Şehidin cenazesi indirilirken, İncirlik 10'uncu Tanker Üs Komutanlığı'ndan havalanan 4 adet F-16 savaş uçağı da, Adana Havalimanı üzerinde 2'şerli gruplar halinde uçuş yaptı. Tokat Reşadiye'de hain pusuda şehit olan genç fidanlar düzenlenen askeri törenin ardından gözyaşları içinde memleketlerine gönderildi. Tokatlılar şehitleri tekbir, dua ve gözyaşları ile uğurlarken, terör örgütü aleyhine slogan attı.

Tokat'ta teröristler tarafından devriye aracının pusuya düşürülmesi sonucu şehit olan 7 mehmetçik Uzman Jandarma Kıdemli Çavuş Harun Arslanbay, Jandarma Onbaşı Cengiz Sarıbaş, Jandarma Onbaşı Fatih Yonca, Jandarma Er Yakup Mutlu, Jandarma Er Kemal Bide, Jandarma Er Ferit Demir ile Jandarma Er Onur Boztemir dün askeri uçakla memleketlerine uğurlandı.

Bazı şehit yakınlarının da katıldığı törende, binlerce vatandaş hazır bulundu. Tören sırasında gözyaşları sel gibi akarken, zaman zaman fenalık geçirenler oldu. Tokat halkı, şehitlere yakışır bir uğurlama yaptı. Jandarma Alay Komutanlağı'nın önünde yapılan törende Vali Şerif Yılmaz ile Alay Komutanı Tuğgeneral Bulut Ömer Mimiroğlu, duygulu konuşmalar yaptılar.

Daha sonra omuzlara alınan tabutlar, ambulanslara konularak havalanına götürüldü. Alay Komutanlığı'ndaki törene katılan vatandaşlar, şehitlerini havalanından yolcu ederken de yalnız bırakmadılar. Araçları ile kilometrelerce konvoy oluşturan vatandaşlar, şehitler uçakla havalanından ayrılıncaya kadar dua edip tekbir getirdiler. Zaman zaman terör örgütü PKK aleyhine sloganlar da atan kalabalığın herhangi bir taşkınlık yapmasına izin verilmedi. Askerlerin omuzlarında taşınarak iki ayrı kargo uçağına bindirilen şehitler, memleketlerine yolcu edildi.

HENÜZ ÜSTLENEN OLMADI

Kanlı pusuyu hangi örgütün gerçekleştirdiği henüz belirlenemezken, olayla ilgili bölgede yoğun operasyonların sürdüğü bildirildi. Yeni Şafak'a konuşan Tokat Valisi Şerif Yılmaz, kanlı saldırıyı gerçekleştiren terör örgütüne karşı askeri operasyonlar devam ediyor. Şu ana kadar olayı üstlenen herhangi bir örgüt olmadı. Saldırıyı gerçekleştirenler en kısa zamanda ölü ya da sağ ele geçirilmeye çalışılıyor" derken, Emniyet Müdürü Ömer Aydın da olayın askeri bölgede meydana geldiğini anımsatarak, polisin sadece bu olay nedeniyle kent içinde güvenliği sağlamaya çalıştığını söyledi.

Karanlıkta kalan 5 soru

1-Neden Tokat seçildi?

MHP'nin yüzde 50 oy aldığı Tokat'ın seçilmesi, milli hassasiyetlerin hedef alındığını gösteriyor. Bu da 'Demokratik Açılım'a karşı halkı galeyana getirme girişimi olarak yorumlanıyor. Tokat gibi en son terörist eylemin 12 yıl önce gerçekleştiği bir ilin seçilmiş olması bu amaçla örtüşüyor.

2- Eylem profesyonel işi

Hain saldırıyı PKK dahil hiçbir terörist örgüt üstlenmedi. Tokat gibi terör bölgesinden uzak bir ilin seçilmiş olması, pusunun dağlık bir arazide kurulması eylemin profesyonel işi olduğunu gösterdi. Profesyonel bir ekibin bölgeyi analiz edip, uygun yerleri belirlemiş olduğu tahmin ediliyor.

3- Dış bağlantı var mı?

Tokat'ta daha önce saldırılar gerçekleştiren TİKKO ve DHPK-C'nin böyle profesyonel bir eylem için gücü olmadığı biliniyor. Eylemin daha büyük bir terör örgütü ya da başka bir ülkenin istihbarat örgütü tarafından organize edildiğine yönelik şüpheler de bulunuyor.

4- İstihbaratsız olmaz

Bölge uzun süre gizlenmeye müsait olmadığı için teröristlerin saldırı alanında uzun süre bulunmaları mümkün değil. Bu nedenle bölgede görev yapan timin karakoldan çıkış ve dönüş saatlerinin bilinmesi gerekiyor. Bu da akla teröristlerin istihbarat kaynakları olduğunu getiriyor.

5- Karakoldan yardım neden gelmedi?

Saldırının gerçekleştiği bölgede bulunan boş kovanlar, çatışmanın uzun sürdüğünü gösteriyor. Karakola bir kilometre uzaklıkta yaşanan çatışmaya takviye güçlerin kısa sürede gönderilmemesi de soru işaretlerine neden oldu.

