İşte, bu önemli kanunun getirdiği yeni unsurlar;

ŞEHİT YAKINLARINA İKİ KİŞİLİK İSTİHDAM HAKKI- Şehit yakınlarına tanınan istihdam hakkının birden ikiye çıkarıldı. Ayrıca, bu hakkı kullanacakların kapsamı da genişletildi. Eskiden sadece şehidin eşi, çocuğu, kardeşi istihdam hakını kullanabiliyorken, artık anne ya da babası da yararlanabilecek.

ŞEHİT ANNE-BABASINA ASGARİ ÜCRET KADAR MAAŞ- Şehit olan erbaş ve erlerin anne ve babalarında aranan malullük ve muhtaçlık şartı kaldırıldı. Ayrıca anne babaya ödenen bu maaşa bir taban (asgari ücretin net tutarı kadar) getirildi. 

TÜM KAMU GÖREVLİLERİ ŞEHİT SAYILIYOR -Terör olaylarında sakatlanan ve hayatını kaybeden kamu görevlileri de Terörle Mücadele Kanunu kapsamına alındı. Eski düzenlemede bu şehit ve gaziler “vazife malulü” olarak değerlendirildiği için, pekçok haktan yararlanamıyordu. 

ŞEHİT ER VE ERBAŞ AİLELERİNE POZİTİF AYRIMCILIK- Terör nedeni ile şehit veya gazi olmuş erbaş ve erlerin kendilerine veya yakınlarına aylık bağlanırken eğitim durumuna bakılmaksızın maaşlarında iyileştirme yapıldı. Böylece terör nedeni ile şehit veya gazi olan erbaş ve erlerin aylık hesaplanmasında pozitif ayrımcılık ilkesi gözetilmiş oldu.

GAYRIKENKUL HİBELERİNE MUAFİYET- Eğitime yüzde yüz destek kampanyasında olduğu gibi terör şehit yakınları ve gazilerine yapılacak gayrimenkul hibelerine muafiyetler getirildi.  

ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLERE ÜCRETSİZ TOPLU TAŞIMA- Şehit yakınları ve gazilerin toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanmaları ile ilgili aksaklıkları giderecek düzenleme yapıldı

SİVİLLER DE TERÖR MAĞDURU KAPSAMINDA- Terörle eylemlerinin ortaya çıkarılması, etkilerinin azaltılması veya bertaraf edilmesinin sağlanmasındaki etkin rolünden ötürü hayatını kaybeden veya sakat kalan sivil vatandaşlar da kanun kapsamına alınarak, mağduriyetleri giderildi.

TRAFİK KAZALARI DA KAPSAMA ALINDI- Yeni kanunla, 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanunun amaç kısmına “trafik ve yol güvenliği ile tutuklu ve hükümlülerin sevk ve nakillerinde görevli iken meydana gelen olaylar “da eklendi.

POLİS VE ASKER ADAYLARI DA TERÖR MAĞDURU SAYILIYOR- Polis okulları ve askeri okullarda okumaya hak kazanıp geçici kaydı yapılan veya yaşları on sekizin altındaki öğrencilerin teröre hedef olması sebebiyle yaşamını yitirmesi veya malul olmaları durumunda aylığa hak kazanabiliyorlar

GAZİLERE BAKIM DESTEĞİ, TERÖR MAĞDURU KORUCULAR VE SİVİLLERE DE TANINIYOR- Başkasının yardım ve desteği olmadan yaşayamayacak derecede ağır malul olan gazilere sağlanan bakım desteğinin köy korucuları ile sivil vatandaşlara da verildi. Destek miktarı da asgari ücretin net tutarından iki katına çıkarıldı.

EMSAL MAAŞ SORUNLARI KALKTI- Şehit yakınları ile gazilere ödenen maaşlarda emsal maaş uygulaması (Sanal intibak uygulaması) ile ilgili eksiklik, eşitsizlik ve aksaklıklar giderildi.  

