Emniyetten yapılan açıklamada, PKK/Kongra-Gel terör örgütünü, tüm açılımları ve unsurları ile birlikte tasfiye etmeyi hedefleyen ''demokratik açılım'' sürecine destek vermek veya bu süreci protesto etmek isteyen bir kısım sivil toplum kuruluşları ile legal ve illegal grupların, kentin muhtelif yerlerinde başta basın açıklaması olmak üzere bazı eylemler yaptıkları belirtildi.

Söz konusu yerlerden biri olan ve Eyüp ilçesinde bulunan Edirnekapı Şehitliği'nde Şehit Aileleri Derneği ile tüzel kişiliği bulunan ve bulunmayan Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP), Sosyalist Gençlik Derneği (SGD), Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), Tüm İlerici Gençlik Derneğine (TÜM-İGD) mensup kişilerin çeşitli tarihlerde yapılan basın açıklamalarının aynı saatlere denk gelmesi nedeniyle grupların karşı karşıya geldikleri ifade edilen açıklamada, kabir ziyaretine gelen şehit yakınları ile sol görüşe mensup bahsi geçen gruplar arasında sözlü sataşmaların vuku bulduğu ve çıkması muhtemel müessif olayların büyümeden güvenlik güçleri tarafından zorlukla engellendiğinin tespit edildiği bildirildi. Açıklamada, şöyle denildi:

''Bu nedenle gündemdeki sıcaklığını koruyan 'demokratik açılım' sürecinin sekteye uğratılmadan, paralelinde tesis edilen mevcut kamu düzeni ve güvenliğinin sürdürülebilmesi için bundan böyle ferdi veya toplu olarak Edirnekapı Şehitliği'nde basın açıklaması, toplantı ve benzeri nitelikteki etkinliklerin yapılması, provokasyona açık olmaları nedeniyle Anayasa'nın 'Düşünceyi Açıklama ve Yayma Hürriyeti'ne ilişkin 26. maddesinin değişik 2. fıkrasında ifade edilen, bu hürriyetlerin kullanılması, milli güvenlik, kamu düzeni, kamu güvenliği, devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünün korunması, suçların önlenmesi amacıyla sınırlandırıldığı' hükmüne binaen 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11. maddesinin A ve C fıkralarına istinaden il makamının 11 Eylül 2009 tarih ve 17837 sayılı 'oluru' ile yasaklanmıştır.''/haber 7