AŞK YAŞIYORUM

3 yıl boyunca kalabalık bir ekiple çalıştınız. Her biri kendi alanında başarılı insanlardı. Çekimlerde hiç sorun yaşadınız mı?
- En uyumlu setti. Hiçbir sorun yaşamadık. Sadece bahsetmeye değmeyecek sorunlar yaşandı. Yemek saatlerinin düzeni mesela. Onun dışında o kadar düzenliydi ki saatlerimiz, çalışma saatlerimiz belliydi. Herkesin anlattığı gibi sabahlara kadar çalışma durumu yoktu. Bizim sabahladığımız set sayısı 6-7"dir.

Dizinin sezon finalinde geçtiğimiz sene dünyada bir ilke imza atmıştınız. Bu yıl nasıl bir finalle dizi bitecek?
- Bu sene masala dönüp masalı bitireceğiz. Aslında biz ne anlattık, “Binbir Gece” masallarıyla ne ilgimiz vardıyı anlatan bir şekilde bitecek dizi. Zaten izleyiciler bu akşam görecekler çok detay vermek istemiyorum. Bu son bölümde teknik açıdan bir fark ve hoşluk var. İzleyiciler tüm oyuncuları bir arada görecekler.

Geçmişte birçok dizi yönettiniz ve birçoğu reyting sıralamasında üst sıralardaydı. İçinde en çok beğendiğiniz, içinize sinen ve özgür olduğunuz iş hangisiydi?
- “Binbir Gece” diyebilirim. “Aliye” de “Zerda” da çok iyi ekiplerden oluşuyorlardı. “Binbir Gece” ise çok kusursuz ve uyumlu gitti, çok güzel aşk hikayeleri anlattık. Bunlar çok insani hikayelerdi, aynı zamanda çok masalsıydı. Beni çok etkiledi. Ben de bir aşk yaşıyorum, hakikaten masal gibi... “Binbir Gece”ye baktığım zaman ne kadar doğru birşey yaptığımızı doğrulamış oluyor. Gerçek dışı birşey değilmiş. Ben çekerken “hadi canım” diyordum. Ama şimdi olabileceğini görüyorum.

Kimdir bu şanslı kişi?
- Kendisi New York"ta yaşayan bir psikiyatrist.

Yeni sezonda yeni projeleriniz olacak mı?
- Yeni sezonda neler yapacağımızı konuşuyoruz. Tahmin ediyorum mayıs sonuna kadar işler netleşecek. - kelebek