HAKLARI YENİ KAZANANLARA FAİZ SİLME KOLAYLIĞI- Yeni hükmedilen hak ve muafiyetler sebebiyle geçmişte ilgili kişilere çıkarılmış borçlar konusunda yapılandırma ve faiz terki ile ilgili madde düzenlendi.

TERÖR OLAYINDA ÖLEN SİVİLLERİN AİLELERİNE MAAŞ- Terör eylemleri sebebiyle veya terörle mücadele esnasında malul olan sivillerin kendilerine, hayatını kaybeden sivillerin yakınlarına aylık bağlanması karara bağlandı. 

İSTİHBARATÇILARA “HARP MALULİYETİ” HAKKI- Harp malullüğünün kapsamı genişletilerek iç güvenlik veya istihbarat hizmetlerinde görevlendirilen kamu çalışanları da kapsama alındı.

YARALANAN KAMU GÖREVLİLERİNİN TEDAVİSİNİ DEVLET ÜSTLENDİ- Terörle mücadele görevlerini ifa ederken yaralanan kamu çalışanı ve siviller, malullükleri kesinleşinceye kadar her türlü sağlık ve tedavi hizmetinden herhangi bir katılım payı alınmaksızın yararlandırılacak.

GAZİ PROTEZLERİNE KATILIM PAYI KALKTI- Gazilerin tedavileri sürecinde ihtiyaç duyduğu her türlü ortez/protez ve diğer iyileştirici ve rehabilite edici araç gereçlerin (özellikle protez vb.) bedelleri hiçbir katılım ücreti veya fark alınmadan Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanacak.

GAZİLERE YENİDEN RAPOR HAKKI- Gazilere sağlık durumlarında meydana gelmesi muhtemel değişiklikler nedeniyle maluliyet derecelerinin yeniden tetkik edilmesini talep etme hakkı verildi.

MALUL ER VE ERBAŞLARA İSTİHDAM HAKKI- Kamu işyerlerinde eski hükümlü işçi çalıştırma yükümlülüğüne Terörle Mücadele Kanunu kapsamında yaralanmış fakat maaşa hak kazanamayacak derecede malul olan erbaş/erlerin de alternatifli olarak alınması düzenlendi.

HARP MALULLERİNİN TÜMÜNE TOPLU KONUT- Toplu Konut Kanununun kapsamına harp malullerinin tamamı dahil edildi.

TEDAVİ TAZMİNATI 24 AYA ÇIKARILDI- Özel harekât ve operasyon tazminatının tedavi döneminde ödenme süresi 12 aydan 24 aya çıkarıldı.

SOSYAL YARDIM KAPSAMI GENİŞLETİLDİ- Bu çerçevede; yine aynı gün görüşülen torba yasayla sosyal yardımlarda da yeni düzenlemeler yapıldı
1- Sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın kişi başına geliri asgari ücretin net tutarının 1/3’ünden daha az olan ailelere, afetzedelere, şehit yakınları ve gazilere sosyal yardım yapabilme imkanı getirildi.
2- sosyal yardımların haczedilmesi önlenerek, bu konuda oluşabilecek mağduriyetler giderildi 
3- Özürlü evde bakım ücreti ödemelerinde; aile gelirinin belirlenen kriteri aşanlara çıkarılan borç ve faizi ile ilgili olarak kolaylaştırma ve ödeme miktarında kademeli af getirildi. 
4-  2005 tarihli ve 5378 sayılı Kanun ile 7 yıl içinde şehir alt yapılarının, kamu binalarının, toplu taşıma araçlarının, kamuya açık işyerlerinin özürlülerimiz için erişilebilir hale getirilmesi mecburiyeti getirilmiş; ancak, bir standart ve kontrol mekanizması ve yaptırım öngörülmemişti. Yeni yasa ile, bu yükümlülüğün yerine getirilmesi için kişi ve kurumlara, özürlü konfederasyonlarının temsilcilerinin de üyesi olacağı bir komisyon tarafından ek süre verilmesi ile birlikte, para cezası verebilmesi öngörüldü. Ayrıca verilecek bu cezaların da erişilebilirlikle ilgili projelerin finansmanında kullanılması imkanı getirildi.