Açılıma destek verilmeli

Terhisine 83 gün kala şehit olan Er Yakup Mutlu'nun babası Kazım Mutlu, başka çocukların ölmemesi için demokratik açılım sürecinin başarıya ulaşması gerektiğini söyledi. Er Yakup Mutlu, yoğun kar yağışının altında toprağa verildi. Muş'un Bulanık ilçesine bağlı Örenkent köyünde gerçekleşen cenaze törenine Vali Erdoğan Bektaş ve Tuğgeneral Burhanettin Aktı'nın yanı sıra yüzlerce vatandaş katıldı. Cenaze, köye yaklaşırken kalabalığa Kürtçe seslenen şehidin babası Kazım Mutlu, sükunet çağrısı yaptı. Acılı baba, devlet aleyhine slogan atılmamasını istedi. Şehidin ağabeyi Seyfettin Mutlu, "Komutanım Yakup'u getirdiniz mi?" diye sordu.

Terhisine 84 gün kalmıştı

Şehit olan 7 askerden Ordulu Jandarma Er Kemal Bide'nin terhisine 84 gün kaldığı öğrenildi.Şehit er Kemal Bide'nin Terme ilçesine bağlı Kuşça köyündeki evinde büyük acı yaşanıyor. Şehit erin babası Cemal Bide (45), 'Vatan sağ olsun' diyerek gözyaşı döktü. Daha sonra kılınan namazın ardından Şehit Er Bide'nin cenazesi, aile kabristanlığına defnedildi.

5 yıl İmralı'da Apo'yu beklemiş

Tokat'ın Reşadiye ilçesinde şehit olan 7 askerden uzman çavuş Harun Arslanbay'ın İmralı Adası'ndaki Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda yaklaşık 5 yıl görev yaptığı öğrenildi. Arslanbay(32)'ın Adana'nın Yumurtalık ilçesine bağlı Sugözü köyündeki baba evinde yas var. 1 kız 3 ü erkek 4 çocuk babası Hamdi Arslanbay, "Siyasi bir duruma girmeyelim. Hep kardeşiz, hep vatanadaşız, birbirimizi kırmayalım, dökmeyelim." dedi. Olayın olduğu yerde askerin operasyona çıkıp çıkmadığını merak ettiğini belirten Arslanbay, bu soruya cevap aradığını söyledi.

Erdoğan: Açık bir provokasyon

Tokat'ta 7 askerin şehit olmasına neden olan saldırının yeri ve zamanlamasına dikkat çeken Başbakan "Bu, nasıl bir tertip ve provokasyonla karşı karşıya olunduğunun açık ifadesidir" dedi. Başbakan Erdoğan ABD Başkanı Obama'yla görüşmesinin ardından yaptığı basın toplantısında, Tokat'ın Reşadiye ilçesindeki terörist saldırıya değindi ve 'Bu hain pusunun yeri ve zamanlaması milletimizin nasıl bir tertip ve provokasyonla karşı karşıya olduğunun da açık bir ifadesidir' dedi.

Ciğerimiz yandı başkası yanmasın

Şehit Ferit Demir'in memleketi Muş Erence köyünde yas var. Şehit erin abisi Köy Muhtarı Mahfuz Demir, kanın durdurulması için bir an önce demokratik açılımın sonuçlandırılmasını istedi. Demir, "Keşke bu kan daha önceden durdurulmuş olsaydı. Demokratik açılım bir an önce sonuçlandırılsın. Başka anne babalar kardeşler ağlamasın. bizim ciğerimiz yandı, başkalarının ki yanmasın" diye konuştu.

Üç oğlum daha var onlar da feda olsun

Şehit Er Onur Bozdemir'iN babası Ahmet Bozdemir, şunları söyledi: 'Üç tane daha oğlum var, onlar da vatana feda olsun. Oğlumla bir gün önce görüşmüştüm. Bana, gayet iyi olduğunu söyledi. Kurban Bayramı için 20 günlüğüne izne gelmişti. Daha 3 gün önce tekrar gönderdiğimiz oğlumuzun şehit haberini almamız bizi çok üzdü, ama 'vatan sağ olsun' diyorum. Onur'dan başka 3 oğlum var, onları da göndereceğim, yetmezse ben de gideceğim. Vatan düşmanlarına lanet olsun.' Anne Ayşe Bozdemir de 'kuzumu elimden aldılar' diye ağıtlar yaktı ve teröre lanetler yağdırdı.

Şehidimin kıyafetini giyip savaşacağım

Şehit jandarma er Cengiz Sarıbaş'ın babası Talip Sarıbaş, 'Yavrumun kanı yerde kalmayacak. Komutanlardan izin alıp ben de oğlumun kıyafetini giyeceğim' dedi. Oğlu ile en son saldırıdan bir gün önce telefonla konuştuklarını ifade eden acılı baba, oğlunun kendilerine hasta olduğunu söylediğini anlattı. Sarıbaş'ın, acemi eğitimini Manisa'da tamamladığı, bir ay önce dağıtım iznine geldiği ve izninin ardından vatani görevini tamamlamak üzere Tokat'a gittiği öğrenildi.

En son annesiyle konuştu

Şehit 7 askerden Fatih Yonca'nın Hatay'daki anne evine ateş düştü. Fatih Yonca(24)'nın kurban bayramında izine geldiği ve önceki gün sabah birliğine teslim olduğu belirtildi. Yonca'nın sabah saatlerinde annesi Gülsüm Sönmez'i telefonla arayarak teslim olduğunu söylemesinin ardından akşam saatlerinde şehadet haberinin gelmesi ailesini ve İskenderun halkını yasa boğdu./yeni şafak